Sancțiuni anti-Rusia în România, efect invers: Fabricilor din România ale unei companii majore din Polonia li s-au blocat plăți în bancă

Sancțiuni anti-Rusia în România, efect invers: Fabricilor din România ale unei companii majore din Polonia li s-au blocat plăți în bancă

Miliardarii ruși Mihail Fridman (dreapta) și Petr Aven (stânga), sancționați de UE pe 28 februarie 2022. Sursă foto: Wikipedia

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 feb 2024

Subsidiarei din România a unei companii majore din Polonia, cu operațiuni importante de producție industrială pe plan local, unde este prezentă din 2010, i s-au blocat în sistemul bancar, timp de mai bine de un an, bani destinați unui furnizor din Ucraina. Asta pentru că, la scurt timp după agresiunea militară a Moscovei împotriva țării vecine, doi dintre acționarii ruși ai vehiculului juridic luxemburghez ce controla indirect banca ucraineană la care furnizorul își avea conturile au fost trecuți pe lista entităților sancționate economic de Uniunea Europeană, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Este vorba de firma deținută în România de Blachotrapez, cel mai important producător polonez de acoperișuri de țiglă metalică, grup cu vănzări totale de circa 280 milioane euro anul trecut și operațiuni în 6 țări, fondat în 1969 și deținut de familia Luberda.

Business-ul românesc al acestuia este vechi de 14 ani și a ajuns în 2022 la rulaj anual de peste 130 milioane lei, cu 3 fabrici și a patra în pregătire, precum și cu mai mult de 100 de angajați.

Cei mai bogați 10 oameni în decembrie 2023 CITEȘTE ȘI Cei mai bogați 10 oameni în decembrie 2023

Pe 28 februarie 2022, la 4 zile după invazia trupelor Federației Ruse în Ucraina, UE i-a pus pe ″lista neagră″ pe miliardarii ruși Mihail Fridman și Petr Aven, considerându-i ca fiind apropiați de Kremlin și de liderul Vladimir Putin și acuzându-i că au ″sprijinit acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei″.

Lista conține persoane fizice și juridice din Rusia cărora li se ″îngheață toate fondurile și resursele economice″ din spațiul comunitar și față de care este interzisă ″punerea la dispoziție, direct sau indirect, a oricăror fonduri sau resurse economice″ de către entități din UE.

Șeful Pentagonului cere Israelului să protejeze civilii palestinieni din Fâșia Gaza CITEȘTE ȘI Șeful Pentagonului cere Israelului să protejeze civilii palestinieni din Fâșia Gaza

Tot în 2022, producătorul român de acoperișuri metalice Blachotrapez SRL, controlat integral de grupul polonez omonim, a încercat să efectueze 2 plăți către un furnizor de materie primă din Ucraina, Construct & Investment Group LLC, una de 20.000 euro (în aprilie) și una de 26.405 euro (în august) – în total 46.405 euro. Producătorul a emis ordine de plată în acest sens băncii sale, UniCredit, însă banii nu au ajuns la destinatar, cu care Blachotrapez lucra în mod constant de 3 ani și cu care făcuse până atunci tranzacții de peste 328.000 euro.

La solicitările repetate de explicații ale celor de la Blachotrapez, banca a răspuns doar că cele 2 plăți ″fac obiectul înghețării fondurilor în baza prevederilor art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, măsura fiind confirmată de ANAF, în calitate de autoritate competentă″, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro.

Premierul Ciolacu: Statul român trebuie să facă o analiză despre închiderea spitalelor în pandemie, care a blocat accesul românilor la servicii medicale CITEȘTE ȘI Premierul Ciolacu: Statul român trebuie să facă o analiză despre închiderea spitalelor în pandemie, care a blocat accesul românilor la servicii medicale

Doar în noiembrie 2022, adresându-se direct ANAF, Blachotrapez a aflat că plățile au fost blocate pentru că au fost efectuate în contul furnizorului ucrainean de la instituția de credit Alfa Bank JSC (Ucraina). Motivul? Banca ucraineană era, la acel moment, ″deținută indirect de către (firma – n.r.) ABH Holdings SA Luxembourg, în a cărei structură de acționariat se regăsesc Petr Olegovich Aven și Mihail Maratovich Fridman, persoane care au fost adăugate la pozițiile 674 si 675 în Anexa I a Regulamentului (UE) nr. 269/2014 (…)″ pe 28 februarie 2022.

În aprilie 2023, Blachotrapez a dat în judecată UniCredit, solicitând instanței, în baza Codului Civil, să impună băncii restituirea sumei de 46.405 euro și plata dobânzii legale acumulate până la momentul rambursării.

