ULTIMA ORĂ DECIZIE Simona Halep, suspendată patru ani în procesul de dopaj. Primul interviu după ce a fost suspendată pentru dopaj- VIDEO

ULTIMA ORĂ DECIZIE Simona Halep, suspendată patru ani în procesul de dopaj. Primul interviu după ce a fost suspendată pentru dopaj- VIDEO
scris 12 sep 2023

Jucătoarea de tenis Simona Halep a primit decizia în dosarul de dopaj, după ce a fost audiată la finalul lunii iunie de către tribunalul Sport Resolutions.

Ea a primit acum o pedeapsă de suspendare pe 4 ani din circuit, ca urmare a testului pozitiv cu Roxadustat de la US Open.

Halep poate face apel la Tribunalul de Apel Sportiv (TAS).

UPDATE Simona Halep a anunțat că va face apel.

"Voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru a-mi reabilita numele în fața acestor false acuzații", afirmă Halep.

Halep s-a declarat șocată și dezamăgită de decizia ITIA.

Comunicatul integral al Simonei Halep:

"Astăzi, un tribunal din cadrul Programului antidoping pentru tenis a anunțat o decizie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața frumosului joc de tenis.Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru și mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, cu bună știință sau în mod intenționat, vreo substanță interzisă. Refuz să accept decizia de suspendare pentru patru ani.

Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că am comis ambele acuzații aduse de Organizația Internațională pentru Integritate în Tenis Agenția de Integritate a Tenisului (ITIA) - un test de urină pozitiv în timpul competiției pentru o substanță interzisă și o încălcare a regulilor din Pașaport biologic al sportivului. Eu și reprezentanții mei am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, inclusiv multiple întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu testarea mea în cadrul Pașaportului biologic al sportivului (ABP). Deși sunt recunoscătoare că în sfârșit am ajuns la un rezultat în urma numeroasele amânări  nefondate și sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt atât șocată cât și dezamăgită de decizia lor.

Lionel Messi și-a achiziționat o vilă de 10 milioane de euro în apropiere de Miami CITEȘTE ȘI Lionel Messi și-a achiziționat o vilă de 10 milioane de euro în apropiere de Miami

Cred într-un sport curat și, în aproape două decenii de activitate ca jucător profesionist de tenis, prin sute de turnee și două titluri de Mare Șlem, am făcut 200 de teste de sânge și urină pentru a verifica dacă există substanțe interzise. - și toate au fost curate, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe suprafață dură din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, mi-am ajustat suplimentele nutritive. Niciuna dintre ingredientele enumerate nu includeau vreo substanță interzisă, însă acum știm - și tribunalul a fost de acord - că una dintre dintre ele a fost contaminată cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu inițial pozitiv până la începutul anului 2023, toate rezultatele au fost negative.

În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzație de ABP numai după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei să își schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experți care s-au uitat doar la parametrii mei sanguini - pe care i-am menținut timp de peste 10 ani în același interval. Acest grup a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care a fost prezent la un nivel extrem de scăzut și care, dacă luăm în considerare testul meu negativ cu trei zile înainte, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.

Sunt veșnic recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-mi reabilita numele de aceste acuzații false și pentru a reveni pe teren. Intenționez să fac apel la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile legale de atac împotriva companiei de suplimente în cauză".

Recent, Simona Halep a fost acuzată de a doua încălcare a regulamentului antidoping, din cauza “neregulilor în pașaportul său biologic”.

Primăria Capitalei reia demersurile pentru refacerea vechiului patinoar „23 August” CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei reia demersurile pentru refacerea vechiului patinoar „23 August”

Acuzația suplimentară, constând în neregulile din pașaportul biologic, s-a bazat pe o evaluare a profilului ABP al Simonei Halep de către un grup independent de experți ABP. Această acuzație este separată și în plus față de cea legată de Roxadustat, din august 2022, care a atras suspendarea provizorie inițială a Simonei Halep.

Simona Halep, fostă număr 1 mondial în tenisul feminin, suspendată din octombrie anul trecut după ce a fost depistată pozitiv la roxadustat, o substanță interzisă, a explicat recent într-un interviu acordat platformei Tennis Majors că a fost victima unei „contaminări a unuia dintre suplimentele sale alimentare.

Mai mulți experți, mandatați de jucătoarea în vârstă de 31 de ani, „au stabilit că aceste urme au fost rezultatul unei contaminări, o contaminare a unuia dintre suplimentele mele alimentare, ceea ce explică foarte slaba cantitate care a fost detectată în corpul meu”, a declarat Halep.

CONFIRMARE Carrefour semnează preluarea cora România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Carrefour semnează preluarea cora România

Cea mai bună jucătoare română de tenis, Simona Halep, a anunțat, la 21 octombrie 2022, pe Instagram, că a fost testată pozitiv la un control antidoping, la roxadustat, o substanță interzisă clasificată ca eritropoietină (EPO) în regulamentele Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA).

