VIDEO Jurnalistul belarus Roman Protasevici, arestat după ce avionul în care se afla a fost deturnat, a apărut la televiziunea de stat

VIDEO Jurnalistul belarus Roman Protasevici, arestat după ce avionul în care se afla a fost deturnat, a apărut la televiziunea de stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2021

Jurnalistul belarus Roman Protasevici, care a fost arestat la Minsk după ce avionul în care se afla a fost deturnat luna trecută, a acordat un interviu la televiziunea de stat. El își recunoaște vinovăția și spune că vrea să-și îndrepte greșelile, scrie BBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În interviu, el a mărturisit că a organizat proteste antiguvernamentale și l-a lăudat pe președintele Alexander Lukașenko, scrie News.ro.

Familia lui Protasevici a spus că interviul a fost realizat "sub amenințare".

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Reporterul, în vârstă de 26 de ani, a fost editor la publicația de opoziție Nexta din aplicația de mesagerie Telegram până anul trecut.

Anul trecut, el a fost inclus pe o listă a "persoanelor implicate în activități teroriste".

Proteste masive au izbucnit în Belarus după ce liderul Alexander Lukașenko a pretins victoria în alegerile prezidențiale de la 9 august, contestate, și urmate de represiuni.

Protestele au fost stopate, iar liderii opoziției au fost trimiși în închisoare sau în exil.

Potrivit AFP, Roman Protasevici, vizibil marcat, afirmă în interviu că a îndemnat la proteste contra regimului și asigură că-l respectă pe Alexander Lukașenko.

Jurnalistul a mai spus că vrea să-și îndrepte greșelile și să ducă o viață liniștită, departe de politică.

Cu câteva ore înainte de difuzarea înregistrării, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Viasna a denunțat afirmațiile obținute "sub amenințare".

Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor CITEȘTE ȘI Prima zi din iulie vine cu noi schimbări pe piața energiei electrice. Asigură-ți un preț fix avantajos pentru anul contractual următor

"Tot ceea ce va spune Protasevici va fi obținut după amenințări, cel puțin psihologice, și sub amenințarea de acuzații nedrepte dar foarte grave la adresa sa", a declarat pentru AFP directorul Viasna, Ales Beliațki.

"Orice ar spune acum, este pură propagandă care nu face parte din adevăr", a continuat el.

Tatăl jurnalistului, Dmitri Protasevici, a spus și el că mărturiile televizate sunt rezultatul "violențelor, torturilor și amenințărilor".

"Îmi cunosc bine fiul și am convingerea că nu ar spune niciodată astfel de lucruri", a declarat el pentru AFP.

Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai, împreună cu partenera sa în vârstă de 23 de ani, Sofia Sapega, după aterizarea forțată a avionului companiei Ryanair la Minsk, capitala Belarusului, pe când veneau dinspre Atena și a fost deturnat către Vilnius, Lituania.         

Autoritățile din Belarus au justificiat deturnarea avionului, care survola teritoriul lor, printr-o alertă cu bombă.               

Acest caz a stârnit un scandal internațional și a dus la noi sancțiuni contra Belarusului, opoziția și capitalele occidentale denunțând un subterfugiu al regimului lui Aleksandr Lukașenko pentru a-l aresta pe opozant.        

În Belarus, Protasevici este urmărit pentru "organizarea" de revolte, infracțiune pasibilă cu 15 ani de închisoare.

A doua zi după arestarea opozantului, pe când mass-media independente erau îngrijorate pentru starea sa de sănătate, autoritățile din Belarus au difuzat un videoclip cu Roman Protasevici în care acesta spunea că "a dat declarații".               

Pritena sa rusă, Sofia Sapega, a apărut și ea în videoclip, recunoscându-și înfracțiunile.               

De fiecare dată, opoziția a denunțat înregistrările obținute sub amenințări, o practică folosită de mult timp de regimul lui Lukașenko.              

viewscnt
Afla mai multe despre
belarus
roman protasevici