PROFIT NEWS TV Industria alimentară, aproape de colaps. Forța Fermierilor: În 6 luni, dacă tarifele la energie și gaze vor fi aplicate, 90% dintre producătorii de carne intră în faliment. Este un asasinat economic

PROFIT NEWS TV Industria alimentară, aproape de colaps. Forța Fermierilor: În 6 luni, dacă tarifele la energie și gaze vor fi aplicate, 90% dintre producătorii de carne intră în faliment. Este un asasinat economic
Andreea Guţu
Andreea Guţu
scris 12 ian 2022

Asociația Forța Fermierilor atrage atenția cu privire impactul majorării tarifelor la energie și gaze pentru producătorii români de carne. Urmează falimente în masă și scăderea producției la nivel național, iar producătorii străini "vor face legea", susține acesta. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

„Antreprenorii cu afaceri în zona de creștere a porcului, carne de pasare, ouă, au început să primească notificări de la furnizorii de electricitate și gaze, iar noile tarife pe care aceștia le propun firmelor sunt în unele cazuri de 6-7 ori mai mari. Oamenii se așteptau la o creștere de 20-30%, 50%, hai o dublare a tarifelor, dar evident costuri de 6-7 ori mai mari de la o lună la alta nu au nicio justificare și nu pot fi susținute economic. Noi estimăm că, în șase luni, dacă aceste tarife vor fi aplicate, circa 90% dintre producătorii de carne de porc din România vor intra în incapacitate de plată și ulterior în faliment la propriu, pentru că aici vorbim de niște costuri nesustenabile nu pe termen mediu și lung, ci pe termen scurt”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor. 

Și fără majorarea tarifelor la energie și gaze România este într-o situație dramatică, având în vedere că, în lunile noiembrie-decembrie 2021, a reușit să asigure doar 25% din consumul intern de carne proaspătă de porc.

PROFIT NEWS TV Companiile alocă bugete tot mai mari pentru automatizarea proceselor. Bogdan Florea, CEO Connections Consult: Marea majoritate își dau seama că este un avantaj competitiv CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Companiile alocă bugete tot mai mari pentru automatizarea proceselor. Bogdan Florea, CEO Connections Consult: Marea majoritate își dau seama că este un avantaj competitiv

„Unul dintre motive este pesta porcină africană, dar nu e vorba de boala în sine, ci de managementul dezastruos al autorităților române din ultimii 3-4 ani în a lupta cu efectele acestei boli, care se manifestă și există și la nivel european”, atrage atenția Vlad Macovei.

El estimează că, în cel mult șase luni, România ar ajunge singura țară din UE care nu asigură nici măcar 1% din consumul de carne proaspătă din producția internă. 

„Așa ceva este inadmisibil. Va fi o situație dramatică în zootehnie. Pentru consumator, în momentul în care el va fi 100% la mâna produselor din afară, import sau comerț intracomunitar, acei producători vor face legea. Nu va exista niciun echilibru pe piață și cei care vor suferi vor fi consumatorii în primul rând, iar în al doilea rând vor fi antreprenorii din acest sector”, subliniază președintele Asociației Forța Fermierilor.

De asemenea și vânzările pe acest segment au scăzut cu circa 40%, odată cu implementarea certificatului verde în cadrul centrelor comerciale.

PROFIT NEWS TV Românii riscă să nu mai aibă acces gratuit la anumite servicii medicale. Cristian Hotoboc, PALMED: Pacienții vor fi nevoiți să plătească cu totul contravaloarea unor investigații și consultații CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Românii riscă să nu mai aibă acces gratuit la anumite servicii medicale. Cristian Hotoboc, PALMED: Pacienții vor fi nevoiți să plătească cu totul contravaloarea unor investigații și consultații

„În cazul supermarketurilor există o discriminare la care indirect sunt supuși și consumatorii români, dar și producătorii. Pentru supermarketurile aflate în centrele comerciale, în mall-uri, este necesar certificatul verde, în timp ce pentru supermarketurile de sine stătătoare, din afara centrelor comerciale, nu este necesar. Majoritatea produselor românești se vând în aceste rețele de de supermarketuri care se află în mall-uri. Prin urmare grosul vânzărilor produselor românești se produce în supermarketurile din mall-uri. Undeva pe la 40% a scăzut numărul de cumpărături din aceste supermarketuri”, explică Vlad Macovei.

Producătorii de carne se așteptată însă la o practică unitară în ceea ce privește certificatul verde, dar și intervenția statului față de majorarea tarifelor la energie și gaze.

„Nu există nicio justificare pentru creșterea tarifelor de 6-7 ori mai mult. Este un asasinat economic la propriu. În asemenea situații statul trebuie să intervină”, mai spune acesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
falimente producatori de carne
preturi energie
preturi gaze
scade productia de carne
vlad macovei
asociatia forta fermierilor
falimente industria alimentara