Uniunea Europeană ar urma să impună noi sancțiuni statului Belarus

Uniunea Europeană ar urma să impună noi sancțiuni statului Belarus
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 oct 2021

Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană au discutat noi sancțiuni economice pentru Belarus, care să fie aplicate și companiilor din sectorul călătoriilor, pentru a opri ceea ce Bruxelles-ul afirmă că este o politică deliberată a Minskului de a transporta mii de migranți cu avionul și a-i trimite peste graniță, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Propunerea de sancțiuni, exprimată prima dată de Letonia luni, la Luxemburg, nu se afla inițial pe agenda miniștrilor de externe ai UE și ar putea fi un răspuns la o decizie a Belarusului de a-l expulza pe ambasadorul Franței în weekend, au spus diplomații, scrie News.ro.

FMI este îngrijorat de lipsa vaccinurilor Covid și de expunerea excesivă la criptoactive în țările în curs de dezvoltare CITEȘTE ȘI FMI este îngrijorat de lipsa vaccinurilor Covid și de expunerea excesivă la criptoactive în țările în curs de dezvoltare

Franța a declarat că ambasadorul său a părăsit Belarusul deoarece autoritățile i-au retras acreditarea, după ce acesta nu și-a prezentat acreditările președintelui Alexandr Lukașenko, pe care UE nu-l mai recunoaște drept șef de stat legitim.

O înăsprire a sancțiunilor ar urma măsurilor ample impuse asupra economiei Belarusului în iunie, cu privire la reprimarea de către Lukașenko a protestatarilor care i-au contestat victoria în alegerile din din august 2020.

Protestatarii spun că alegerile au fost trucate, dar Lukașenko neagă acest lucru.

Multe state UE îl acuză acum pe Lukașenko că transportă cu avionul migranți ilegali din Irak, Iran și Africa pentru a-i trimite peste graniță în UE, pentru a destabiliza blocul european.

Al Dahra Holding, proprietarul Agricost, deschide noi fabrici în România, Bulgaria și Serbia, investiție de peste 100 milioane euro. Devine lider la producția și exportul de furaje în Europa de Est CITEȘTE ȘI Al Dahra Holding, proprietarul Agricost, deschide noi fabrici în România, Bulgaria și Serbia, investiție de peste 100 milioane euro. Devine lider la producția și exportul de furaje în Europa de Est

Lukașenko neagă acest lucru și dă vina pe Occident pentru ceea ce spune că este o catastrofă umanitară care se apropie în această iarnă, după ce migranții au rămas blocați la frontiera dintre belarus și Polonia.

"Trebuie să introducem sancțiuni mai stricte ... Înseamnă să punem așa-numitele companii de turism care organizează zboruri (sub sancțiuni)", a declarat ministrul leton de Externe Edgars Rinkevics, la o întâlnire cu omologii săi din UE la Luxemburg.

"De asemenea, cred că trebuie să sancționăm compania Belavia în totalitate, astfel încât să nu poată primi niciun fel de sprijin", a spus el, referindu-se la compania aeriană națională din Belarus, deja interzisă în spațiul aerian al UE.

Belavia închiriază avioane din țări UE, în special din Irlanda, care au fost prudente cu privire la măsurile care ar interfera cu contractele de leasing existente, deși ministrul de Externe Simon Coveney a declarat că este deschis să împiedice viitoarele tranzacții.

"În timp ce Irlanda dorește să crească sancțiunile și presiunea asupra regimului din Belarus, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că acest lucru este practicabil și implementabil", a declarat el reporterilor din Luxemburg.

UE pregătește, de asemenea, un nou pachet de sancțiuni împotriva unor persoane din Belarus, care l-ar putea include și pe ministrul de Externe, acuzat de un rol în campania de promovare a migrației ilegale în UE.

Din august, Polonia, Lituania și Letonia au raportat o creștere a trecerilor ilegale ale frontierei din Belarus. Aceștia acuză Minskul că a folosit o rețea de agenți de turism în Irak și în Africa subsahariană pentru a oferi migranților vize belaruse și pentru a-i transporta la frontiera UE.

Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat că nu a existat nicio scădere a fluxurilor de migranți, chiar și după ce UE a reușit să oprească plecările din Irak și Iordania.

"Angajează noi zboruri din mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord pentru a înșela oamenii cu speranța intrării ușoare în Uniunea Europeană", a spus el.

Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat după reuniunea UE că vor avea loc alte discuții în zilele următoare. "Vom pune mai multă presiune asupra companiilor aeriene care aduc oameni din diferite locații la Minsk, de la care sunt aduși, cu sprijinul conducătorului de acolo, la granițe", a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
belarus