DN AGRAR este cel mai mare producător de lapte de vacă din România și printre cei mai importanți jucători de pe piața europeană, fiind printre companiile cu cele mai rapide evoluții din piața AeRO a Bursei de Valori București. Compania, controlată de familia olandeză de Boer, și-a făcut debutul în piața locală în 2008, iar în cei aproape 20 de ani de existență a reușit să facă performanță în domeniul zootehnic, devenind lider în acest segment.
„Am fost fermier în Olanda timp de 12 ani. Apoi m-am mutat în Germania pentru agricultură, acolo fiind mai mult spațiu decât în Olanda. Ulterior, în anul 2007, România a devenit membră UE, ceea ce ne-a oferit mai multe oportunități și mai multă siguranță că putem investi și că putem face bani aici.
În 2008, am început cu 23 de hectare de teren, iar acum lucrăm peste 10.000 de hectare (la nivelul grupului și în afara lui În 2011 am avut primele 200 de vaci, în timp ce acum avem peste 14.000 de animale și creștem în continuare. Acesta este scopul nostru”, spune, la emisiunea Poveștile Bursei de la PROFIT NEWS TV, Jan de Boer, fondatorul DN AGRAR Group.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
Astăzi, DN AGRAR include 11 companii, cu un focus principal pe producția de lapte de vacă, creșterea bovinelor pentru lactate și producție agricolă vegetală.
DN AGRAR are aproximativ 300 de angajați, lucrează peste 10.000 de hectare de teren deținut și arendat (7.000 de hectare la nivel de grup și 3.000 de hectare în afara grupului), și deține peste 14.000 de capete de bovine, vaci de lapte și tineret bovin, cu o producție de aproximativ 55 de milioane de litri de lapte anual.
Producțiile obținute din culturile înființate sunt folosite în principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii.
Din februarie 2022, Grupul DN AGRAR este listat în piața AeRO a Bursei de Valori București, fiind compania cu una dintre cele mai rapide creșteri din piața AeRO a Bursei.
„Ne-am listat la BVB pentru a ne consolida afacerile și scopul nostru a fost să devenim lideri în producția de lapte din România. Acest lucru l-am reușit acum 2 ani. De la listare am avut o creștere a prețului acțiunilor de aproape 130%. Anul trecut am avut o creștere a prețului acțiunilor de 74%.
În prezent, ne pregătim să facem în următorii ani transferulîn Piața Principală. Implementam IFRS, am publicat două rapoarte care prezintă activitatea noastră din perspectiva ESG . Am implementat SAPpentru a fi pe deplin pregătiți pentru promovarea în Piața Principală în următorii 2-3 ani”, precizează Peter de Boer, membru CA și Manager IR DN AGRAR Group.
Compania are o capitalizare de piață de aproximativ 50 milioane de euro, strategia sa vizând o dublare a afacerilor până la finalul anului 2027, pentru a ajunge la o capitalizare de piață de 100 milioane de euro.
„Vom realiza acest lucru prin construirea unei noi ferme. Avem în acest moment trei ferme de lapte în grupul nostru, ferma Lacto Agrar, ferma Apold și ferma Cut. Și, bineînțeles, ferma noastră de tineret bovin, care este ferma Prodlact, unde creștem propriile noastre vite tinere”, mai spune Peter de Boer.
Principalul proiect de investiții al Grupului pentru perioada 2024-2027 este noua fermă Straja, situată în apropierea orașului AlbaIulia, unde a fost demarată construcția pentru o capacitate viitoare de 5.000 de animale.
Finanțarea acestui proiect a fost aprobată de către acționari în luna martie 2024. Până în prezent au fost finalizate fundațiile, o parte din hala principală și laguna de colectare a gunoiului de grajd. Pentru această nouă fermă procesul de creștere al tineretului bovin a fost deja demarat în cadrul fermei Prodlact.
„Aceasta va fi cea mai mare fermă din grupul nostru, unde vom avea aproximativ 3.800 de vaci de lapte și 1.200 de tineret bovin. Odată ce aceasta va fi finalizată, vom fi cel mai mare producător de lapte din UE.
În primă etapă, scopul nostru a fost să devenim lideri în România. Acum, următorul nostru obiectiv este să devenim lideri în UE.
În prezent, producem aproape 200.000 de litri pe zi. Când vom finaliza proiectul Straja, vom produce peste 300.000 de litri pe zi, ceea ce înseamnă că anual producem peste 100 de milioane de litri. Și asta ne va face lideri în UE în producția de lapte”, afirmă acesta.
