Ministrul Eduard Novak atacă: Nu degeaba au căzut gimnastica și atletismul pe 9 și 10 în topul finanțării federațiilor!

Ministrul Eduard Novak atacă: Nu degeaba au căzut gimnastica și atletismul pe 9 și 10 în topul finanțării federațiilor!
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2022

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat că rezultatele slabe obținute la gimnastică și atletism în ultimii ani au dus la căderea federațiilor de specialitate pe locurile 9 și 10 în topul finanțării de la bugetul de stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Calculul a fost foarte simplu la Liga de Aur. Efectiv s-au luat în calcul rezultatele anului 2021 în baza rezultatelor internaționale, cupe mondiale, europene, campionat mondial, european, seniori, tineret și numărul de medalii. Valoarea efectivă a federației respective. Canotaj, 34 de medalii, judo, 14 medalii, tenis de masă, 9 medalii și cred că nu degeaba gimnastica și atletismul au căzut pe locurile 9 și 10'', a declarat Novak pentru Agerpres.

Vladimir Putin afirmă că lansatoarele de rachete din România și Polonia sunt o amenințare pentru Rusia CITEȘTE ȘI Vladimir Putin afirmă că lansatoarele de rachete din România și Polonia sunt o amenințare pentru Rusia

El a precizat că dacă ar fi păstrat sistemul de finanțare a federațiilor de până acum, anumite discipline care obțin rezultate ar fi fost dezavantajate: "Atletismul, în patru ani, zero. Deci nu poți, trebuie să ajungi la o poziție în care federațiile care chiar lucrează profesionist și își dau interesul și știu ce să facă și obțin rezultate trebuie să își primească respectul, iar ceilalți, care, nu spun că nu știu, dar nu fac treaba bine, ar trebui să se gândească și să se reorganizeze. Dacă mereu vom finanța tradițional sporturile precum gimnastica și atletismul pentru că locul lor este acolo, în top 3, în top 5, atunci nu se va întâmpla nimic. Ei nu se vor motiva, iar ceilalți care chiar au rezultate îi demotivăm".

Ministrul Sportului a afirmat că atletismul și gimanstica vor fi finanțate în continuare de la bugetul de stat, dar în baza unor proiecte care să revitalizeze aceste discipline și a anunțat investiții la cluburile aflate în subordinea ministerului.

"Asta nu înseamnă că o federație ca gimnastica sau atletismul este uitată. Nu, îi vom ține aproape și vom da orice fel de consiliere și evident bugetele de care au nevoie, dar pe proiecte viabile, care să relanseze această sporturi. Dar în primă fază nu poți să le pui pe aceeași poziție cu federațiile care au rezultate. Trebuie văzut, în momentul de față asta este valoarea federației de gimnastică. Dar vom investi foarte mult în gimnastică la nivel de cluburi. Îmi doresc să investim, pentru că sunt 48 de cluburi ale ministerului, și doar 12 sau 15 secții de gimnastică, ceea ce este foarte puțin. Vreau să deschidem în doi-trei ani încă 15 sau 20 de secții de gimnastică. Pentru că gimnastica a ajuns exact ca sporturile de iarnă, se practică doar în anumite zone. Noi, dacă vrem gimnastică solidă, trebuie să avem gimnastică în toată țara și asta este cheia. În primul rând acum trebuie să lucrăm câțiva ani pe bază, după care, dacă investim, eu cred că în 2032 gimnastica românească poate reveni", a completat ministrul.

În ceea ce privește Federația Română de Fotbal, Novak a spus că aceasta va primi finanțare în baza unui alt program ministerial: "Cei de la fotbal vor primi bugete de la minister, dar ei vor intra pe un alt program. Dar cu siguranță vor primi".

Referitor la tenis, Novak a afirmat că nu putea introduce federația în cadrul programului Liga de Aur pe baza reprezentării la turneele internaționale.

"Tenisul este în lista de finanțări, dar, desigur, nu este în Liga de Aur. Nu putem introduce Grand Slam-uri și turnee în această categorie. Au și ei finanțare, dar nu au rezultatele celor care sunt în Liga de Aur. Sunt în finanțare și suntem alături de ei", a mai spus Eduard Novak.

Federațiile de canotaj, judo și baschet vor primi în anul 2022 cele mai mari finanțări de la bugetul de stat dintre asociațiile sportive naționale, conform propunerilor Ministerului Sportului. În acest an, Ministerul Sportului a implementat un nou sistem prin care acordă finanțările, prioritizând federațiile cu performanțe la competițiile internaționale majore. Astfel, federațiile cu potențial au fost incluse în categoria Liga de Aur sau în categoria Jocurile Sportive.

Federația Română de Canotaj a primit 14.550.000 lei (față de 11.000.000 lei în 2021), Federația Română de Judo 7.750.000 lei (față de 5.200.000 lei în 2021), iar Federația Română de Baschet 7.000.000 lei (față de 4.727.000 lei în 2021).

Există însă și federații care au primit finanțări substanțial mai mici față de anul 2021. Astfel, Federația Română de Atletism a primit 4,85 milioane lei, față de 8 milioane în 2021, Federația Română de Gimnastică 4,85 milioane lei, față de 7,5 milioane, și Federația Română de Rugby 5,8 milioane lei, față de 8,373 milioane.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul sportului
eduard novak
gimnastica