Vladimir Putin a întrebat oficial Curtea Constituțională dacă este legal să modifice Constituția pentru a putea candida din nou la președinție

Vladimir Putin a întrebat oficial Curtea Constituțională dacă este legal să modifice Constituția pentru a putea candida din nou la președinție
scris 15 mar 2020

Președintele rus Vladimir Putin a întrebat oficial Curtea Constituțională dacă este legal să modifice Constituția, a anunțat sâmbătă Kremlinul. Modificarea i-ar permite lui Putin să rămână la putere până în 2036, transmite Reuters.

Curtea Constituțională trebuie să decidă dacă schimbările sunt legale înainte de un vot național programat să aibă loc  pe 22 aprilie, arată news.ro.

Joi, Putin a validat revizuirea constituțională ce îi permite teoretic să rămână la putere până în 2036 "în contextul instabilității din lume, a coronavirusului și amenințărilor împotriva Rusiei".

"Multe țări și în special țara noastră se află într-o situație extrem de instabilă. De aceea, în asemenea ani dificili, unele țări decid să-i dea președintelui lor posibilitatea de a continua să-și exercite funcțiile" dincolo de mandatul lor, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Cîțu renunță la mandatul de premier desemnat CITEȘTE ȘI Cîțu renunță la mandatul de premier desemnat

Un amendament la Constituție, adăugat marți spre surpriza generală la o revizuire mai amplă a Constituției, îi va permite lui Vladimir Putin să "reseteze" numărătoarea de mandate prezidențiale, pentru a-i oferi dreptul de a candida din nou, în 2024 și în 2030, scrie Agerpres.

Curtea Constituțională urmează să valideze aceste dispoziții.

UPDATE Curtea Constituțională a Rusiei a aprobat ampla reformă constituțională inițiată de președintele Vladimir Putin, care îi conferă între altele dreptul la două mandate suplimentare prezidențiale după încheierea actualului mandat în 2024, potrivit AFP, Reuters și DPA.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
vladimir putin