ULTIMĂ ORĂ OMV renunță la participația la zăcământul rusesc Urengoy și își revizuiește implicarea în Nord Stream 2

ULTIMĂ ORĂ OMV renunță la participația la zăcământul rusesc Urengoy și își revizuiește implicarea în Nord Stream 2
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 mar 2022

Grupul OMV, principalul acționar al celui mai important producător de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a decis să nu mai continue negocierile cu Gazprom privind potențiala achiziție a unei participații în faza de dezvoltare Achimov în zăcământul de gaze Urengoy, reziliind acordul preliminar de vânzare-cumpărare semnat în 2018.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Grupul austriac rămâne însă activ în Rusia, el mai deținând o participație de 25% în zăcământul Yuzhno Russkoye, achiziționat de la Uniper SE. Spre deosebire de Urengoy, Yuzhno Russkoye se află deja în fază de producție.

ULTIMA ORĂ VIDEO Guvernul pregătește ridicarea unor restricții anti-COVID CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Guvernul pregătește ridicarea unor restricții anti-COVID

De ce este important: În 2021, o treime din producția de gaz natural a companiei austriece, sau 96 mii barili echivalent petrol (bep)/zi, a provenit din Rusia. Comparativ, OMV Petrom a avut anul trecut o producție de gaze de doar 66 mii bep/zi în 2021.

Mai este intresant Fostul CEO al OMV, Rainer Seele, anunțase încă din mai 2021 că, dacă va fi adoptată o decizie favorabilă de investiție în proiectul Neptun Deep, OMV va analiza renunțarea la exercitarea opțiunii pentru achiziționarea unei participații de 24,9% din proiectul Gazprom destinat dezvoltării blocurilor 4 și 5 ale formațiunii Achimov, parte a zăcământului de gaze Uregoy din Siberia.

OMV a decis astfel să nu mai continue negocierile cu Gazprom privind potențiala achiziție a unei participații de 24,98% în faza de dezvoltare Achimov 4A/5A în zăcământul de gaze și condensat Urengoy și să rezilieze Acordul de vânzare de bază, din 3 octombrie 2018.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

OMV își va revizui, de asemenea, implicarea în gazoductul Nord Stream 2.

Cu puține ore înainte, societatea Nord Stream 2 AG, firmă cu sediul în cantonul elvețian Zug, s-a declarat în insolvență.

VIDEO Primul schimb de prizonieri în Ucraina. \ CITEȘTE ȘI VIDEO Primul schimb de prizonieri în Ucraina. "Paritatea" - 1 ofițer rus la 5 combatanți

De asemenea interesant: Deciziile au o greutate aparte pentru grupul OMV, a cărui istorie este strâns legată de Uniunea Sovietică și apoi de Rusia. Compania austriacă a fost prima din Europa de Vest care a semnat, în 1968, un contract de furnizare de gaze rusești, prin conducta URSS-Cehoslovacia-Austria.

În 2018, la aniversarea a 50 de ani de la semnarea contractului, acesta a fost reînnoit până în 2040, în cadru festiv și în prezența președintelui rus Vladimir Putin, precum și a cancelarului federal al Austriei de atunci, Sebastian Kurz, ambele companii ținând să marcheze aparte aniversarea.

Nord Stream 2 AG este compania care gestionează gazoductul Nord Stream 2 și care săptămâna trecută a fost sancționată de SUA, după ce Rusia a recunoscut independența celor două provincii separatiste din estul Ucrainei.

Nord Stream 2 AG este înregistrată în Elveția, dar este deținută de grupul energetic rus Gazprom. Gigantul rus a plătit jumătate din costurile construirii conductei Nord Stream 2, estimate la 11 miliarde de dolari, iar cealaltă jumătate a fost plătită de partenerii din acest proiect: Shell, OMV, Engie, Uniper și Wintershall DEA.

În ultima săptămână, ca urmare a expunerii pe piața rusă, dar și a implicării în proiectul Nord Stream 2, acțiunile OMV au pierdut pe bursa austriacă mai mult de 20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
retragere
rusia
nord stream 2