FOTO Cernobîl pentru Ucraina, pizza pentru Italia, Dracula pentru România. Un post de televiziune și-a cerut scuze pentru ilustrațiile folosite la parada țărilor de la Jocurile Olimpice

FOTO Cernobîl pentru Ucraina, pizza pentru Italia, Dracula pentru România. Un post de televiziune și-a cerut scuze pentru ilustrațiile folosite la parada țărilor de la Jocurile Olimpice
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2021

Pentru televiziunile din întreaga lume parada țărilor de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice poate fi un exercițiu de diplomație și de cultură generală, posturile recurgând la tot soiul de informații inedite, biografii de sportivi și cugetări geopolitice pentru a-și completa transmisia, scrie Irish Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Însă un post TV sud-coreean și-a cerut scuze pentru imaginile „nepotrivite” pe care a ales să le difuzeze vineri alături de numele câtorva țări, când a transmis ceremonia de deschidere a jocurilor Tokyo 2020. Imaginile au fost criticate de telespectatori, care le-au considerat jignitoare ori de natură a perpetua stereotipuri, scrie g4media.ro.

Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021 CITEȘTE ȘI Claim Expert Services SRL under new management since 1. July 2021

La intrarea sportivilor italieni pe stadion, televiziunea MBC le-a pus alături fotografia unei pizza. Pentru Norvegia? O felie de somon. Și apoi a mai fost Ucraina, ocazie cu care MBC le-a amintit telespectatorilor unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986, fără a uita să adauge și o fotografie cu centrala blestemată.

„Imaginile și subtitlurile erau menite să le ușureze telespectatorilor înțelegerea rapidă a țărilor care-și făceau intrarea pe parcursul ceremoniei de deschidere”, a afirmat postul sâmbătă într-un comunicat în engleză postat pe Twitter. „Admitem totuși că a existat o lipsă de considerație pentru țările în cauză, iar inspecția nu a fost suficient de aprofundată. Este o greșeală impardonabilă.”

Raphael Rashid, un jurnalist independent din Seul, a fost cel care a atras atenția asupra imaginilor pe Twitter.

Sursa Foto: Twitter / Rapahel Rashid

Sursa Foto: Twitter / Rapahel Rashid

„Când au intrat pe stadion sportivii din Haiti, explicația de pe ecran afirma: «situația politică e încețoșată de asasinarea președintelui»”, a scris Rashid. „Când au intrat atleții sirieni, scria: «resurse bogate de subsol; un război civil persistă de 10 ani».”

Pentru România MBC a folosit o imagine cu Contele Dracula. În cazul Insulelor Marshall a precizat că au fost cândva situl unor experimente nucleare ale SUA.

Când i-a venit rândul Malaeziei, MBC a afișat un grafic cu rata vaccinării pentru Covid-19 a țării, alături de PIB-ul ei.

Pentru Irlanda, explicația de sub harta Europei cu o săgeată indicând insula era: „Whiskey și bere, peisaje naturale”. A dat totodată populația Irlandei ca fiind de 518 milioane, „mâncând” virgula zecimală care ar fi redus cifra cu 99%, la un mult mai adecvat total de 5,18 milioane.

MBC a afirmat în comunicat că va investiga modul în care au fost alese și filtrate imaginile și informațiile.

KFC, Pizza Hut și Taco Bell declanșează în România o campanie de angajare inedită CITEȘTE ȘI KFC, Pizza Hut și Taco Bell declanșează în România o campanie de angajare inedită

„Mai mult, vom reexamina fundamental sistemul de producție a emisiunilor sportive pentru a evita pe viitor accidente similare”, a declarat MBC.

The Korea Herald a scris că nu e prima dată când MBC calcă în străchini la Jocurile Olimpice. În 2008 postul a fost amendat de Comisia Comunicațiilor din Coreea pentru folosirea unor subtitluri peiorative pentru unele țări participante la jocurile de la Beijing. Sudan a fost descris de MBC drept o țară instabilă cu un îndelungat război civil, iar Zimbabwe drept o țară cu o inflație letală.

viewscnt
Afla mai multe despre
pizza
jo tokyo