PROFIT NEWS TV Dan Manolescu, Președintele Camerei Consultanților Fiscali: Mă aștept ca zeci de mii de operatori economici să se înscrie în sistemul e-Factura. Oamenii nu au înțeles încă faptul că va deveni obligatoriu

PROFIT NEWS TV Dan Manolescu, Președintele Camerei Consultanților Fiscali: Mă aștept ca zeci de mii de operatori economici să se înscrie în sistemul e-Factura. Oamenii nu au înțeles încă faptul că va deveni obligatoriu
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 24 feb 2022

Doar 858 de operatori economici s-au înscris în sistemul național RO e-Factura, privind emiterea de facturi electronice, proiectul de ordin fiind în momentul de față în faza de testare. De la 1 iulie însă toți furnizorii unor categorii de produse cu risc fiscal ridical vor fi obligați să folosească acest sistem de facturare, numărul firmelor întregistrate urmând să ajungă la câteva zeci de mii, estimează Dan Manolescu, Președintele Camerei Consultanților Fiscali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Având în vedere că vorbim de produse cu o largă răspândire, 858 de agenți economici care să fie implicați în vânzarea unor astfel de produse mi se pare un număr foarte mic. Probabil că este încă la început, iar oamenii nu au înțeles încă că sistemul va deveni si obligatoriu. Cred că sunt foarte mulți care așteaptă să vadă cum funcționează întâi pentru alții. Dar mă aștept ca zeci de mii de operatori economici să se înscrie în sistemul e-Factura”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Dan Manolescu. 

Sistemul e-Factură, care permite 100% monitorizarea, analizarea și compararea costurilor pentru achizițiile publice, în timp real, a fost lansat în noiembrie opțional pentru achiziții publice, în relația dintre companii private și instituții de stat (B2G - business to government). 

PROFIT NEWS TV Raluca Stanciu, co-fondatoare Franchwise: S-a produs un shift în piața francizelor. Nu mai este vorba doar despre produs CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Raluca Stanciu, co-fondatoare Franchwise: S-a produs un shift în piața francizelor. Nu mai este vorba doar despre produs

Calendarul inițial prevedea ca aceste operațiuni să devină obligatorii, de la 1 iulie 2022, iar în relația dintre companii (B@B - business to business) la o dată ulterioară. De asemenea, Ro e-Facturare va deveni instrumentul exclusiv pentru facturare începând, cel mai probabil, din 2023, potrivit Ministerului Finanțelor.

Proiectului de ordin al Președintelui ANAF arată că transmiterea facturilor emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura se instituie în două etape, respectiv: 

a) în perioada 1 aprilie - 30 iunie 2022, furnizorii pot să transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura; 

b) începând cu data de 1 iulie 2022, furnizorii sunt obligați, să transmită facturile emise în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Totodată, proiectul de ordin prevede categoriile de produse: legume, fructe, băuturi alcoolice, construcții noi, produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș), precum și îmbrăcăminte și încălțăminte.

PROFIT NEWS TV Șeful UNSAR, despre plafonarea tarifelor RCA: Nu are cum să fie cea mai bună soluție. Legea permite derapaje în zona de despăgubiri CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Șeful UNSAR, despre plafonarea tarifelor RCA: Nu are cum să fie cea mai bună soluție. Legea permite derapaje în zona de despăgubiri

„Mecanismul este gândit de ANAF de a intra în vigoare eșalonat pentru că nu există o capacitate tehnică de prelucrare pentru facturile emise de toți agenții economici din România. Sistemul e în curs de dezvoltare, s-a optat pentru o aplicare eșalonată, etapizată, intrând în primă fază aceste produse pe care au considerat ca ar trebui să le supravegheze mai atent”, mai spune Dan Manolescu.

Clienții care nu sunt înregistrați în sistemul e-Factura vor putea primi facturile și în format printat.

„Dacă clientul nu e înregistrat în sistem și nu poate descărca electronic factura, documentul respectiv poate fi și printat și înmânat clientului respectiv. Nu am văzut să fie descris un mecanism foarte în detaliu până la acest moment. Probabil că vor urma o serie de ghiduri. Dar cest document electronic cu siguranță că va avea și un format printabil”, adaugă Președintele Camerei Consultanților Fiscali.

PROFIT NEWS TV Legea interceptărilor - Bogdan Manolea, ApTI, avertizează: Această variantă este și mai complicată și mai periculoasă pentru furnizori decât ce am avut inițial. Este o poziție de forță de care nu avem nevoie CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Legea interceptărilor - Bogdan Manolea, ApTI, avertizează: Această variantă este și mai complicată și mai periculoasă pentru furnizori decât ce am avut inițial. Este o poziție de forță de care nu avem nevoie

Principala problemă, continuă acesta, apare în situația în care agenții economici cu risc fiscal ridicat au solicitări din partea clienților de a emite și facturi fiscale. 

„În această situație acei agenți economici ar avea obligația de a fi înregistrați în sistemul e-Factura și de a emite facturile prin acest mecanism. Ceea ce, la nivel practic, nu cred că toată lumea a înțeles că trebuie să facă acest lucru. De asemenea, nu cred că toată lumea va fi pregătită și va avea capacitățile tehnice necesare în a aplica aceste lucruri începând cu 1 aprilie sau chiar de la 1 iulie”, precizează Dan Manolescu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
facturi
e-factura
sistem facturare
factura electronica
dan manolescu
risc fiscal ridicat