Senatul a adoptat condiții extrem de drastice pentru profesia de gestionar

Senatul a adoptat condiții extrem de drastice pentru profesia de gestionar
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 oct 2018

Parlamentariii PSD au elaborat un proiect de lege privind încadrarea în muncă a gestionarilor, care impune o serie de condiții foarte drastice pentru persoanele care doresc să fie angajate în astfel de funcții. Anterior a fost relatat că, potrivit condițiilor propuse în proiect, printre care lipsa unei condamnări definitive cu închisoarea, condamnări pentru abuzuri sau cazier judiciar fără antecedente penale, actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, nu ar putea fi angajat ca gestionar. Senatul a adoptat luni acest proiect.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Senatul a adoptat luni acest proiect, care acum va fi transmis pentru dezbatere și vot final Camerei Deputaților. 

”Inițiativa legislativă privind încadrarea în muncă a gestionarilor izvorăște din noile realități sociale, economice, culturale etc. din România după evenimentele din decembrie 1989, după aderarea țării noastre la structurile nord-atlantice ale NATO, precum și după intrarea, începând cu data de 1 ianuarie 2007, în spațiul generos al Uniunii Europene”, explică inițiatorii necesitatea actului, care actualizează astfel o lege din 1969 privind angajarea gestionarilor.

Potrivit proiectului, pentru a putea fi gestionar, o persoană trebuie să îndeplinească următoarele condiții: a) este cetățean român, UE sau al Spațiului Economic European sau al Confederației Elvețiene, cu domiciliul sau reședința în România; b) are exercițiul drepturilor civile și politice, confirmată și prin declarație pe proprie răspundere; c) este absolvent de învățământ liceal, cu diplomă de bacalaureat; d) este apt, din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea ocupației, aceasta dovedindu-se cu certificat medical de sănătate; 6) nu are antecedente penale ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori a săvărțirii cu intenție a unei alte infracțiuni, situație dovedită cu cazer judiciar.

Ministerul Culturii nu are bani pentru a porni alimentarea cu căldură la Biblioteca Națională a României CITEȘTE ȘI Ministerul Culturii nu are bani pentru a porni alimentarea cu căldură la Biblioteca Națională a României

Totodată, conform formulării textuale din proiect, nu va putea fi angajat ca gestionar:

”a) persoana condamnată, conform prevederilor Codului Penal, prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închisoare, pentru săvârșirea unei fapte sau mai multe în legătură cu munca sa și care constă într-o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractual individual de muncă/raportui juridic de serviciu sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele și dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici, de natură să aducă atingere prestigiului ocupației;

b) persoana care a săvârșit abuzuri prin care au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească, sau a săvârșit abateri grave, sancționate cu măsura concedierii care reprezintă încetarea contractului individual de muncă/ raportul juridic de muncă din inițiativa angajatorului;

c) persoana căreia i s-a aplicat pedeapsa interdicției de a exercita ocupația, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă;

d) persoana care este declarată nedemnă pentru alte cauze prevăzute de lege.

Mai mult, ”nu poate fi angajat sau trecut pe post de gestionar cel impotriva căruia s-a dispus de către organele abilitate de lege începerea urmăririi penale”, prevede proiectul.

Decizie a Tribunalului UE, în care au fost invocați și consumatorii din România: numele localităților poate fi folosit pentru băuturi CITEȘTE ȘI Decizie a Tribunalului UE, în care au fost invocați și consumatorii din România: numele localităților poate fi folosit pentru băuturi

Sunt prevăzute totodată și obligații pentru angajatori de a verifica eligibilitatea candidaților pentru funcția de gestionar.

Înainte de încadrarea în muncă ca gestionar sau înainte de a fi trecut în postul de gestionar, angajatorii sunt obligați să solicitate persoanelor în cauză, certificatul de cazier judiciar, eliberat de organele de poliție, cu precizarea expresă că a fost emis pentru a fi încadrat ca gestionar.

Persoana care urmează să fie încadrată ca gestionar sau trecută în postul de gestionar este obligată să prezinte o adeverință eliberată de angajatorul la care a fost încadrată anterior, din care să rezulte dacă a produs pagube materiale angajatorului din vina și în legătură cu munca sa, natura acestora și dacă ele au fost recuperate, precum și dacă a încasat de la angajator sume nedatorate pe care este obligat să le restituie.

Angajatorii sunt obligați să emită și să comunice solicitantului, cu celeritate, adeverința, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la primirea cererii.

CONFIRMARE Regulile de franciză au fost schimbate pentru prima dată în ultimii 20 de ani CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Regulile de franciză au fost schimbate pentru prima dată în ultimii 20 de ani

În astfel de condiții, președintele PSD Liviu Dragnea nu ar putea fi angajat ca gestionar, având în vedere că el a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului de suspendare a președintelui Băsescu.

Dragnea fost găsit vinovat că a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale. 

Liderul PSD a fost, de asemenea, condamnat, în primă instanță, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
gestionar
lege
angajare
conditii
condamnare
cazier
parlament
psd
dragnea