Platforma educațională AdServio, care facilitează accesul la informații cu privire la evoluția elevilor de la grădiniță până la universitate, a ajuns să fie implementată în prezent peste 1.500 de unități școlare la nivel național.
Proiectul a debutat în 2008, fiind dezvoltat de către compania AdServio din Iași, fondată de către Alex Holicov.
“AdServio a pornit la drum cu două direcții. O primă direcție a fost să debirocratizeze sistemul de educație, adică să dea timp profesorilor pentru ceea ce contează cu adevărat, să se pregătească alături de elevi și să îi pregătescă pe aceștia pentru viitorul lor și să scoată ce este mai bun din ei, nu să stea acoperiți în hârtii, rapoarte și statistici. Acestea, în școlile unde AdServio este implementat, se întâmplă în mod automat.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
O altă direcție a fost să apropie familia de educația copiilor. De multe ori, în România, părinții au tendința de a lăsa educația exclusiv în grija școlii. De fapt, este un triunghi. Elev, părinte, școală sau profesor. Acesta trebuie să lucreze, să fie în permanență activ, să fii conectat. Și, prin AdServio, noi aducem părinții alături de copiii lor”, spune, la emisiunea Smart City România de la Profit.ro TV, Alex Holicov, fondator și CEO AdServio.

Practic, prin intermediul unei aplicații pe telefonul mobil, părinții pot vedea în orice moment situația școlară a copilului lor, precum note, absențe, teme, dar pot și comunica cu profesorii sau directorul școlii.
“Acum 16 ani am pornit de la un catalog electronic. Note, absențe, partea de comunicare, era mesageria și orarul pe care puteau să-l vadă elevii, părinții, în platformă. Acum, AdServio aduce la un loc peste 80 de module, cu acces de la directorul școlii, secretariatul școlii, unde au un overview asupra întregii școli. Directorul, profesorul poate să comunice foarte ușor și rapid prin intermediul platformei cu elevii sau părinții.
De asemenea, avem și niște module mult mai macro, la nivel de inspectorate sau Ministerul Educației, unde sunt agregate toate datele din școlile, din subordine, unde este folosită platforma noastră, iar la nivel de minister, toate datele la nivel de țară, astfel încât să poți lua decizii bazate pe date la nivel de țară, unde ai absenteism ridicat, unde ai probleme de abandon școlar”, mai spune acesta.

AdServio oferă elevilor și manuale încorporate direct în platformă și diferite cursuri.
“Tot ce fac elevii - voluntariat, concursuri, activităti extrașcolare -, sunt îndosariate electronic și rămân în istoricul lor de activitate. De asemenea, pot lucra la teme sau proiecte direct în contul lor și să le trimită către profesori. Au acces la bibliotecă cu manuale și cărți în format digital pe care pot să le citească direct pe platformă.
Avem și o secțiune de dezvoltare personală, unde atât elevii, cât și ceilalți utilizatori au acces la video-uri de prezentare pe anumite subiecte diferite de cele din școală. De exemplu, vom lansa în scurt timp niște lecții de educație financiară, partea de psihologie și dezvoltare personală pentru elevi.
Multe lucruri care îi pot ajuta pe elevi să se dezvolte într-un mod frumos și care să-i ajute în activitatea lor. Am lansat și un modul prin care elevul și părintele pot vedea un jurnal al activității și al stării de bine al elevului la școală. Pe lângă progresul educațional, poți vedea și starea de bine a copilului”, precizează Alex Holicov.

Fondatorul AdServio mai afirmă și că decizia de a digitaliza educația într-o anumită comunitate, dar și alte domenii, ține în principal de liderii comunității respective.
“Din experiența mea de peste 16 ani, peștele de la cap se împute. Dacă primarul are viziune, e deschis și aderă la a face anumite lucruri în comunitatea lui, mai departe lucrurile se întâmplă. În unele locuri mai greu, în unele mai rapid, dar se întâmplă.
La fel și într-o școală. Atunci când un director înțelege că asta este direcția și trebuie, fără digital suntem în Evul Mediu și nu putem să mai facem educație ca pe vremea lui Mihai Eminescu, deci trebuie să aducem digitalul în educație, se vede.
Adică atunci când un lider în comunitatea lui înțelege nevoia, mai departe lucrurile se întâmplă, face diferență și se întâmplă într-un fel sau altul”, spune Alex Holicov.

Compania oferă training-uri gratuite pentru școlile care aleg să folosească platforma AdServio.
“Am trainuit cred că undeva la peste 30.000 de profesori în România care să folosească tehnologia și folosesc tehnologia la fiecare oră de curs și asta a schimbat vieți. Adică a făcut diferența în comunitățile alea, astfel încât elevul să vină la școală cu plăcere, să scadă absenteismul, să scadă abandonul școlar, să crească media pe școală”, subliniază acesta.
Circa 85% din școlile care au folosesc deja platforma AdServio sunt din mediul urban, în timp ce restul se află în mediul rural.
“Avem școli din rural care excelează efectiv. Adică sunt școli unde oamenii de acolo, profesorii, toată comunitatea sunt exact ca un burete. Absorb absolut tot ce le dai și abia așteaptă să evolueze.
Și, în același timp, avem și comunități din mediul urban, unde lucrurile nu se întâmplă așa cum ar trebui să se întâmple. Trebuie să împingem un pic de la spate ca lucrurile să se întâmple.
Multe școli din mediul rural nu au acces la internet sau nu au echipamente de pe care să folosească platforma, dar noi avem un alt proiect prin care digitalizăm gratuit școli din medii defavorizate care nu își permit să se digitalizeze”, precizează el.

Prin utilizarea AdServio, școlile au reușit să scadă rata absenteismului cu un procent cuprins între 14 și 52% după un an de utilizare, în timp ce profesorii au economisit între 6 și 9 ore pe săptămână, nemaifiind nevoiți să se ocupe de birocrație. De asemenea, abandonul școlar a scăzut cu un procent cuprins între 9 și 43%, iar media generală pe școală a crescut cu aproximativ un punct procentual.
Implicarea părinților în activitatea școlară a copiilor a crescut peste 91%.
“Cred foarte mult că este nevoie în educație și nu doar la noi, ci la nivel global, de o schimbare, de un switch prin care, pentru că informația acum o ai la un click distanță, oriunde. O gândire de designer. O gândire în care tu, care ai deja informațiile, trebuie să vezi cum te ajută acele informații în practică efectiv. Noi tot timpul am avut cultură generală, dar fără a fi pusă în practică, fără a avea aplicabilitate e zero.

Și cred că aici sistemul de educație trebuie să se adapteze vremurilor în care trăim și să le ofere elevilor lucruri concrete, lucruri care se întâmplă în momentul de față în piața muncii. Pentru că de multe ori termini liceul, termini facultatea și ajungi într-o companie și acea companie trebuie să-ți facă training un an, doi, ca să fii pregătit pentru ce trebuie să faci în compania respectivă.
Un sistem de genul ăsta te-ar ajuta să vezi exact, la nivel de regiune, la nivel de țară, ce copii în ce sectoare vor veni, unde sunt cei mai buni, ce forță a muncii vei avea. Datele astea îți dau direcția unde să duci banii și ce să faci cu ei, unde să investești, astfel încât să obții ceea ce trebuie să obții”, mai spune Alex Holicov.