Peter de Boer mai spune că este foarte important pentru Grup să fie sustenabil pentru viitor, nu numai din punct de vedere economic și financiar, ci să își aducă contribuția și la protejarea mediului, pentru a juca un rol și în schimbările climatice.
„Simțim că avem o responsabilitate în acest sens. Nu vrem să fim lideri doar în producția de lapte sau în domeniul în care activăm, ne dorim să fim lideri și din perspectiva sustenabiltății pentru a deveni cea mai durabilă fermă în producția de lapte”, precizează Peter de Boer, adăugând că, pentru aceasta, Grupul investește în fabrici de compost și biogaz.
„Am investit și într-un echipament cu conducte, prin care transportăm gunoiul de grajd de la fermă direct în câmp. Această soluție ne-a crescut considerabil eficiența. La început, cu un singur tractor puteam fertiliza 14 hectare pe zi. Acum, datorită utilizării acestui echipament cu conducte, putem fertiliza 44 de hectare pe zi. Deci, aceasta este o creștere uriașă a eficienței”, completează el.
Grupul practică agricultura circulară, sustenabilitatea fiind una dintre valorile sale de bază.
„Agricultura circulară înseamnă că ne producem propria hrană pentru vacile noastre, deci avem controlul complet al calității din acest punct de vedere. Cu gunoiul de grajd pe care îl produc vacile, ne fertilizăm solul. Astfel, suntem capabili să reducem considerabil consumul de îngrășăminte chimice, care sunt mult mai poluante pentru mediu.
Pe lângă aceasta, ne construim propria fabrică de compost și astfel ne vom reduce emisiile. Noi investim foarte mult și în sănătate. Avem un spital pentru animalele noastre, veterinari prezenți tot timpul, monitorizarea fiind foarte importantă. Investim foarte mult în așternut, în calitatea grajdurilor pentru a oferi animalelor toate condițiile necesare”, afirmă Peter de Boer.
Dan Bogdan, Manager Producție Vegetală în cadrul DN AGRAR, spune, la rândul lui, că pentru Grup încă de la început asigurarea calității laptelui a fost foarte importantă. Iar pentru a se asigura de această calitate, Grupul a făcut investiții semnificative în furaje de calitate.
„Principalele culturi pe care le avem în cadrul companiei sunt porumbul, grâul, triticalele și lucerna. Producția obținută de la acestea este folosită în fermele DN AGRARși pentru plata arendei. Anul 2023 a fost un an cu provocări atât din punct de vedere al mediului, cât și al costurilor, ceea ce ne-a făcut să trecem la agricultura minimum-till și no-till, pentru a avea un cost mai bun pe tona de producție și pentru a fi mai sustenabili în fața schimbărilor climatice.
Progrese semnificative au fost realizate în agricultură în ultima vreme, iar DN AGRAR, le-a implementat. Una dintre acestea este folosirea dronelor agricole pentru realizarea erbicidărilor selective în cultura de porumb. În acest mod, noi am reușit să reducem semnificativ utilizarea pesticidelor în cultura de porumb”, precizează Dan Bogdan.
DN AGRAR a încheiat primul semestru din 2024 cu o creștere de 4% a cifrei de afaceri față de aceeași perioadă a anului precedent, până la 83 milioane de lei. Profitul net înregistrat de companie se menține la nivelul de 15 milioane de lei, similar cu cel înregistrat în primul semestru din 2023, în contexul diminuării prețului mediu al laptelui cu 12%.
„Am adoptat strategia de creștere atât prin achizționarea de animale, cât și prin creșterea proprie. Pentru a crește eficiența forței de muncă în fermele noastre, am achiziționat 2 roboți în fermele Lacto Agrar și DN Agrar Cut”, afirmă Adina Trufaș, Manager Zootehnie în cadrul DN AGRAR Group.
„Cu o echipă mică, acum jucăm în Liga Campionilor. Ne propunem să creștem în mai multe moduri. Ne vom dubla afacerea, investițiile sunt începute. Am obținut împrumuturi de la Eximbank și ING pentru a realiza proiectul Straja, prima exploatare a fabricii de compost va fi în acest an. Pe termen mediu, vom investi într-o instalație de biogaz, care va sprijini o reducere cu 90% a emisiilor noastre. Din punctul nostru de vedere suntem compania potrivită dacă vrei să ai investiții în agricultură”, mai spune Peter de Boer.