Ungaria a semnat. Ultimul obstacol pentru aderarea Suediei la NATO dispare

Ungaria a semnat. Ultimul obstacol pentru aderarea Suediei la NATO dispare
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2024

Parlamentul Ungariei a aprobat un proiect de lege care permite Suediei să adere la NATO, ceea ce înseamnă înlăturarea ultimului obstacol înainte de acest pas istoric al țării nordice a cărei neutralitate a traversat două războaie mondiale și conflictul aprins al Războiului Rece.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Votul parlamentului ungar este după o vizită a premierului suedez Ulf Kristersson vinerea trecută, în timpul căreia cele două țări au semnat un acord de armament, va pune capăt unor luni de întârzieri pentru a finaliza schimbarea politicii de securitate a Suediei.

Ungaria - investiție strategică cu producătorul german Rheinmetall. Compania va moderniza și artileria antiaeriană a României CITEȘTE ȘI Ungaria - investiție strategică cu producătorul german Rheinmetall. Compania va moderniza și artileria antiaeriană a României

Stockholm a renunțat la politica sa de nealiniere pentru o mai mare siguranță în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022.

Cu Suedia urmând Finlanda în NATO, devenind al 32-lea membru, președintele rus Vladimir Putin a obținut exact ceea ce a încercat să evite atunci când a lansat războiul în Ucraina - o extindere a alianței - au declarat liderii occidentali.

În timp ce Finlanda a devenit membru NATO anul trecut, Suedia a fost lăsată să aștepte, deoarece Turcia și Ungaria, care au relații mai bune cu Rusia decât alți membri ai alianței, au ridicat obiecții.

Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanților din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), despre care a spus că au făcut din Suedia o casă.

Suedia și-a modificat legislația și a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a liniști Turcia. Președintele Tayyip Erdogan a legat, de asemenea, ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia, Ankara așteptând acum ca Statele Unite să depună eforturi pentru a obține aprobarea Congresului SUA.

Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, găsit vinovat de falsă mărturie. Închisoare cu suspendare CITEȘTE ȘI Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz, găsit vinovat de falsă mărturie. Închisoare cu suspendare

Tergiversarea Ungariei a fost mai puțin clară, Budapesta exprimându-și mai degrabă furia față de criticile suedeze privind direcția dezvoltării democratice sub conducerea premierului naționalist Viktor Orban, decât să aibă unele cerințe concrete.

Semnătura Turciei a lăsat Ungaria ca ultim obstacol.

Aderarea Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, și a Finlandei este cea mai semnificativă extindere a alianței de la extinderea sa în Europa de Est în anii 1990.

În timp ce Suedia a intensificat cooperarea cu alianța în ultimele decenii, contribuind la operațiuni în locuri precum Afganistanul, aderarea sa va simplifica planificarea apărării și cooperarea pe flancul nordic al NATO.

De asemenea, Suedia aduce în cadrul alianței resurse precum submarine de ultimă generație adaptate la condițiile din Marea Baltică și o flotă considerabilă de avioane de vânătoare Gripen produse intern. Aceasta își mărește cheltuielile militare și ar trebui să atingă pragul NATO de 2% din PIB în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
nato