Boema necesită o abordare separată, trebuie construit un întreg sistem pentru asta, care nu există în acest moment, se pare, în România. M-am interesat și prin mediul academic, m-am uitat și pe Internet, cred că nu a mai studiat nimeni boema în ultima vreme, din punct de vedere structurat, științific (sociologic, antropologic etc.), așa că va trebui reinventat tot, pornind chiar de la definiție. Să vedem ce va ieși. Oricum, o să ia multe luni de lucru.
Așadar, după ce voi avea un astfel de sistem de definire, de „măsurare” și de clasificare a boemei, voi reveni la toate aceste localuri (restaurante, cafenele, terase etc.) pe care le-am pus acum în secțiunea cu boeme, intuitiv, dar și după markerii sociali pe care au reușit deja să și-i câștige, și voi scrie pe larg și documentat despre ele.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
De fapt, va fi mai degrabă un proces invers, un fel de „reverse engineering”: voi face o listă cu toate localurile (provizoriu) „boeme”, după ce zice piața și după feelingul meu, după care voi căuta să văd ce au în comun, să trag toate concluziile posibile despre ele, informații și criterii cu care voi construi „teoria” după aceea, cu definiții, atribute, criterii și sisteme de clasificare etc.
Oricare ar fi concluziile și indiferent ce va ieși din această analiză, sunt sigur că Beans & Dots și Apollo111 vor rămâne pe lista localurilor boeme ale Bucureștiului, și chiar pe niște locuri „fruntașe”, fără îndoială.
Beans & Dots și Apollo111 sunt două dintre cele câteva spații publice din Palatul Universul, recent restaurat, dar nu în întregime, se pare, am văzut că încă se lucrează la multe spații. Palatul Universul se cheamă așa pentru că acolo a fost redacția celui mai mare și mai cunoscut ziar, se pare, de dinainte de venirea comuniștilor, Universul. În corpurile de clădire din față erau redacțiile, în spate era tipografia, configurație pe care au păstrat-o și comuniștii, acolo fiind Informația Bucureștiului, dacă îmi aduc aminte bine, cu tipografie cu tot. Dar pe Wikipedia scrie destul de detaliat.
Nu știu al cui e Palatul Universul acum, cică a ajuns la un fond de investiții. L-au renovat și au făcut birouri acolo, plus câteva spații publice: cocktail-barul Fix Botanical Bar, la care nu am intrat, la etalul I, Teatrul independent și wine-barul Apollo111 (așa se prezintă) la subsol și cafeneaua Beans & Dots la parter.
Parterul e interesant, în mod deosebit, pentru că are niște spații pe care le pune la dispoziție freelancerilor, probabil că celor apropiați zonelor creative (publicitate, modă etc.), și de aici concentrația mare de personaje boeme prin însăși meseria lor, plătiți ca să fie boemi, dacă se poate spune astfel. Sunt niște proiecte susținute de către două bănci importante, din câte am văzut, BRD și Banca Transilvania.
Toate spațiile sunt cu design industrial, evident, cu betonul armat al pereților și cu tubulaturile instalațiilor la vedere, pe post de decor. Te-ai face de râs în ziua de astăzi dacă ai face altfel, nu mai îndrăznește nimeni să se abată de la această modă, fie că e restaurant, cafenea sau orice alt loc public, ba uneori chiar și birou.
Și sunt foarte bine făcute, au lucrat mulți oameni talentați la ele, asta se vede oriunde ai întoarce capul. Bine că m-au lăsat să fac poze, altfel nu ați fi înțeles despre ce e acolo, la Palatul Universul, nici dacă aș fi descris în zece pagini.
Luând-o de jos în sus, la subsol e Apollo111, care e un subsol, oricum l-ai decora. Pe site scrie așa: 1 întreg etaj cu o suprafață de 850 mp dedicată spectacolelor și divertismentului, 1 sala de teatru cu o capacitate de 140 de locuri și proiecție profesională de cinema, 1 sala de repetiții, 2 săli de casting, 1 bar. Barul, cel pe care l-am pozat, e mai mult decât un bar, au și mâncare. Nu multe feluri, însă mai mult decât enervantele sandviciuri și salate pe care le găsești în multe locuri cu nume similare. Dar deschid de la ora 14 încolo, „pentru că bucătarul nu vrea să vină mai devreme”, ni s-a spus. Nu era nimeni la prânz la Apollo111 când am ajuns noi, însă ne-au informat că seara e plin.
Cum nu voiam să-l așteptăm pe bucătarul de la Apollo111 să se trezească și să dea pe la „servici”, am urcat un etaj, la parter, adică, la Beans & Dots. Beans & Dots e o cafenea frumoasă, interesantă, nici nu ar fi putut să fie altfel într-un astfel de loc. Pozele arată clar ce e înăuntru și pe terasă, ba chiar și împrejurimile.
La Beans & Dots au doar quiche, unele care le vin la pachet de pe undeva, pentru că nu le fac ei acolo. Nu cred că fac nimic, de fapt, presupun că nu au nici bucătărie. Am mai văzut niște biscuiți și alte câteva dulciuri, și cam atât. Fac sucuri naturale din fructe, cu storcătorul, și au și multă cafea, însă, și sunt foarte mândri de ea, e ceva ce vine direct de la Berlin, din câte am înțeles, și au descris-o că pe ceva special. O fi, nu ne-a preocupat prea mult cafeaua, pentru că ne era foame. Aveau patru feluri diferite de quiche, cu somon, cu legume și nu mai țin minte cu ce, însă țin minte că am luat din toate, ca să adunăm o cantitate echivalentă unui prânz. A fost cea mai proastă quiche mâncată vreodată. Dar lui Cristi i s-a părut foarte bună…
Cei de la Beans & Dots sunt foarte simpatici, tineri, veseli, fără griji, puși pe glume, cu chef de vorbă. E și normal să fie astfel, regula numărul unu pentru localurile boeme este că personalul (chelneri sau cum s-ar numi ei acolo) să fie identici cu clienții din punct de vedere antropologic, să nu-i poți deosebi pe unii de alții. Așa e peste tot, și dacă într-un local care își spune boem e altfel, înseamnă că folosesc abuziv brandul.
O să revin la Beans & Dots și la Apollo111 după ce mă lămuresc bine cum e cu boema, mi-a plăcut la ei. O să mă duc și seara, pentru că atunci e și mai boem, din câte mi s-a explicat. Sigur, după ce o să mănânc bine în altă parte…