Vladimir Putin preia prin decret sub controlul Rusiei Centrala Nucleară Zaporijjea,care devine ”proprietate federală” rusă

Vladimir Putin preia prin decret sub controlul Rusiei Centrala Nucleară Zaporijjea,care devine ”proprietate federală” rusă
scris 6 oct 2022

Președintele rus Vladimir Putin preia sub controlul Rusiei, printr-un decret, controlul Centralei Nucleare Zaporijjea, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care devine astfel o ”propritate federală”, relatează AFP.

Centrala Nucleară Zaporijjea este ocupată de către trupe ruse de mai multe luni, însă este gestionată de către ingineri ucraineni, scrie News.ro.

Consiliul Federației Ruse a ratificat anexarea a patru regiuni ucrainene CITEȘTE ȘI Consiliul Federației Ruse a ratificat anexarea a patru regiuni ucrainene

”Guvernul se va asigura ca instalațiile nucleare ale acestei centrale (...) să fie acceptate ca proprietate federală”, se arată în acest decret, publicat în contextul în care se profilează o vizită în Ucraina a directorului Agenției Internaționale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi.

Centrala Nucleară Zaporijjea, situată în regiunea ucraineană Zaporijjea, anexată de Putin alături de regiunile ucrainene Herson (sud), Donețk și Lugansk (est), este ocupată de armata rusă de la începutul lui martie.

Ea este vizată în tiruri de artilerie de care Kievul și Moscova se acuză reciproc.

Situația la fața locului este complexă, declarațiile celor doi beligeranți nu pot fi verificate, însă centrala, care se află pe linia frontului, a devenit o miză strategică-cheie și reînvie spectrul catastrofei nucleare de la Cernobîl în cazul în care i-ar fi atinse instalațiile cele mai sensibile.

viewscnt
Afla mai multe despre
vladimir putin
zaporijjea