Ministrul Eduard Novak cere conducerii cluburilor din subordine analizarea contractelor angajaților de peste 65 de ani

Ministrul Eduard Novak cere conducerii cluburilor din subordine analizarea contractelor angajaților de peste 65 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 oct 2021

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a solicitat cluburilor sportive din subordine analizarea contractelor de muncă ale celor peste 90 de angajați cu vârste mai mari de 65 de ani, se arată într-un comunicat al MTS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Date fiind multiplele implicații juridice ale acestei situații, s-a luat decizia clarificării tuturor acestor cazuri, astfel că s-a solicitat directorilor de cluburi realizarea unui material de informare complet, care să cuprindă date privind forma și condițiile de încheiere pentru fiecare astfel de contract individual de muncă. Se urmărește verificarea regularității și legalității încheierii lor, precum și posibilitatea de a stabili dacă, în cazul nerespectării prevederilor legale în materie, s-au produs ori s-ar fi putut produce eventuale prejudicii. Într-o astfel de situație, se va solicita conducerii entităților în cauză să procedeze la demararea procedurilor legale pentru recuperarea acestor prejudicii și pentru evitarea producerii unora similare pe viitor", precizează sursa citată.

Ca urmare a misiunii de audit de sistem desfășurate în lunile ianuarie-septembrie ale acestui an de Biroul Audit Public Intern din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului la nivelul cluburilor sportive departamentale, au fost constatate o serie de deficiențe la nivelul elementelor componente (subsistemelor) examinate, scrie Agerpres.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

În urma verificării dosarelor de personal ale angajaților acestor cluburi, s-au ridicat o serie de semne de întrebare pe fondul numărului mare de angajați cu vârste înaintate, unii dintre aceștia cumulând pensia cu salariul. În acest context, dincolo de faptul că dinamica forței de muncă la acest nivel este extrem de redusă, au fost identificate și probleme cu privire la condițiile de încheiere a contractelor individuale de muncă pentru unii dintre acești angajați.

"Am fost surprins să constat că aproape 100 de angajați ai cluburilor subordonate sunt persoane cu vârste peste 65 de ani. Am tot respectul pentru experiență și maturitate, iar foarte mulți dintre acești angajați sunt profesioniști care au probat și probează încă faptul că pot performa în domeniile în care activează. Din cele peste 90 de persoane aflate în această categorie de vârstă, 60 sunt antrenori, restul fac parte din personalul administrativ. Foarte puțini antrenori tineri au reușit să-și găsească loc în sistemul nostru, din păcate. Sportul este un domeniu în continuă mișcare și expansiune, un mediu al descoperirilor permanente și al inovației, deci mi se pare absolut vitală capacitatea de a fi permanent la curent cu noile tendințe, de a motiva și atrage copiii și tinerii către sport, de a organiza și conduce programe de antrenament moderne. Avem nevoie de experiență, respectăm performanța și maturitatea profesională, dar trebuie să fim siguri că avem în sistem oamenii cei mai potriviți și bine pregătiți și că ei sunt angajați în condiții de deplină legalitate", a declarat Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului.

Scopul principal al auditului a fost acela de a oferi o asigurare rezonabilă privind funcționarea activității destinate sportului de performanță la nivelul structurii de specialitate din MTS și al cluburilor departamentale. În cadrul acestei misiuni, activitatea auditabilă a fost analizată în ansamblul său, prin examinarea tuturor elementelor componente (subsistemelor), și anume: modul de organizare a activității la nivelul fiecărui club, cu respectarea legislației și a normativelor sportive aplicabile, economicitatea, eficiența și eficacitatea utilizării resurselor (materiale, umane, financiare), modul de analiză și finanțare a activității sportive la nivelul ordonatorului superior de credite - MTS, performanțele sportive obținute în perioada auditată.

Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic CITEȘTE ȘI Cum previi picarea site-ului în cazul creșterilor masive de trafic

"Toate informațiile colectate și concluziile raportului final vor fi utilizate inclusiv pentru documentarea Strategiei Naționale pentru Sport, proiect prioritar la nivelul Ministerului Tineretului și Sportului. Strategia va integra atât rezultatele analizelor de la nivelul structurilor subordonate, cât și pe cele ale consultărilor cu federațiile sportive naționale, COSR, ministerele implicate în elaborare, reprezentanții autorităților locale, investitorii în sport etc., precum și modele de bune practici din alte state europene. Obiectivele prioritare ale Strategiei Naționale pentru Sport sunt revenirea României în elita mondială a sportului de performanță, cu clasarea în top 10 la ediția din 2032 a Jocurilor Olimpice și Paralimpice de Vară, dezvoltarea sportului școlar, prin facilitarea practicării zilnice a activităților sportive în cadrul școlii de către toți elevii, și dezvoltarea sportului de masă, cu creșterea procentului populației care practică sportul în mod constant de la 5 la 30 % în 2032", se mai arată în comunicatul MTS.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul tineretului și sportului
eduard novak