Teodorovici: Termenul de capitalizare a fondurilor de pensii de Pilon II va fi prelungit, pentru a permite negocierea cerințelor de capitalizare

Teodorovici: Termenul de capitalizare a fondurilor de pensii de Pilon II va fi prelungit, pentru a permite negocierea cerințelor de capitalizare
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 22 mar 2019

Termenul până la care administratorii fondurilor de pensii private de la Pilonul II trebuie să își majoreze capitalul social va fi prorogat, astfel încât Guvernul să poată discuta cu administratorii fondurilor despre proiectele publice în care aceștia pot investi, pentru a beneficia și de o reducere a cerințelor de capitalizare impuse prin OUG 114. Prorogarea ar urma să fie promovată printr-o nouă ordonanță de urgență, care va fi adoptată de Guvern săptămâna viitoare, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Acesta a arătat că a avut joi o discuție cu reprezentanții fondurilor, iar astăzi așteaptă de la aceștia o confirmare a înțelegerii agreate.

”Sigur va fi o prevedere legată de Pilonul Ii de pensii, o prorogare foarte scurtă pentru a fi timp pentru discuția de ordin tehnic cu structurile statului”, a declarat Teodorovici.

Rentabilitatea fondurilor de pensii private a scăzut în 2018 și s-a situat sub inflație. Totuși, de la înființare și până la finele anului 2018, rentabilitatea fondurilor depășește creșterea prețurilor CITEȘTE ȘI Rentabilitatea fondurilor de pensii private a scăzut în 2018 și s-a situat sub inflație. Totuși, de la înființare și până la finele anului 2018, rentabilitatea fondurilor depășește creșterea prețurilor

Întrebat dacă Guvernul va reduce din obligativitatea administratorilor de a majora capitalul social al fondurilor, Teodorovici a confirmat este negociată o astfel de reducere, condiționată de investițiile fondurilor în investiții de stat sau în parteneriat public-privat, dar nu cu risc ridicat.

”Dacă lucrurile discutate sunt agreate într-un termen foarte scurt, e posibil ca în ordonanța de săptămâna viitoare să se regăsească nu o prorogare, ci efectiv o modificare a OUG 114 în snesul în care îl agreăm cu administratorii de pensii, dar va fi o asemenea modificare pentru a ne asigura că discutăm cu toți cei vizați”, a spus ministrul Finanțelor Publice.

El a mai precizat că celelalte condiții privitoare la Pilonul II nu se modifică, singurele discuții vizând nivelul de capitalizare a fondurilor de pensii.

Teodorovici nu a putut spune câte persoane au ales să treacă de la Pilonul II la exclusiv la Pilonul I, afirmând că nu s-a manifestat acest interes din partea cetățenilor, un argument fiind că normele de trecere abia au fost elaborate.

Asociația pentru pensii private: Fondurile din Pilonul II au depășit în mod constant inflația CITEȘTE ȘI Asociația pentru pensii private: Fondurile din Pilonul II au depășit în mod constant inflația

Anterior, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat pentru Profit.ro că majorarea capitalului social impus fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezente pe piața din România este negociabilă în măsura în care administratorii acestora vor ajunge la o înțelegere cu Guvernul privind sprijinirea investițiilor sale prioritare, precum cele din sănătate, energie, infrastructură și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Potrivit OUG 114, administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele anului viitor și să vină cu cel puțin jumătate din această sumă până la finele lunii iunie, potrivit ordonanței de urgență avizată vineri seara de Guvern. 

Guvernul menționează, în OUG, că administratorii trebuie să vireze, până la 30 iunie, 50% din capitalul social minim și diferența până la finele anului, în baza unor noi cote minime impuse.

Astfel, ordonanța prevede că un fond de pensii funcționează cu un capital minim social de 5% din valoarea contribuțiilor dacă acestea se află la un nivel sub 100 de milioane de euro, 7% pentru contribuții între 100 și 500 de milioane de euro și 10% peste 500 de milioane de euro. Legea actuală precede că administratorii trebuie să aibă un capital social de minimum 4 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul ii
pensii
privat
majorare
capital
social
prorogare
termen
oug 114
finante
teodorovici