VIDEO Lilium, un start-up german care dezvoltă un taxi zburător cu decolare verticală, a atras 90 milioane dolari de la investitori

VIDEO Lilium, un start-up german care dezvoltă un taxi zburător cu decolare verticală, a atras 90 milioane dolari de la investitori
scris 6 sep 2017

Startup-ul german Lilium, care vrea să testeze un taxi zburător cu pasageri la bord în următorii doi ani, a atras 90 milioane de dolari în a doua sa rundă de finanțare, printre investitori aflându-se gigantul chinez din domeniul internetului Tencent, precum și cofondatorul și fostul șef al Twitter.

Lilium Jet, taxiul zburător electric dezvoltat de companie, va putea transporta până la cinci pasageri. Aeronava cu decolare și aterizare pe verticală și propulsie pe orizontală asigurată de 36 de motoare electrice a fost testată într-o versiune cu două locuri în luna aprilie.

Fondurile atrase în a doua rundă de finanțare vor fi folosite pentru dezvoltarea unei versiuni cu cinci locuri destinată zborurilor comerciale și pentru noi angajări, potrivit unui comunicat Lilium.

FOTO Smart prezintă Vision EQ, mașina autonomă, fără volan și fără pedale, care merge singură la încărcat CITEȘTE ȘI FOTO Smart prezintă Vision EQ, mașina autonomă, fără volan și fără pedale, care merge singură la încărcat

Compania estimează că primele teste cu oameni la bord vor avea loc în 2019, lansarea comercială fiind programată după anul 2020, în funcție de obținerea aprobărilor de la autoritățile de reglementare.

Lilium, companie fondată în 2015 de patru absolvenți ai Universității Tehnice din Munchen, nu este singură în cursa pentru lansarea unei mașini zburătoare.

Airbus a anunțat, la începutul anului, că ar putea testa un prototip de taxi zburător autonom până la finele lunii decembrie. Tot în prima parte a anului, slovacii de la AeroMobil au prezentat o mașină zburătoare cu aripi retractabile de peste 1 milion de dolari, iar cofondatorul Google, Larry Page, a publicat prima filmare cu vehiculul zburător electric dezvoltat de Kitty Hawk, companie pe care o finanțează.

FOTO&VIDEO Un start-up american a ridicat o casă cu ajutorul unei imprimante 3D mobilă în doar 24 ore. Costul total – 10.000 dolari CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Un start-up american a ridicat o casă cu ajutorul unei imprimante 3D mobilă în doar 24 ore. Costul total – 10.000 dolari

Spre deosebire de celelalte prototipuri de mașini zburătoare dezvoltate până în prezent, Lilium Jet este singurul vehicul aerian electric capabil atât de decolare/aterizare verticală, cât și de zbor pe orizontală.

După cum declară Daniel Wiegand, unul dintre fondatorii Lilium, o aeronavă personală cu decolare și aterizare verticală este “visul unor întregi generații”.

La runda de finanțare anunțată marți au participat Tencent, una dintre cele mai mari companii de internet din lume, compania de investiții LGT, cel mai mare administrator de active cu capital privat din Europa, firma de venture capital Atomico, condusă de Niklas Zennström, cofondator Skype și Obvious Venture, al cărei cofondator, Evan Williams, fostul CEO și unul dintre fondatorii Twitter.

În cadrul primei runde de finanțare, desfășurată în decembrie anul trecut, Lilium a atras 10 milioane de euro de la Atomico.

viewscnt
Afla mai multe despre
lilium
taxi zburator
masina zburatoare
decolare verticala
finantare