VIDEO Grecia, în doliu, continuă lupta împotriva incendiilor sângeroase

VIDEO Grecia, în doliu, continuă lupta împotriva incendiilor sângeroase
scris 25 iul 2018

Pompieri continuau miercuri să caute persoane blocate în case sau mașini carbonizate în împrejurimile stațiunilor balneare Mati și Rafina, la est de Atena, devastate de incendii soldate cu 74 de morți și 187 de răniți, potrivit unui ultim bilanț oficial, relatează AFP.

Catalogat drept o ”tragedie națională” de presa elenă, dezastrul a avut loc luni după-amiaza, după ce incendiul a izbucnit pe muntele din apropierea Pendeli și a fost alimentat de rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, răspândindu-se rapid și invadând Mati, la 40 de kilometri Atena, și arzând sute de locuințe, scrie News.ro.

Rezidenții au fugit panicați către plaja din apropiere, unde mai mulți dintre ei au fost nevoiți să rămână timp de mai multe ore în apă, pentru a se salva.

Țara s-a aflat sub șocul unor descoperiri macabre marți, mai ales a descoperirii pe același teren a 26 de persoane carbonizate, inclusiv ”copii mici”.

VIDEO Bulgaria construiește un gard la granița cu România pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane CITEȘTE ȘI VIDEO Bulgaria construiește un gard la granița cu România pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane

”Ele au fost găsite înlănțuite în grupuri, într-o ultimă încercare de a se proteja”, a povestit un salvator, Vassilis Andriopoulos.

”NU MAI VREM VICTIME...”

”Am văzut flăcările în fața ferestrei hotelului, am crezut că va exploda”, a povestit Alina Marzin, în vârstă de 20 de ani, o turistă din Wuppertal (Germania) care se afla în Hotelul Capo Verde la Mati, luni seara, împreună cu părinții și fratele său.

Ei au fost evacuați câteva ore mai târziu și transferați în portul Rafina, la bordul unor nave de patrulare aparținând Poliției Portuare.

Aproximativ 100 de pompieri, ajutați de poliție și zeci de voluntari au continuat marți să caute eventuale victime în această zonă din Atica cuprinsă de flăcări.

Pompierii au primit ”zeci de apeluri” de la persoane aflate în căutare unor rude, potrivit unei purtătoare de cuvânt a serviciului, Stavroula Maliri.

Sute de ingineri de la Ministerul Transporturilor și din regiune au început să înregistreze pagubele.

”Mă tem că ar putea să existe alte victime și dispăruți, mai ales persoane în vârstă”, a declarat pentru AFP un consilier municipal din Rafina, Myron Tsagarakis.

Marți seara, Guvernul nu a publicat numărul persoanelor date dispărute.

Aceste incendii din Grecia ar putea să le depășească în victime pe cele care au ucis 77 de persoane în 2007.

Dintr-un total de 187 de persoane spitalizate, 82 primeau în continuare îngrijiri marți seara - inclusiv zece în stare gravă și 11 copii, a cărora stare nu provoca îngrijorare.

Un belgian se află între victime, potrivit lui Didier Reynders, ministrul belgian de Externe, dar și o poloneză și fiul ei, potrivit varșoviei.

STEAGURI ÎN BERNĂ

Supraviețuitori au petrecut ore de angoasă, într-un nor de cenușă, la malul apei, în așteptarea salvatorilor. Cel puțin șase s-au înecat.

Aproximativ 715 persoane au fost evacuate cu nave militare sau private până lîn portul Rafina.

”Astăzi Grecia este în doliu”, a declarat premierul Alexis Tsipras, anunțând, într-un discurs televizat către națiune, trei zile de doliu național. Steagurile vor rămâne în bernă până vineri.

Președinția a anulat festivități în vederea sărbătoririi, marți, a întoarcerii la democrație în Grecia, în iulie 1974. Ministerul Finanțelor a deblocat 20 de milioane de euro ”pentru a aborda nevoi iminente ale primăriilor și cetățenilor afectați”.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a anunțat exonerări de la taxa funciară pe 2018 a cetățenilor și familiilor afectate, dar și indemnizații.

Un oraș plin de pini, Mati a fost cel mai afectat din cauza ”unei înaintări fulgerătoare a focului în țesutul urban”, a declarat Maliri.

”Mati nu mai există”, a declarat primarul din  Rafina, Evangelos Bournous, înregistrând ”peste 1.000 de clădiri și 300 de mașini” avariate.

Marți seara, în sectorul Mati, ”focul evolua fără front activ, cu focare dispersate”, potrivit pompierilor.

Însă alt front a reizbucnit în Kineta, în vestul Aticăi, unde luni au avut loc pagube, dar nu victime. Trei noi localități din Kineta ”au fost evacuate ca măsură de protecție”, potrivit unui reprezentant al pompierilor.

AFLUX DE AJUTOARE

Țara, care a activat mecanismul european de protecție civilă, primit ajutor - mai ales mijloace aeriene - din partea Spaniei, Franței, Israelului, Bulgariei, Turciei, Italiei, Macedoniei, Portugaliei și Croației, iar mesaje de condoleanțe curgeau din străinătate.

”Comisia Europeană (CE) nu-și va precupeți eforturile în ajutorarea Greciei”, a anunțat pe Twitter președintele Jean Claude-Juncker.

”Durerea sinistraților ne afectează pe toți”, i-a transmis cancelarul german Angela Merkel într-o telegramă lui Tsipras.

Papa și-a exprimat ”tristețea profundă”, iar secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și-a exprimat ”solidaritatea” Alianței.

Guvernul a anunțat că se va ocupa de funeralii și va adopta măsuri fiscale în favoarea sinistraților. Parchetul a deschis o anchetă cu rivire la cauzele incendiilor.

Înainte să izbucnească o polemică pe tema reacției aparatului de stat, Guvernul a subliniat că s-a confruntat cu un fenomen ”extrem”, ”asimetric”, potrivit lui Tsipras.

Dimitris Tzanakopoulos a dezvăluit că au existat ”15 puncte de plecare simultane pe trei fronturi diferite” în Atica.

Statele Unite au împrumutat o dronă în vederea survolării regiunii și ”observării și detectării oricărei activități suspecte”, a adăugat el.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
grecia
incendii