EXCLUSIV Teodorovici confirmă: Capitalizarea suplimentară impusă fondurilor de pensii poate fi negociată dacă administratorii înțeleg să investească în domenii prioritare pentru Guvern

EXCLUSIV Teodorovici confirmă: Capitalizarea suplimentară impusă fondurilor de pensii poate fi negociată dacă administratorii înțeleg să investească în domenii prioritare pentru Guvern
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 5 mar 2019

Cotele de majorare a capitalului social impuse fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezente pe piața din România sunt negociabile în măsura în care administratorii acestora vor ajunge la o înțelegere cu Guvernul privind sprijinirea investițiilor sale prioritare, precum cele din sănătate, energie, infrastructură și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta a confirmat totodată informațiile transmise anterior de Profit.ro cu privire la solicitările adresate de Guvern administratorilor de fonduri. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

”Cotele de capitalizare ale fondurilor de pensii private sunt negociabile în măsura în care se va ajunge la o înțelegere cu Guvernul privind investițiile fondurilor în proiectele importante pentru România, în sănătate, energie, infrastructură și sectorul IMM-urilor”, a afirmat Teodorovici.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele anului, din care jumătate din sumă până la 30 iunie, potrivit OUG 114/2018. 

Guvernul menționează, în OUG, că administratorii trebuie să vireze, până la 30 iunie, 50% din capitalul social minim și diferența până la finele anului, în baza unor noi cote minime impuse. Astfel, ordonanța prevede că un fond de pensii funcționează cu un capital minim social de 5% din valoarea contribuțiilor dacă acestea se află la un nivel sub 100 de milioane de euro, 7% pentru contribuții între 100 și 500 de milioane de euro și 10% peste 500 de milioane de euro. Legea actuală precede că administratorii trebuie să aibă un capital social de minimum 4 milioane de euro.

Mai mult, comisioanele încasate de administratori sunt plafonate la 1%. La finele anului 2018, activele nete ale celor 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul 2) însumau 47,576 miliarde de lei, de la 39,741 miliarde de lei la 31 decembrie 2017. La debutul sistemului, în luna mai 2008, fondurile de Pilon 2 au avut active de 86,45 milioane de lei, conform datelor ASF. Numărul celor care contribuie la Pilonul 2 se situează la 7,25 milioane de participanți, de la 4,156 milioane în luna mai 2008.

Dăncilă confirmă modificarea OUG 114 tot prin ordonanță: Soluțiile de adaptare a taxei pe active discutate cu BNR și ARB vor fi incluse într-un proiect de act normativ CITEȘTE ȘI Dăncilă confirmă modificarea OUG 114 tot prin ordonanță: Soluțiile de adaptare a taxei pe active discutate cu BNR și ARB vor fi incluse într-un proiect de act normativ

Acționarii celor 7 administratori de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezenți pe piața din România au venit, marți, la București pentru a discuta cu autoritățile despre OUG 114/2018, cum a anunțat Profit.ro săptămâna trecută, cele două părți convenind să se revadă la finalul lunii, interval în care administratorii să se gândească în ce proiecte de parteneriat public-privat sau proiecte de infrastructură sunt dispuși să investească, au declarat pentru Profit.ro surse oficiale.

Teodorovici a confirmat pentru Profit.ro aceste discuții și solicitările adresate de Guvern administratorilor de fonduri private de pensii, respectiv o analiză comparată a capitalizării propriilor fonduri în alte state europene și o listă de domenii și proiecte considerate prioritare de Guvern, în care fondurile ar fi interesate să investească. 

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, practic, guvernanții s-au menținut pe o poziție de forță, întrebându-i pe administratori dacă și cum vor să se implice financiar în proiecte de investiții publice.

"La următoarea discuție, administratorii trebuie să vină și cu cifre privind nivelul capitalului la care sunt obligați în alte state. În funcție de aceste cifre, și Guvernul este dispus să se gândească ce nivel al capitalului obligatoriu să impună", au arătat sursele.

În România, pentru Pilonul 2, sunt prezenți NN, Allianz-Țiriac, Metropolitan, Generali, BRD, BCR și Aegon.

Planul Guvernului: majorarea drastică a amenzilor pentru evaziune, o nouă modificare a insolvenței, taxe de timbru reduse, bani pentru persoane care reclamă condiții necorespunzătoare în închisoare. LISTA investițiilor pregătite CITEȘTE ȘI Planul Guvernului: majorarea drastică a amenzilor pentru evaziune, o nouă modificare a insolvenței, taxe de timbru reduse, bani pentru persoane care reclamă condiții necorespunzătoare în închisoare. LISTA investițiilor pregătite

Anterior, reprezentanții Allianz-Țiriac Pensii, Generali Pensii și Aegon Pensii au transmis pentru Profit.ro, legat de o eventuală ieșire de pe piață din cauza OUG 114/2018, că toate scenariile sunt în analiză și că nicio decizie, inclusiv pentru majorarea impusă a capitalului, nu a fost luată.

La începutul săptămânii trecute, economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat că ordonanța riscă să doboare Pilonul II al fondurilor de pensii și că mulți administratori de fonduri de pensii s-ar gândi să se retragă.

La aceste declarații ale lui Lazea, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a reacționat și a spus că afirmațiile nu reflectă, probabil, poziția BNR, care transmite, însă, oricum, prea multe mesaje nepotrivite.

Președintele ASF, Leonard Badea, a declarat la Profit TV că instituția nu a primit, la acest moment, nicio notificare privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață.

"La acest moment, la nivelul ASF nu avem înregistrată nicio cerere privind intenția de părăsire a sistemului pe pensii private din partea vreunuia dintre cei șapte administratori prezenți pe piață. Nu există nici informal, nici formal. Cred că trebuie să analizăm situația cu echilibru, cu răbdare. Sunt adeptul dialogului, adeptul răbdării de a ne asculta unul pe altul și de a face analize și de a găsi căi comune pentru rezolvarea unor situații care pot apărea pe piețele financiare non-bancare. Este important să avem capacitatea să tratăm aceste situații cu înțelepciune și profesionalism. În acest sens, recomand foarte multă atenție și să privim cu oarecare rezerve declarațiile care se fac în spațiul public de către anumiți analiști, care discută mai mult jurnalistic asupra acestui subiect", a spus Badea.

Și Comisia Europeană a atras atenția, la rândul său, că Ordonanța de Urgență 114/2018 crește riscul ca unii administratori de fonduri de pensii să iasă din România, iar slăbirea Pilonului II va afecta piața de capital românească, care este deja subdezvoltată.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii
pilon ii
teodorovici
capitalizatre
suplimentara
oug 114
administratori
pilon ii
negocia