Simona Halep, câștigătoarea a două titluri de Mare Șlem, la Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019), a fost suspendată provizoriu de către Agenția Pentru Integritatea Tenisului (ITIA) și riscă până la patru ani de suspendare.

Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022, acolo unde românca a fost învinsă în primul tur de ucraineanca Daria Snigur, cu 6-2, 0-6, 6-4.

„Nu am consumat niciodată, în mod conștient, cel mai mic produs interzis”, a răspuns Halep la întrebarea dacă a luat roxadustat, o moleculă care stimulează producția de globule roșii și este utilizată în general în tratamentul anemiei legate de bolile de rinichi.

Halep este prima jucătoare de top depistată pozitiv la un control antidoping de la suspendarea răsunătoare a Mariei Șarapova în 2016. Testată pozitiv la meldonium, rusoaica a primit în cele din urmă o suspendare de cincisprezece luni.

„Nu m-am gândit niciodată că mă voi găsi implicată într-o asemenea poveste”, a continuat, Halep, care a afirmat atunci că se simte „bine” pentru că știe că sunt este ”curată”.

Referitor la expertiza efectuată, românca a adăugat că Federația Internațională de Tenis (ITF) i-a respins probele. Ea a cerut astfel să fie audiată de o ”instanță independentă”.

Pe perioada suspendării provizorii, românca nu poate participa la niciun turneu. Cu toate acestea, ea a spus că vrea în continuare să joace și că se simte „la fel de puternică ca înainte, dacă nu mai puternică”.

Taxele și impozitele din București cresc cu aproape 14% în 2024. Nicușor Dan: Este doar o indexare cu rata inflației CITEȘTE ȘI Taxele și impozitele din București cresc cu aproape 14% în 2024. Nicușor Dan: Este doar o indexare cu rata inflației

Tennis Majors: Cum ați reacționat când ați auzit că un număr mare de persoane, mai mare decât de obicei în aceste cazuri, evident, au declarat că nu cred că ați fi putut lua o substanță interzisă?

Simona Halep : Am simțit susținerea oamenilor, a fanilor mei, de fapt a tuturor. Simt că ei nu cred că am luat cu bună știință ceva interzis. M-a făcut să mă simt mai puternică să revin și să muncesc mai mult pentru a reveni la nivelul la care am fost înainte, și chiar mai sus. Lucrez la asta. Îmi doresc foarte mult să revin în tenis și să joc la cel mai înalt nivel. Ei chiar mi-au (înțeles) personalitatea și felul meu de a fi. Mă face foarte fericită și îmi dă putere să lupt pentru adevăr și să mă întorc în tenis. Până acum, aceasta este cea mai grea bătălie cu care m-am confruntat în viața și în cariera mea. Am primit scrisoarea de la ITF în care mi s-a comunicat că am fost depistată pozitiv cu o cantitate extrem de mică de roxadustat. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i trimit un mesaj lui Patrick (Mouratoglou), antrenorul meu [cofondator al Tennis Majors], pentru a-l întreba dacă am înțeles corect că testul meu de urină a fost pozitiv. Din acest moment, am putut conta pe ajutorul său. Pentru că a fost alături de mine la fiecare pas, am putut afla adevărul.

FOTO Ce își uită românii în Uber: De la chei și telefon la animale de companie, incluzând șobolani. Cum sunt recuperate obiectele pierdute CITEȘTE ȘI FOTO Ce își uită românii în Uber: De la chei și telefon la animale de companie, incluzând șobolani. Cum sunt recuperate obiectele pierdute

Tennis Majors: Cum vă vedeți viitorul în tenis, dacă acest caz va fi rezolvat într-un sens care să vă permită să reveniți în circuit?

Simona Halep : Îmi doresc foarte mult să joc din nou, pentru că iubesc acest sport și vreau să joc din nou pentru titlurile mari. Am muncit toată viața mea pentru asta. Am continuat să joc (în timpul suspendării) pentru că aveam speranța că acest caz se va rezolva. Am avut multe amânări. Nu a fost ușor să rămân concentrat, dar am făcut tot ce am putut și am rămas cât mai concentrat să lucrez și să mă antrenez cât mai mult posibil. Până acum, tenisul a fost întotdeauna viața mea. Simt că vreau să o fac din nou atunci când mă voi întoarce. Vreau să fiu la fel de puternică ca înainte, chiar mai mult dacă este posibil. Muncesc pentru asta și știu că mă voi lupta pentru că vor fi aproape opt luni fără să joc un meci oficial și toată presiunea care a existat în legătură cu acest caz. Cred cu tărie că, dacă muncesc din greu, pot juca din nou la cel mai înalt nivel.

Tennis Majors: Numeri zilele sau încerci să le eviți?

Simona Halep : La această vârstă (31 de ani), este foarte greu să pierzi zile, săptămâni și luni. Ți-e frică de accidentări. Când nu ai meciuri oficiale, este mai riscant. Când timpul trece așa, este mai greu să revii (n.r.: Halep este acum numărul 26 mondial și era în top 10 când a fost suspendată provizoriu).

viewscnt
Afla mai multe despre
simona halep
dopaj
tenis