Ungaria amână din nou votul privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Ungaria amână din nou votul privind aderarea Finlandei și Suediei la NATO
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2023

Parlamentarii din FIDESZ, partidul de guvernământ din Ungaria, vor să amâne sesiunea parlamentară de săptămâna viitoare, ceea ce ar înseamna o nouă amânare a ratificării aderării Finlandei și Suediei la NATO, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Agnes Vadai, deputată a Coaliției Democratice (opoziția de stânga), a declarat că a primit o scrisoare de la vicepremierul Zsolt Semjen prin care a fost informată că partidul de guvernământ FIDESZ vrea să amâne sesiunea care ar fi trebuit să înceapă luni, scrie News.ro.

Agricultorii bulgari cer interzicerea importurilor de grâu din Ucraina CITEȘTE ȘI Agricultorii bulgari cer interzicerea importurilor de grâu din Ucraina

Partidul de guvernământ FIDESZ a confirmat pentru Reuters că parlamentul nu va organiza o sesiune săptămâna viitoare, lucru care, potrivit acestora, se datorează unei "întârzieri în negocierile cu Bruxelles-ul".

Ungaria este în dispută cu Comisia Europeană, care i-a blocat fondurile din cauza lipsei unor reforme pentru asigurarea statului de drept.

"Grupul parlamentar (FIDESZ) va lua o decizie cu privire la aderarea Finlandei și Suediei la NATO după ce o delegație de parlamentari (care a vizitat cele două țări) va prezenta un raport al acestei vizite", a declarat biroul de presă al FIDESZ.

Biroul de presă al Parlamentului de la Budapesta a refuzat să comenteze. Parlamentul ar putea să se reunească din nou abia pe 27 martie, arată Reuters.

Suedia și Finlanda au depus anul trecut o cerere de aderare la alianța militară transatlantică, după ce forțele rusești au invadat Ucraina. Toți cei 30 de membri NATO trebuie să ratifice cererile și numai Ungaria și Turcia nu au făcut-o.

Partidul FIDESZ al premierului Viktor Orban a declarat că intenționează să susțină ratificarea, dar săptămâna trecută un deputat Fidesz, Csaba Hende, a declarat că mai este de lucru pentru a răspunde preocupărilor unora dintre colegii săi parlamentari.

Procesul de ratificare al Ungariei este blocat în parlament din iulie, iar în februarie Orban a acuzat Finlanda și Suedia că răspândesc "minciuni sfruntate" despre democrația și statul de drept din Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
nato