Cel mai mare jucător al pieței de capital, care administrează pensiile a peste 3 milioane de români și tocmai a mizat și pe Premier Energy, și-a majorat puternic expunerea la Hidroelectrica. O singură acțiune străină pentru viitorii pensionari români

Cel mai mare jucător al pieței de capital, care administrează pensiile a peste 3 milioane de români și tocmai a mizat și pe Premier Energy, și-a majorat puternic expunerea la Hidroelectrica. O singură acțiune străină pentru viitorii pensionari români
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 mai 2024

Cel mai mare jucător al pieței locale de capital, NN Pensii, concentrează peste două treimi din dețineri în obligațiuni guvernamentale, conform analizei Profit.ro. Participații în zona de 2 miliarde de lei la OMV Petrom, Hidroelectrica și Banca Transilvania, completate ieri de un pachet important la Premier Energy.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

NN Pensii, liderul Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii, concentra, pentru entitatea de la acest segment, la finalul primului trimestru, active totale de 45,86 miliarde lei (9,22 miliarde euro), cu 6,29% mai mari decât cele de 43,15 miliarde lei (8,67 miliarde euro) de la sfârșitul anului trecut. Creșterea în dimensiune este rezultatul atât al contribuțiilor suplimentare, cât și al dinamicii pozitive a bursei din primele 3 luni ale acestui an.

Fondul de pensii cu contribuții obligatorii are investiții în 50 de emisiuni ale Ministerului Finanțelor, valoarea agregată a acestor plasamente ridicându-se la 31,49 miliarde lei (6,33 miliarde euro), echivalentul a 68,66% din totalul portofoliului. Majorarea deținerilor de titluri de stat a crescut, astfel, cu 4,41% în primul trimestru, de la 30,16 miliarde lei (6,06 miliarde euro), cât erau prinse la raportarea din decembrie 2023.

GRAFIC Profitul net al Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, se prăbușește. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere CITEȘTE ȘI GRAFIC Profitul net al Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, se prăbușește. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere

Fondul se consolidează drept cel mai important investitor de la Bursa de Valori București.

Potrivit ultimei raportări a structurii portofoliului, analizată de Profit.ro, administratorii pensiilor a peste 3 milioane de români cumulează acțiuni în valoare însumată de 10,84 miliarde lei (2,18 miliarde euro), reprezentând 23,64% din totalul activelor. Este o majorare cu 14,34% a expunerii pe această clasă de active față de cea de 9,48 miliarde lei (1,90 miliarde euro) de la finalul anului trecut.

În afară – doar cu ochii doar pe o acțiune listată în Franța

Este în vorba, covârșitor, de acțiuni românești, pentru că pe bursele externe, cei de la NN mai păstrează pentru viitorii pensionari români o singură participație – în echivalent 112,49 milioane lei – cea de la Eurofins Scientific, înregistrată în Luxemburg și listată pe bursa de la Paris cu laboratoare de testare în domeniul farmaceutic, mediu și agrotech.

În trecut, fondul de la Pilonul 2 al NN a mai avut investiții la la Prosus, compania listată în Olanda care deține și magazinul online eMAG, la furnizorul de plăți online Worldline, listat la Paris, la Banco Santander și la producătorul din domeniul farmaceutic și chimic Grifols, ultimele 2 listate în Spania.

Deținerile celui mai mare jucător de la BVB

Prin contrast, deținerile NN sunt relevante la BVB. Astfel, creșterile consistente ale acțiunilor OMV Petrom (SNP) au adus compania petrolieră ca prima deținere, cu o valoare de 2,23 miliarde lei (448,28 miliaone euro), echivalentul a 4,87% din totalul portofoliului de instrumente financiare. Aceasta le depășește pe cele de 1,97 miliarde lei de la banca Transilvania (TLV) și pe cele de 1,94 miliarde lei și de la Hidroelectrica (H2O). Participația echivalentă cu 4,23% din portofoliu are o valoare cu 20,49% mai mare decât cea de 1,61 miliarde lei afișată la bilanțul din decembrie 2023.

