Ungaria adoptă primele măsuri anticorupție pentru a beneficia de miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene

Ungaria adoptă primele măsuri anticorupție pentru a beneficia de miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene
scris 4 oct 2022

Parlamentul Ungariei a adoptat primele măsuri anticorupție menite să atenueze temerile Comisiei Europene, care blochează fonduri de miliarde de euro în așteptarea reformelor privind statul de drept, relatează AFP.

Două amendamente au fost adoptate cu majoritate confortabilă, conform rezultatelor votului comunicate pe site-ul Parlamentului, scrie News.ro

FOTO Demolarea turnului de birouri Cathedral Plaza - suspendată CITEȘTE ȘI FOTO Demolarea turnului de birouri Cathedral Plaza - suspendată

Una dintre măsuri permite cetățenilor să depună o plângere în instanță dacă consideră că procuratura a încheiat în mod arbitrar o anchetă de corupție. O alta urmărește să consolideze transparența procesului legislativ: solicită îmbunătățirea dezbaterii publice, în timp ce majoritatea legilor sunt acum aprobate fără consultare prealabilă.

De asemenea, va fi creată o ”autoritate independentă” pentru a controla mai bine utilizarea fondurilor UE, măsură care va fi adoptată până marți.

Comisia a propus în septembrie să priveze Ungaria de 7,5 miliarde de euro. Guvernul ultra-conservatorului Viktor Orban este suspectat de Bruxelles că a slăbit statul de drept și că folosește banii europeni pentru a-i îmbogăți pe cei apropiați premierului.

Budapesta a promis în total 17 măsuri-cheie, dintre care unele au fost adoptate prin simplu decret, pentru a remedia ”neregulile” și ”carențele” denunțate de Bruxelles în procedurile de atribuire a contractelor publice și pentru a preveni conflictele de interese.

Guvernul speră să convingă Bruxelles-ul să deblocheze planul de redresare post-Covid (5,8 miliarde de euro în subvenții), fonduri de care țara, afectată de inflație și de un forint depreciat, are nevoie mai mult ca niciodată.

Ungaria este singura țară din Uniunea Europeană al cărei plan nu a primit încă undă verde de la Comisia Europeană, din aceleași motive legate de respectarea statului de drept.

ONG-ul Transparency International, care situează Ungaria pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește corupția, s-a declarat însă ”sceptic” cu privire la eficiența măsurilor, întrucât ”sistemul a fost pervertit” de la revenirea la putere a lui Orban în 2010.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
fonduri ue