PROFIT NEWS TV Alexandru Ilisie, Director Investiții OTP Asset Management: Inflația pe România cred că va avea un maxim undeva în luna aprilie. Va rămâne în continuare ridicată

PROFIT NEWS TV Alexandru Ilisie, Director Investiții OTP Asset Management: Inflația pe România cred că va avea un maxim undeva în luna aprilie. Va rămâne în continuare ridicată
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 20 ian 2022

Alexandru Ilisie, director de investiții în cadrul OTP Asset Management, a explicat, la PROFIT NEWS TV, situația macroeconomică a țării și principalele influențe externe. Inflația rămâne ridicată și în 2022, iar dobânzile de referință vor continua să crească. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Nivelurile record la care a ajuns inflația atât în Europa, cât și în SUA a făcut ca băncile centrale să înăsprească condițiile. E de așteptat ca în SUA Banca Centrală Americană (FED) să crească în acest an rata dobânzii, aceasta fiind între 0 și 0,25% acum. Sunt de așteptat undeva între 3 și 4 ridicări. Sunt analiști care se așteaptă și la 5 ridicări. Asta va duce cumva la scumpirea banilor”, a spus Alexandru Ilisie. 

Pe zona euro, acesta nu se așteaptă la o creștere a dobânzii din partea BCE, deși țări din centrul și estul Europei, precum Cehia, Polonia, Ungaria și România au majorat deja dobânzile. 

VIDEO PROFIT NEWS TV: Cristian Popa, BNR: Avem antidotul pentru inflație, dar durează până se va manifesta CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV: Cristian Popa, BNR: Avem antidotul pentru inflație, dar durează până se va manifesta

„Este o situație puțin diferită între inflația pe SUA și pe Europa. Inflația pe SUA este generată de creșterea veniturilor, a salariilor, care s-au majorat cu peste 6% an la an la finalul trimestrului trei din 2021, ceea ce a dus la o cerere mare din partea consumatorilor. În Europa, această creștere a inflației vine pe fondul blocajelor de aprovizionare cu care ne-am confruntat anul trecut și a scumpirii energiei electrice”, explică directorul de investiții al OTP Asset Management. 

Potrivit acestuia, în România cel mai mult suntem afectați de creșterea prețului la energie. Anul trecut, la creșterea inflației de 8,2%, un procent de 5% a fost realizat de scumpirea energiei.

„Va fi un an dificil în sensul în care ne vom confrunta cu creșteri ale dobânzilor, ceea ce va duce la o reducere a venitului disponbil al populației, o creștere a randamentelor titlurilor de stat, respectiv o creștere a costurilor statului cu împrumuturile pe care le face”, continuă Alexandru Ilisie, care consideră că inflația pe România va atinge maximul în luna aprilie, în funcție însă și de momentul în care vor fi ridicate măsurile pentru plafonarea prețurilor. 

SUA - Cu o inflație ce a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, piețele se așteaptă ca Rezerva Federală să își confirme noua orientare antiinflaționistă CITEȘTE ȘI SUA - Cu o inflație ce a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, piețele se așteaptă ca Rezerva Federală să își confirme noua orientare antiinflaționistă

„Inflația va rămâne ridicată. Nu cred că vom asista la niveluri cum am asistat în anii trecuți. Această scumpire a energiei va avea ca efect scumpiri de runda a doua. Acele scumpiri de runda a doua vor rămâne pe termen mai lung în economie. Nu aș spune că inflația e tranzitorie”, mai adaugă acesta.

Directorul de investiții al OTP Asset Management se așteaptă ca în 2022 să crească și dobânzile, ceea ce va face titlurile de stat neatractive pe termen scurt, dar o investiție bună pe termen lung. Despre Bursa de Valori București, el consideră că va fi favorizată în acest an. 

„Primele șase companii din Indicele BET sunt din sectorul financiar și din sectorul energetic. Ambele sectoare ar trebui să raporteze rezultate bune în 2022. Există și riscuri legate de o posibilă intrare a Rusiei în Ucraina care ar putea afecta pe termen scurt cotațiile acțiunilor”, concluzionează Alexandru Ilisie. 

PROFIT NEWS TV Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: S-a dat comandă pentru creșterea prețurilor la energie. Am primit o instrucțiune greșită din partea guvernanților în vară CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: S-a dat comandă pentru creșterea prețurilor la energie. Am primit o instrucțiune greșită din partea guvernanților în vară

Prețurile de consum au continuat să crească în ultima lună a anului trecut și au adus o nou surpriză negativă. Inflația lunară a fost de 0,7%, iar cea anuală a ajuns la 8,2%, comparativ cu 7,8% în noiembrie. Curentul electric s-a scumpit din nou în decembrie.

BNR prognoza o inflație de 7,5% la finele anului, însă, ca în cazul ultimelor estimări, și cea din raportul de inflație din luna noiembrie s-a dovedit prea optimistă. Este cel mai ridicat nivel al inflației din ultimul deceniu. De la aderarea la Uniunea Europeană, rata inflației mai sărise de 8% doar în martie-mai 2011 și în martie-august 2008, conform datelor analizate de Profit.ro.

ING Bank avertizează însă că prețurile de consum ar putea ajunge la o rată de creștere de două cifre în primăvară fără măsurile administrative pentru stăvilirea prețurilor la electricitate și gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
cresc dobanzile
creste inflatia
majorare dobanda de referinta
inflatie sua
inflatie romania 2022
bvb