Cei de la NN mai au investiții majore la Romgaz Mediaș (SNG), de 1,06 miliarde lei, la Nuclearelectrica (SNN), de 613,78 milioane lei, la BRD Groupe Société Générale (BRD), de 841,41 milioane lei, la MedLife (M), de 272,78 milioane lei, la Transgaz (TGN), de 240,67 milioane lei, la Electrica (EL), de 359,59 milioane lei și la Digi Communications (DIGI), de 311,89 milioane lei.

SIPEX Company își majorează afacerile trimestriale cu aproape 10%, dar începe anul pe pierdere CITEȘTE ȘI SIPEX Company își majorează afacerile trimestriale cu aproape 10%, dar începe anul pe pierdere

Altădată o deținere de top, Fondul Proprietatea (FP) mai are un pachet de 184,74 milioane lei în portofoliul entității de la Pilonul II al NN. Acestea le depășesc totuși pe acelea ale unor dețineri din planul secund: TeraPlast Bistrița (TRP) – 143,48 milioane lei, Transelectrica (TEL) – 113,01 milioane lei, Aquila Part Prod Com (AQ) – 130,66 milioane lei, Transport Trade Services (TTS) – 131,05 milioane lei și Sphera Franchise Group (SFG) - 83,37 milioane lei.

Valoarea în creștere multor participații este în mare parte rezultatul nu al unor achiziții semnificative noi, ci al unor majorări robuste ale prețurilor de tranzacționare, cum este cazul titlurilor Digi, Sphera, Electrica sau Aquila. La BVB, dețineri mai mici, în acord cu capitalizarea mai redusă a companiilor, NN mai are la Alro Slatina (ALR), Bursa de Valori București (BVB) și Compa Sibiu (CMP).

Finanțator al Primăriei București

Societatea are finanțări pe piața obligațiunilor municipale de 222,61 milioane lei, echivalent a 0,49% din activul total, cu prezență debalansată pe titlurile emise de Primăria Municipiului București, în timp ce un plasament mai vechi este și pe obligațiunile lansate de Primăria Timișoarei.

Preferință pentru hârtiile emise de bănci pe segmentul obligațiunilor corporative

Investițiile în obligațiuni corporative se ridică la 1,46 miliarde lei, reprezentând 3,19% din portofoliu, acestea fiind concentrate către instituții financiare românești și străine: BCR, UniCredit Bank JP Morgan & Chase, Goldman Sachs, Lease Plan Corporation, Citigroup, Banco Santander și Banca Transilvania. Expunerea pe acest segment s-a redus cu 3,95%, de la 1,52 miliarde lei la finele anului trecut. Fondul nu mai deține hârtii de valoare emise de instituții financiare internaționale precum BERD, BEI sau Banca Mondială.

Terțe vehicule pentru câștigarea expunerii sectoriale și externe. Cât cash are fondul

Suma de 1,61 miliarde lei, echivalentul a 3,51% din totalul activelor, este investită în 3 fonduri de investiții. În primul rând este vorba de fondul închis de tip ETF care oferă expunere pe acțiunile din structura indicelui Eurostoxx 50 al celor mai lichide acțiuni europene, lansat de Xtrackers și unde participația se ridică la echivalentul a 1,18 miliarde lei, în creștere cu 12,38% față de cea în echivalent 1,05 miliarde lei din decembrie 2023.

Alte 404,03 milioane lei îl reprezintă valoarea plasamentelor pe ETF-ul care acoperă companiile de tehnologie din structura indicelui american S&P500 al BlackRock și echivalentul a 22,09 milioane lei se află într-un fond axat pe tranziția energetică lansat de banca franceză BNP Paribas.

NN Pensii și-a redus cu 33,06% disponibilitățile bănești în primul trimestru, depozitele la termen fiind de 190,62 milioane lei lei, echivalentul a 0,42% din portofoliu, de la 284,76 milioane lei, la finalul anului trecut. În urmă cu un an, la capitolul disponibilităților de cash, fondul raporta dețineri de 2,30 miliarde lei, drastic peste cele raportate istoric, fiind vorba de fonduri puse la păstrare pentru participarea la oferta Hidroelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
nn
pensii
bvb
bursa
hidroelectrica
omv petrom
banca transilvania
tts
teraplast