Ungaria extinde interdicția asupra importurilor la zeci de produse agroalimentare din Ucraina

Ungaria extinde interdicția asupra importurilor la zeci de produse agroalimentare din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2023

Ungaria, care anunțase deja o interdicție asupra importurilor de cereale ucrainene, pe motiv că destabilizează piața națională, va extinde această măsură la zeci de produse agroalimentare începând de miercuri, relatează France Presse.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit unui decret publicat în noaptea de marți spre miercuri în Jurnalul Oficial, nu vor putea fi vândute pe teritoriul ungar, pe lângă cereale și produse oleaginoase, nici făină, miere, vin, pâine, carne și legume provenind din Ucraina. Aceste restricții sunt în vigoare până la 30 iunie, scrie Agerpres.

Lira turcească - la cel mai scăzut nivel din istoria sa CITEȘTE ȘI Lira turcească - la cel mai scăzut nivel din istoria sa

Guvernul premierului naționalist Viktor Orban a decis sâmbătă să interzică importul de cereale ucrainene, după exemplul Poloniei, cu scopul de a-și proteja agricultorii.

Această decizie a fost considerată "inacceptabilă" de Comisia Europeană.

Slovacia a luat de asemenea o măsură similară, în timp ce Bulgaria ar urma să facă un anunț în acest sens miercuri.

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina și se organizase pentru a-i permite acesteia să-și exporte stocurile de cereale după închiderea căilor maritime prin Marea Neagră, provocată de invazia rusă.

Dar, în locul unui simplu tranzit, statele europene vecine au constatat că pe teritoriul lor se acumulează porumb, grâu și floarea soarelui din Ucraina din cauza unor probleme logistice, ceea ce a făcut să scadă prețurile la produsele locale, notează AFP.

"De fapt, o proporție importantă din produse nu ajung în țări terțe, ci sunt vândute la tarife scăzute în cadrul Uniunii Europene", subliniază decretul ungar, apreciind că "acest avantaj competitiv provoacă grave perturbări pe piața internă".

Ungaria autorizează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene, dar proceduri foarte stricte vor fi instituite la posturile de frontieră cu scopul de a putea asigura o monitorizare electronică în timpul traversării teritoriului.

În caz de infracțiune, vor putea fi impuse amenzi, care ar putea ajunge la valoarea întregii încărcături.

Polonia interzisese la rândul său inițial circulația mărfurilor ucrainene, dar a încheiat marți un acord cu Ucraina în vederea reluării acestui tranzit în zilele următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
alimente
ucraina