Ungaria, încă un pas spre trecut: a înlocuit termenul ”județ” cu ”comitat”

Ungaria, încă un pas spre trecut: a înlocuit termenul ”județ” cu ”comitat”
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2022

Alegerile europarlamentare și alegerile locale vor fi organizate, de anul viitor, în aceeași zi, a deci Parlamentul Ungariei, care a mai hotărât schimbarea denumirii de ”județ” în cea de ”comitat”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La inițiativa partidelor aflate la guvernare, deputații au adoptat cu 140 de voturi pentru și 36 de voturi contra, cu o majoritate de două treimi, a 11-a modificare a Constituției Ungariei, transmite Rador, care citează MTI.

Rusia va crea o ligă de fotbal pentru „republicile prietenoase” CITEȘTE ȘI Rusia va crea o ligă de fotbal pentru „republicile prietenoase”

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, denumirea de județ se va schimba în cea de comitat. În expunerea de motive se precizează că, începând cu fondarea statului maghiar și până în 1949, comitatele au fost unitățile administrativ-teritoriale ale Ungariei. „Prin utilizarea expresiei comitat se va evidenția mai bine că elementul central al structurii statului este suveranitatea națională, care contribuie la protejarea valorilor fundamentale ale civilizației europene” – au precizat legiuitorii ungari.

În plus, alegerea primarilor și a consilierilor locali va avea loc în al cincilea an de mandat, în perioada aprilie – iulie 2024, odată cu alegerea deputaților în Parlamentul European. Comasarea alegerilor a fost propusă de deputații FIDESZ și ai Partidului Popular Creștin Democrat (KDNP), care au motivat această inițiativă prin necesitatea reducerii cheltuielilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
judet