Ungaria încearcă să-și deblocheze fondurile UE. Viktor Orbán a trimis un oficial de rang înalt la Bruxelles într-o cursă contra cronometru

Ungaria încearcă să-și deblocheze fondurile UE. Viktor Orbán a trimis un oficial de rang înalt la Bruxelles într-o cursă contra cronometru
scris 9 aug 2022

Ungaria speră să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul privind fondurile UE blocate până la sfârșitul anului, în timp ce se luptă contra cronometru pentru a debloca miliardele de euro care au fost înghețate din cauza îngrijorărilor legate de instituțiile de stat și de corupție, relatează The Guardian.

Dacă Budapesta nu ajunge la un acord cu Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2022, riscă să piardă 4,64 miliarde de euro  din fondurile de redresare Covid, în timp ce rămân semne de întrebare cu privire la un potențial program de finanțare de 24,3 miliarde de euro pe șase ani pentru modernizarea infrastructurii sale naționale, scrie G4Media.ro.

FOTO Viktor Orban, implicat într-un incident - Un jurnalist l-a salvat când barca sa gonflabilă a început să piardă aer și era în pericol să se scufunde CITEȘTE ȘI FOTO Viktor Orban, implicat într-un incident - Un jurnalist l-a salvat când barca sa gonflabilă a început să piardă aer și era în pericol să se scufunde

În timp ce premierul Ungariei, Viktor Orbán, a sugerat anterior că nu are nevoie de subvențiile de redresare Covid ale UE, el a trimis oficiali de top la Bruxelles într-o ofensivă pentru a debloca fondurile.

Negociatorul șef al Ungariei, Tibor Navracsics, a declarat pentru The Guardian că este optimist în privința unui acord privind planul de redresare Covid, în valoare potențială de 15 miliarde de euro, până la sfârșitul anului. De asemenea, el speră ca Ungaria să poată încheia un „acord de parteneriat” la începutul toamnei pentru a obține 24,3 miliarde de euro din „fondurile de coeziune”, în mare parte de la UE.

Ambele acorduri sunt încurcate de un proces disciplinar fără precedent lansat împotriva Ungariei în aprilie, care ar putea duce la suspendarea fondurilor UE din cauza încălcării statului de drept. „[Rezolvarea] procedurii de condiționalitate privind statul de drept ar putea fi o condiție prealabilă pentru a avea un acord privind banii de coeziune sau banii RRF [recuperarea Covidelor]”, a declarat Navracsics.

Guvernul ungar a primit un termen limită de 22 august pentru a răspunde la o scrisoare lungă din partea Comisiei, care îl avertizează cu privire la „măsuri de remediere”, dacă Budapesta nu reușește să abordeze preocupările de lungă durată cu privire la statul de drept.

Rușii nu mai au voie să viziteze castelul Vincennes CITEȘTE ȘI Rușii nu mai au voie să viziteze castelul Vincennes

Ungaria a primit miliarde de fonduri UE de când a aderat la blocul comunitar, în 2004, dar îngrijorările au crescut în mod vertiginos în legătură cu presupusa utilizare abuzivă a banilor UE pentru a îmbogăți prietenii și familia lui Orbán. În timpul celor 12 ani de putere ai lui Orbán, presa independentă s-a atrofiat, iar mecanismele de control și echilibru au slăbit.

Turismul din Antalya revine la nivelurile record dinaintea pandemiei. Operator: Germania conduce topul vizitatorilor, dar România și-a lăsat amprenta în ultimele luni CITEȘTE ȘI Turismul din Antalya revine la nivelurile record dinaintea pandemiei. Operator: Germania conduce topul vizitatorilor, dar România și-a lăsat amprenta în ultimele luni

Navracsics – un fost comisar european maghiar, care a fost numit în luna mai ministru al dezvoltării regionale – a fost trimis la Bruxelles pentru a convinge oficialii să deblocheze fondurile. Ofensiva sa a fost umbrită de atacurile lui Orbán la adresa politicii de sancțiuni a UE și de discursurile incendiare, inclusiv un discurs despre așa-numita amestecare a raselor, care a determinat un consilier important să demisioneze, denunțând retorica „pur nazistă”.

