Grupul OMV, principalul acționar al celui mai important producător de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a decis să nu mai continue negocierile cu Gazprom privind potențiala achiziție a unei participații în faza de dezvoltare Achimov în zăcământul de gaze Urengoy, reziliind acordul preliminar de vânzare-cumpărare semnat în 2018.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Grupul austriac rămâne însă activ în Rusia, el mai deținând o participație de 25% în zăcământul Yuzhno Russkoye, achiziționat de la Uniper SE. Spre deosebire de Urengoy, Yuzhno Russkoye se află deja în fază de producție.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
De ce este important: În 2021, o treime din producția de gaz natural a companiei austriece, sau 96 mii barili echivalent petrol (bep)/zi, a provenit din Rusia. Comparativ, OMV Petrom a avut anul trecut o producție de gaze de doar 66 mii bep/zi în 2021.
OMV a decis astfel să nu mai continue negocierile cu Gazprom privind potențiala achiziție a unei participații de 24,98% în faza de dezvoltare Achimov 4A/5A în zăcământul de gaze și condensat Urengoy și să rezilieze Acordul de vânzare de bază, din 3 octombrie 2018.

OMV își va revizui, de asemenea, implicarea în gazoductul Nord Stream 2.

De asemenea interesant: Deciziile au o greutate aparte pentru grupul OMV, a cărui istorie este strâns legată de Uniunea Sovietică și apoi de Rusia. Compania austriacă a fost prima din Europa de Vest care a semnat, în 1968, un contract de furnizare de gaze rusești, prin conducta URSS-Cehoslovacia-Austria.
În 2018, la aniversarea a 50 de ani de la semnarea contractului, acesta a fost reînnoit până în 2040, în cadru festiv și în prezența președintelui rus Vladimir Putin, precum și a cancelarului federal al Austriei de atunci, Sebastian Kurz, ambele companii ținând să marcheze aparte aniversarea.
Nord Stream 2 AG este compania care gestionează gazoductul Nord Stream 2 și care săptămâna trecută a fost sancționată de SUA, după ce Rusia a recunoscut independența celor două provincii separatiste din estul Ucrainei.
Nord Stream 2 AG este înregistrată în Elveția, dar este deținută de grupul energetic rus Gazprom. Gigantul rus a plătit jumătate din costurile construirii conductei Nord Stream 2, estimate la 11 miliarde de dolari, iar cealaltă jumătate a fost plătită de partenerii din acest proiect: Shell, OMV, Engie, Uniper și Wintershall DEA.
Evoluția cotațiilor OMV din ultima săptămână
În ultima săptămână, ca urmare a expunerii pe piața rusă, dar și a implicării în proiectul Nord Stream 2, acțiunile OMV au pierdut pe bursa austriacă mai mult de 20%.