Radiotelescopul FAST, telescop cu apertură sferică de 500 de metri și cel mai mare din lume, a început sâmbătă după trei ani de teste să opereze oficial în provincia de sud-est chineză Guizhou, potrivit presei locale, citată de EFE.
Radiotelescopul FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) este format din 4.450 de panouri dispuse într-un carst care permite suportarea structurii, având configurația asemănătoare celei a Radiotelescopului Arecibo. Spre deosebire de Radiotelescopul Arecibo, care are o curbură sferică fixă, FAST folosește o optică activă, care se reglează pentru a crea parabole în direcții diferite, cu un diametru efectiv de 300 metri, scrie Agerpres.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
FAST are un diametru de jumătate de kilometru, formând o parabolică la fel de mare ca 30 de terenuri de fotbal alăturate, și este unul dintre principalele hituri tehnologice ale programului științific chinez.
Inițial s-a crezut că va costa 700 milioane de yuani (aproximativ 110 milioane de dolari americani), dar în total au fost cheltuiți 1,2 miliarde yuani (180 milioane dolari).
Telescopul este creat pentru a detecta viața extraterestră. FAST va detecta semnale din alte galaxii, exoplanete și stele neutronice.