Înalți oficiali europeni consideră că Orbán are nevoie de banii UE, în timp ce se confruntă cu o inflație în creștere, cu o prăbușire a forintului maghiar și cu amenințarea unei recesiuni severe. Perspectivele economice din ce în ce mai sumbre l-au forțat pe prim-ministrul ungar să elimine plafoanele prețurilor la energie și să majoreze taxele pentru întreprinderile mici, ceea ce a dus la proteste de câteva zile la Budapesta luna trecută, unde oamenii au scandat „Orbán, dispari”.

Analiștii au citat lipsa unui acord cu UE ca fiind una dintre sursele de presiune economică asupra fragilei economii maghiare.

Oficialii UE simt un moment de influență pentru a împinge guvernul să își reformeze instituțiile. Dar, de asemenea, ei nu au încredere în Orbán, renumit pentru așa-numitul „dans al păunului”, adică oferirea unor concesii cosmetice sau o retragere tactică minoră, în timp ce continuă să facă din Ungaria un stat iliberal.

„Experiența noastră a fost de-a lungul unui deceniu că ei spun că se conformează, apoi renunță la un lucru și apoi revin pe ușa din spate. Niciodată nu am rezolvat o problemă 100%”, a declarat pentru The Guardian un înalt oficial UE. „Aceasta este marea problemă a încrederii”.

Comisia ar dori să creeze o nouă autoritate care să protejeze fondurile UE în Ungaria și solicită organisme anticorupție mai puternice și spațiu pentru ONG-uri pentru a controla politica guvernului.

Planul de redresare Covid are o valoare de 5,8 miliarde de euro sub formă de granturi pentru Ungaria – cu 1,4 miliarde de euro mai puțin decât dacă ar fi fost aprobat anul trecut. Însă 70% din subvenții (4,64 miliarde de euro) vor dispărea dacă nu se va ajunge la un acord până la sfârșitul anului. Planul total ar putea fi în valoare de 15 miliarde de euro, dacă Budapesta va opta pentru împrumuturile ieftine oferite.

Navracsics, membru al partidului dominant al lui Orbán, Fidesz, nu a dorit să confirme dacă Ungaria este pregătită să accepte o autoritate suplimentară pentru a proteja fondurile UE. El a declarat că Ungaria face „schimbări instituționale”, inclusiv modificarea normelor privind achizițiile publice – o preocupare cheie, deoarece aliații lui Orbán au obținut contracte neobișnuit de profitabile finanțate de UE prin procese necompetitive.

Recent intrată sub controlul One United Properties, compania care operează magazinul Bucur Obor raportează un profit net semestrial de 10 milioane lei. Explozie de 70% a cheltuielilor cu energie și apă CITEȘTE ȘI Recent intrată sub controlul One United Properties, compania care operează magazinul Bucur Obor raportează un profit net semestrial de 10 milioane lei. Explozie de 70% a cheltuielilor cu energie și apă

Navracsics a insistat asupra faptului că se poate avea încredere că Ungaria va face schimbări semnificative deoarece „facem suficiente schimbări instituționale și pentru că eu sunt negociatorul șef și pot oferi garanții personale în acest sens”.

În timp ce a continuat să afirme că Ungaria a avut rezultate bune în ceea ce privește „capacitatea de absorbție”, adică cheltuirea eficientă a fondurilor UE, este puțin probabil ca răspunsul său să îi convingă pe scepticii din Comisie sau din Parlamentul European.

Daniel Freund, un eurodeputat verde care se concentrează pe controlul bugetului UE, a declarat că se teme că UE va cădea într-o altă capcană. „Orbán a fost de fiecare dată mai deștept decât comisia, semnalând că va ceda în privința a ceva sau ceva, iar între timp își pregătește următorul truc despre cum să ocolească anumite lucruri.”

Europarlamentarul german a susținut că planul Ungariei nu ar trebui aprobat în această toamnă, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a restabili statul de drept după 12 ani consecutivi de guvernare Orbán. „Cred că este nerealist ca statul de drept să fie reparat până la un grad în care să fie rezonabil să deblocăm planul de redresare în următoarele două-trei luni”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
viktor orbán
fonduri
uniunea europeana