VIDEO FAST, cel mai mare radiotelescop din lume, a devenit operațional

VIDEO FAST, cel mai mare radiotelescop din lume, a devenit operațional
scris 12 ian 2020

Radiotelescopul FAST, telescop cu apertură sferică de 500 de metri și cel mai mare din lume, a început sâmbătă după trei ani de teste să opereze oficial în provincia de sud-est chineză Guizhou, potrivit presei locale, citată de EFE.

Radiotelescopul FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) este format din 4.450 de panouri dispuse într-un carst care permite suportarea structurii, având configurația asemănătoare celei a Radiotelescopului Arecibo. Spre deosebire de Radiotelescopul Arecibo, care are o curbură sferică fixă, FAST folosește o optică activă, care se reglează pentru a crea parabole în direcții diferite, cu un diametru efectiv de 300 metri, scrie Agerpres.

Record la box office-ul global pe 2019: peste 42,5 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Record la box office-ul global pe 2019: peste 42,5 miliarde de dolari

FAST are un diametru de jumătate de kilometru, formând o parabolică la fel de mare ca 30 de terenuri de fotbal alăturate, și este unul dintre principalele hituri tehnologice ale programului științific chinez.

Inițial s-a crezut că va costa 700 milioane de yuani (aproximativ 110 milioane de dolari americani), dar în total au fost cheltuiți 1,2 miliarde yuani (180 milioane dolari).

Telescopul este creat pentru a detecta viața extraterestră. FAST va detecta semnale din alte galaxii, exoplanete și stele neutronice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
fast
radiotelescop