Swift Sight, proiect care a pornit în cadrul acceleratorului de afaceri Innovation Labs, a dezvoltat o soluție bazată pe inteligență artificială ce automatizează sistemele de supraveghere video tradiționale.
“Swift Sight este proiectul meu de licență, sunt student în ultimul an la Academia Tehnică Militară. Și, fiind conectați la un sistem militar cumva înțelegem foarte bine ce înseamnă aspectul acesta al securității și am identificat câteva lacune, locuri în care erorile umane se strecurau și duceau la o performanță scăzută a sistemelor de supraveghere. Astfel că, noi am încercat să automatizăm anumite task-uri, cum ar fi analizarea cadrelor și generarea de mesaje și alerte folosind inteligența artificială”, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Marius Prelipcean, fondator Swift Sight.
Soluția creată de startup este adresată atât companiilor private, cât și instituțiilor publice.
“Pentru demo-ul de la Innovation Labs am antrenat rețeaua neuronală să detecteze bagaje. Ideea este că rețeaua neuronală doar generează input-uri pentru analiza comportamentală, adică ea știe să detecteze un bagaj, să-l asocieze unui om. Așa se întâmplă de obicei într-un aeroport, iar dacă acel om lasă bagajul pe un scaun și el părăsește cadrul, rețeaua neuronală spune acest lucru. Noi analizăm absența omului și prezența bagajului și putem spune că e un bagaj abandonat și știm că în zone precum aeroporturile asta reprezintă un incident de securitate”, mai spune acesta.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Până în prezent, dezvoltarea produsului s-a realizat din fonduri proprii, însă startup-ul vizează și atragerea de investitori.
“Focusul nostru este să atragem cât mai multe instituții care vor să includă sistemul nostru. Așa putem să-l îmbunătățim pe viitor, pentru că acum putem să detectăm un număr finit de erori. Doar atunci când îl pui în practică întâmpini și alte probleme pe care le poți remedia.
Noi implementăm acest modul de inteligență artificială ca un filtru. Imaginile nu sunt stocate, nu are sens să le stocăm și așa devenim mult mai GDPR compliant. Deci, e un avantaj ăsta pe care noi îl aducem cu sistemul nostru”, precizează Marius Prelipcean.
Extinderea internațională este, de asemenea, vizată în viitor, însă după obținerea tuturor certificatelor necesare.
“Ca orice sistem de securitate necesită o suită de aprobări, certificări și grade de încredere. Odată ce le obținem, ne putem adresa și internațional”, subliniază antreprenorul.