ULTIMA ORĂ Banca Transilvania reușește să atragă 500 milioane euro din piețele internaționale, într-o nouă emisiune de obligațiuni MREL, suprasubscrisă de 6 ori și cu costuri în scădere față de precedenta

ULTIMA ORĂ Banca Transilvania reușește să atragă 500 milioane euro din piețele internaționale, într-o nouă emisiune de obligațiuni MREL, suprasubscrisă de 6 ori și cu costuri în scădere față de precedenta
Oana Osman
Oana Osman
scris 29 nov 2023

Banca Transilvania reușește să plaseze a doua emisiune de obligațiuni MREL de anul acesta pe piețele financiare internaționale, în condiții semnificativ mai bune decât la cea precedentă. Prin noua emisiune, suprasubscrisă de șase ori, banca a obținut 500 milioane de euro pe termen de 5 ani, cu un yield de 7,25%. La precedenta, condițiile dificile din piață duceau costul la aproape 9%, în condițiile unor titluri cu maturitate de doar 4 ani. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Inițal, Banca Transilvania anunțase că dorește să atragă cel puțin 300 milioane de euro, apoi a urcat ținta la 400-500 milioane de euro. Cererea a depășit 1,5 miliarde de euro.

Obligațiunile MREL trebuie emise de băncile comerciale pentru a îndeplini cerințele minime de fonduri proprii. Sunt considerate cu grad mare de risc pentru investitori, datoria către aceștia fiind prima ajustată în cazul unor planuri de restructurare și rezoluție a băncilor, într-un sistem care încearcă să evite suportarea pierderilor bancare de către deponenți sau contribuabili, după criza din 2008.

Citi, ING, JP Morgan și BT Capital Partners au intermediat tranzacția.

Noile obligațiuni MREL au fost plasate în condiții semnificativ îmbunătățite față de precedenta emisiune de anul acesta. În luna aprilie, Banca Transilvania lua 500 milioane de euro, cu maturitate în 2027, la 8,875%.

Raiffeisen închide banca pentru locuințe CITEȘTE ȘI Raiffeisen închide banca pentru locuințe

Și de data aceasta, emisiunea a beneficiat de interesul unei instituții financiare internaționale. La cea din aprilie, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a luat obligațiuni BT de 90 milioane de euro.

Banca Transilvania are rating Baa2/—/BB, iar titlurile non-prefered sunt notate BB de către agenția Fitch. Este unul dintre ultimele bănci din regiune care a emis și plasat anul acesta obligațiuni MREL.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
mrel