Uniunea Europeană denunță inaugurarea de către Putin a liniei feroviare dintre Rusia și Crimeea

Uniunea Europeană denunță inaugurarea de către Putin a liniei feroviare dintre Rusia și Crimeea
scris 24 dec 2019

Uniunea Europeană (UE) a denunțat luni ”o nouă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucranei de către Rusia” în urma inaugurării de către președintele rus Vladimir Putin a căii ferate care leagă Crimeea și Rusia continantală, o nouă lovitură aplicată Kievului după anexarea peninsulei ucrainene în 2014, relatează AFP.

”Legătura feroviară este un pas în plus către o integrare forțată a peninsulei anexate ilegal de Rusia și către izolarea Crimeei de Ucraina, din care rămâne parte”, a denunțat înr-un comunicat un purtător de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell, scrie News.ro.

În plus, podul limitează trecerea navelor prin Strâmtoarea Kerci către porturi ucrainene de la Marea Azov. Uniunea Europeană așteaptă de la Rusia să asigure o trecere liberă și neîngrădită prin Strâmtoarea Kerci, conform dreptului internațional”, a adăugat el.

Accidentele în care au fost implicate avioane Boeing 737 MAX, fatale și pentru director. Demisie după un an dificil CITEȘTE ȘI Accidentele în care au fost implicate avioane Boeing 737 MAX, fatale și pentru director. Demisie după un an dificil

Calea ferată se află pe podul care asigură legătura între Peninsula Kerci, în Crimeea, și Peninsula Taman, în sudul Rusiei. Vladimir Putin a efectuat prima traversare - cu o lungime de 19 kilometri - în cabina unei locomotive, alături de conductor.

Partea rutieră a podului a fost inaugurată în mai 2019. Putin a efectuat atunci traversarea la volanul unui camion portocaliu, în fruntea unei coloane de zece vehicule.

Construcția căii feroviare a fost lansată în februarie 2016 și a fost încredințată miliardarului Arkadi Rotenberg, un partener de judo al lui Putin.

Trenurile care urmează să asigure de-acum legături între Moscova și Sankt Petersburg cu Simferopol, capitala Crimeei, urmează să transporte 14 milioane de pasageri în 2020.

Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, în urma unei referendum de ”alipire”,denunțat de Kiev și Occident. Această anexare a fost urmată de un război între forțele ucrainene și separatiști proruși, în estul Ucrainei, aflat în curs, soldat cu peste 13.000 de morți.

viewscnt
Afla mai multe despre
crimeea
tren
rusia