Un oraș polonez înregistrează a doua cea mai mare poluare atmosferică din lume, pe măsură ce se instalează smogul de iarnă

Un oraș polonez înregistrează a doua cea mai mare poluare atmosferică din lume, pe măsură ce se instalează smogul de iarnă
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2023

Orașul Cracovia din sudul Poloniei a fost înregistrat ca având al doilea cel mai ridicat nivel de poluare a aerului din lume la un moment dat, miercuri dimineață. Doar Delhi, în India, a avut o calitate a aerului mai proastă în acel moment, potrivit serviciului global de monitorizare IQ Air, scrie Notes from Poland.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În multe orașe din împrejurimi din provincia Małopolska, a cărei capitală este Cracovia, dar care nu sunt incluse în clasamentul IQ Air, nivelurile de poluanți din aer erau și mai ridicate, scrie G4Media.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV Maratonul de Retail - Director executiv ARMO: Comerțul online a ajuns în vizorul autorităților de la Bruxelles. Există mulți jucători din străinătate care se uită cu poftă spre piața românească CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Maratonul de Retail - Director executiv ARMO: Comerțul online a ajuns în vizorul autorităților de la Bruxelles. Există mulți jucători din străinătate care se uită cu poftă spre piața românească

Acest lucru a determinat autoritățile regionale să emită avertismente oficiale privind poluarea aerului în multe orașe, sfătuind locuitorii să limiteze activitatea fizică în aer liber și cantitatea de aer pe care o lasă să intre în casele lor.

Miercuri, concentrația de particule PM10, care au efecte negative asupra sănătății umane, a ajuns la 165 micrograme pe metru cub în Cracovia, de trei ori și jumătate mai mare decât nivelul maxim de siguranță recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a relatat cotidianul Gazeta Wyborcza.

Nivelurile de particule mai mici PM2,5, care pot pătrunde în sânge, au atins aproape 120 de micrograme pe metru cub, de aproape opt ori mai mult decât standardul OMS.

Deși concentrațiile ambelor particule au scăzut joi la 80 de micrograme pe metru cub pentru PM10 și la 66 pentru PM2,5, acestea au fost în continuare mult peste maximul recomandat, arată datele site-ului de monitorizare a calității aerului Airly.

În Kalwaria Zebrzydowska, la 30 de kilometri sud de Cracovia, concentrațiile de PM10 au fost miercuri de 230 micrograme pe metru cub (de peste cinci ori mai mari decât maximul recomandat de OMS), iar cele de PM2,5 de 173 micrograme pe metru cub (de peste 11 ori mai mari decât standardul OMS).

În Polonia, aerul este de mult timp unul dintre cele mai poluate din Europa, iar în sudul țării, în special, se înregistrează niveluri ridicate de smog în timpul sezonului de încălzire a imobilelor, iarna, când mulți oameni ard cărbune sau alte substanțe pentru a-și încălzi locuințele. Poluarea provoacă anual zeci de mii de decese premature.

Cracovia a avut mult timp una dintre cele mai mari poluări atmosferice din Polonia, deși cifrele s-au îmbunătățit în ultimii ani, ca urmare a măsurilor luate de autoritățile municipale, cum ar fi interzicerea arderii cărbunelui. Cu toate acestea, municipalitățile învecinate care nu au luat astfel de măsuri contribuie la menținerea unor niveluri ridicate de poluare în oraș.

FOTO eMAG a lansat, lângă Budapesta, cel mai mare centru logistic pentru e-comerț din regiune. Primul depozit pe care eMAG îl construiește în afara României. Una dintre cele mai influente femei din România preia conducerea CITEȘTE ȘI FOTO eMAG a lansat, lângă Budapesta, cel mai mare centru logistic pentru e-comerț din regiune. Primul depozit pe care eMAG îl construiește în afara României. Una dintre cele mai influente femei din România preia conducerea

În Polonia, cărbunele este ars pentru a genera aproximativ 70% din electricitate și pentru a încălzi aproximativ o treime dintre gospodării.

În ultimii ani, autoritățile naționale și locale au introdus o serie de programe de combatere a poluării aerului, inclusiv subvenții pentru gospodării pentru modernizarea sistemelor de încălzire și de izolare. Programele au fost foarte populare, ducând, de exemplu, la o explozie a instalațiilor de pompe de căldură.

Pe lângă interzicerea arderii cărbunelui, Cracovia a anunțat că, începând de anul viitor, mașinile mai vechi și mai poluante nu vor mai avea acces în centrul orașului, în ceea ce va fi prima zonă de transport curat din Polonia.

De asemenea, capitala Varșovia a decis să interzică arderea cărbunelui și să introducă o zonă de transport nepoluantă.

viewscnt
Afla mai multe despre
cracovia
polonia
poluiare