Pfizer renunță la dezvoltarea unei pilule experimentale pentru slăbit, din cauza efectelor secundare CITEȘTE ȘI Pfizer renunță la dezvoltarea unei pilule experimentale pentru slăbit, din cauza efectelor secundare

″Reclamanta a precizat că cele două plăți sunt și în prezent „în curs de procesare”, stare în care se găsesc de 12 luni, respectiv 8 luni, timp în care plata nu s-a decontat la furnizor, fondurile nu au fost restituite în contul reclamantei, fiind debitate din linia de credit, situație în care se generează în sarcina societății costuri bancare. (…) Sub aspectul prejudiciului, prin blocarea fondurilor, reclamanta se află în situația în care banca o prejudiciază material, suma de 46.405 euro nu poate fi folosită de societatea reclamantă, care de asemenea plătește dobânzi și comisioane bancare aferente acestei sume.

Pe de alta parte, nu a stins obligațiile de plată către furnizor, ceea ce de asemenea este de natură să atragă sancțiuni contractuale, în același timp alterând relația de afaceri cu partenerul extern. Mai mult, având în vedere că marfa achiziționată din Ucraina a fost livrată și introdusă în producție, reclamanta a fost nevoită să achite facturile emise, alocând în acest sens încă o dată suma de 46.405 euro, transferați furnizorului în contul său deschis la o altă bancă. În opinia reclamantei, reținerea acestor sume sub pretextul „înghețării fondurilor” reprezintă o fapta ilicită și prejudiciabilă săvârșită de UniCredit Bank″, se menționează în actele procesului.

Proiect: Majorarea cu 66,6% a plafonului fiscal de amortizare pentru mașinile electrice CITEȘTE ȘI Proiect: Majorarea cu 66,6% a plafonului fiscal de amortizare pentru mașinile electrice

Mai precis, Blachotrapez a reproșat UniCredit că nu a urmat procedurile instituite de Regulamentul UE privind sancțiunile, ″nu a sesizat ANAF, ci a procedat în mod nelegal direct la blocarea fondurilor″, fără să existe un ordin efectiv de blocare din partea Fiscului. Compania deținută de polonezi în România a mai argumentat că, ″La momentul efectuării celor două plăți, nu cunoștea și nici nu avea vreo obligație legală de a investiga structura indirectă a acționariatului băncii la care partenerul extern avea contul bancar″.

În replică, banca s-a apărat spunând că, dimpotrivă, nu a făcut decât să respecte prevederile legale europene și naționale în vigoare, precum și dispozițiile ANAF, nefiind îndeplinite condițiile necesare atragerii răspunderii sale civile.

GRAFIC Nouă creștere a numărului de bugetari - Statul are cu peste 10.000 de angajați mai mult. Guvernul Ciolacu a depășit la angajări Guvernele Cîțu, Orban I și II, dar este sub Ciucă și Grindeanu/Tudose/Dăncilă CITEȘTE ȘI GRAFIC Nouă creștere a numărului de bugetari - Statul are cu peste 10.000 de angajați mai mult. Guvernul Ciolacu a depășit la angajări Guvernele Cîțu, Orban I și II, dar este sub Ciucă și Grindeanu/Tudose/Dăncilă

Întreaga speță a luat o turnură favorabilă neașteptată în iulie 2023, când banca centrală și autoritățile de la Kiev au anunțat că Alfa Bank JSC (Ucraina), redenumită între timp Sense Bank, va fi naționalizată și va intra sub controlul statului ucrainean. Banca este una dintre cele mai mari din Ucraina, cu circa 3 milioane de deponenți, fiind considerată de importanță sistemică.

În consecință, după naționalizarea Sense Bank, în septembrie, UniCredit a deblocat cei 46.405 euro ai Blachotrapez, banca furnizorului ucrainean nemaiavând persoane sancționate în acționariatul său indirect. Pentru stingerea amiabilă a litigiului, cele două părți au încheiat în noiembrie 2023 un acord prin care banca s-a angajat să achite cheltuielile de judecată ale Blachotrapez, iar producătorul de acoperișuri metalice – să renunțe la pretențiile sale privind dobânda legală aferentă fondurilor blocate.

Pe de altă parte, luna trecută, fostul acționar majoritar indirect al Sense Bank, ABH Holdings SA Luxembourg, la care Petr Olegovich Aven și Mihail Maratovich au dețineri semnificative, a reclamat Ucraina la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington și i-a cerut despăgubiri de peste 1 miliard de dolari pentru exproprierea băncii.

viewscnt
Afla mai multe despre
sancțiuni ue rusia
sancțiuni anti-rusia românia
război rusia ucraina