PROFIT NEWS TV Bucureștiul riscă să piardă peste 150 de hectare de spații verzi. Vicepreședinte Eco Civica: Toate acestea s-au întâmplat prin încălcarea legii. Programul creează avantaje unor grupuri de interese

Profit News TV   
PROFIT NEWS TV Bucureștiul riscă să piardă peste 150 de hectare de spații verzi. Vicepreședinte Eco Civica: Toate acestea s-au întâmplat prin încălcarea legii. Programul creează avantaje unor grupuri de interese

Bucureștiul ar urma să piardă peste 150 de hectare de spații verzi, dacă Primăria va aproba Planurile Urbanistice Zonale ale Sectorului 2, 4 și 5, ce prevăd ridicarea unor proiecte rezidențiale, susține Dan Trifu, Vicepreședintele Eco Civica. 

„Serele Berceni (Sector 4) au peste 40% spațiu verde, dar instanțele s-au pronunțat că acele sere nu ar fi spații verzi și că ar putea fi edificate. Undeva la 33 de hectare de spații verzi pierdem prin PUZ Sector 2, la care se adaugă suprafețe mari trecute virtual în procentul de spațiu verde. Adică viitoarele investiții din Sector 2 ar aduce un aport de 30% din teren ca spațiu verde, ceea ce nu este normal, iar legea spune foarte clar că în calcul suprafeței pe metru pătrat intră numai spațiile verzi cu acces nelimitat.  

Urmărește-ne și pe Google News

În cazul PUZ Sector 5 avem mari probleme la zona limitrofă cu Măgurele. Acolo avem prevăzute zone care urmau a fi împădurite, o infrastructură care trebuia dezvoltată în zona respectivă și am calculat că se vor pierde peste 50 de hectare de spații verzi”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dan Trifu, Vicepreședintele Eco Civica. 

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
PROFIT NEWS TV Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Informațiile indică riscul unei acțiuni militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Sancțiunile sunt pregătite și masive CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO: Informațiile indică riscul unei acțiuni militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Sancțiunile sunt pregătite și masive

El adaugă că, prin aceste PUZ-uri, se dispune construirea de blocuri între case, iar anumite zone de case sunt prevăzute a fi înlocuite de blocuri. Pentru a ridica blocuri pe spații verzi și-n zone de case, vor trebui construite în jur de 200 artere noi de circulații și zeci de artere vechi vor trebui lărgite, ceea ce duce la exproprierea a numeroase case și terenuri ale cetățenilor. 

„Vă dați seama ce ar înseamna acest lucru, ce expropieri ar trebui să facem pentru aceste dezvoltări numai ca să dăm indicatori urbanistici acestor grupuri de interese? Cel puțin 20 de bugete ale Primăriei ar fi necesare pentru a realiza acest program. Este de fapt un program care creează avantaje unor grupuri de interese, dar în realitate nu s-a realizat niciun metru pătrat și nici se va putea realiza, pentru că trebuie să expropriem sute și mii de terenuri de case care vor genera foarte multe procese”, atrage atenția acesta.

Dan Trifu consideră că toate aceste PUZ-uri au fost plănuite în avantajul anumitor grupuri de interese, prin încălcarea legii. 

„PUZ-urile au fost aprobate pentru ca acești speculatori imobiliari să poată să-și dezvolte proiectele cu înalțimi cât mai mari, cu procente de ocupare ale terenurilor cât mai mari, iar după aceea rămânea ca autoritatea să construiască străzile. Legea e foarte clară. Eu nu te pot autoriza pe tine și nu pot genera asemenea nenorociri urbanistice și de mediu atâta timp cât nu am realizat infrastructura. 

PROFIT NEWS TV Șeful UNSAR, despre plafonarea tarifelor RCA: Nu are cum să fie cea mai bună soluție. Legea permite derapaje în zona de despăgubiri CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Șeful UNSAR, despre plafonarea tarifelor RCA: Nu are cum să fie cea mai bună soluție. Legea permite derapaje în zona de despăgubiri

Și toți acești investitori au primit autorizații de construire sau au depus documentația pentru autorizația de construire în lipsa infrastructurii rutiere și de utilități. Toate aceste lucruri s-au întâmplat cu complicitatea autorității locale și mai ales prin încălcarea legii”, subliniază vicepreședintele Eco Civica. 

Anterior, Tribunalul București a suspendat PUZ-urile Sectoarelor 2, 4 și 5, a anunțat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Hotărârea poate fi însă atacată. 

CGMB a adoptat, la începutul anului trecut, 5 hotărâri de suspendare a planurilor urbanistice zonale, pentru 5 din cele 6 sectoare ale Bucureștiului, pentru o perioadă de un an, respectiv până la 28 februarie 2022. Inițial, primarul Nicușor Dan propusese suspendarea pentru 2 ani, însă PNL s-a opus, avansând ideea de suspendare doar pentru 3 luni. În cele din urmă, soluția de compromis a fost suspendarea pe 1 an.

Pentru Sectorul 1 nu a fost aprobat un PUZ Coordonator de Sector, acesta fiind blocat în instanță de societatea civilă pentru numeroase nereguli.

PROFIT NEWS TV Legea interceptărilor - Bogdan Manolea, ApTI, avertizează: Această variantă este și mai complicată și mai periculoasă pentru furnizori decât ce am avut inițial. Este o poziție de forță de care nu avem nevoie CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Legea interceptărilor - Bogdan Manolea, ApTI, avertizează: Această variantă este și mai complicată și mai periculoasă pentru furnizori decât ce am avut inițial. Este o poziție de forță de care nu avem nevoie

Din cele cinci PUZ-uri de Sector, două au fost anulate definitiv. Curtea de Apel București a anulat în noiembrie anul trecut Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 care permitea betonarea mai multor spații verzi. Procesul a fost intentat de mai mulți cetățeni, iar decizia este definitivă. 

Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 a fost elaborat de Primăria Sector 3 și aprobat de Consiliul General în ianuarie 2019. Documentul stabilea ce se poate construi pe fiecare teren în parte, ce parcele au statutul de spațiu verde și cum este protejat patrimoniul.

De asemenea și Planul Urbanistic al Sectorului 6 a fost anulat în instanță. Documentul a fost elaborat de Primăria Sectorului 6 și aprobat de Consiliul General al Municipiului București, unde PSD avea majoritatea, în februarie 2020. Procesul a fost intentat de un ONG, Uniunea Salvați România și mai mulți cetățeni.

viewscnt
Afla mai multe despre
puz-uri sector
suspendare puz-uri
blocare puz-uri
nicușor dan puz
dan trifu
eco civica
spatii verzi bucuresti