Rețeaua de magazine Agroland, deținută de antreprenorul Horia Cardoș din Timișoara, estimează că va încheia anul cu afaceri de peste 100 de milioane de lei, în creștere cu 15% față cu anul trecut, datorită extinderii rețelei de magazine și a dezvoltării conceptului Agroland Piese, care furnizează accesorii și consumabile pentru agricultură.
”Este cea mai mică creștere din ultimii 15 ani (15%, comparativ cu o rată obișnuită de 20-25%). Condițiile meteo nefavorabile din primăvară au întârziat cererile de pui de o zi din partea fermierilor. Am reușit să ne menținem pe creștere datorită extinderii rețelei de magazine, precum și a intrării pe o nouă nișă de piață, cu Agroland Piese, primul magazin de piese, accesorii si consumabile pentru agricultură”, a explicat Horia Cardoș.
Prima unitate Agroland Piese a fost deschisă la Giarmata, în județul Timiș, urmând ca până la finele anului viitor acest nou concept să fie extins în toate județele țării.
Agroland are o rețea de magazine agricole de 250 de unități, fiind un jucător important pe această piață. Compania a avut anul trecut afaceri de 82,1 milioane de lei și un profit de 1,5 milioane de lei. Agroland vinde produse pentru creșterea animalelor către micii fermieri. În ultimii ani, gamă de produse s-a diversificat, în afară de puii de o zi, furaje și echipamente pentru ferme mici și medii, compania vinde produsele pentru grădinărit (semințe de legume și flori, butași de trandafiri, vița de vie, arbuști și pomi fructiferi) și de asemenea hrană pentru animale de companie.
Planurile pentru 2016 sunt extinderea rețelei de magazine agricole, dar și a unităților de vânzare a pieselor de schimb pentru agricultură, și promovarea produsului Puiul Rustic, lansat la începutul acestui an și poziționat pe segmentul premium. Puiul Rustic este un joint-venture în care puii sunt crescuți după un model din Franța. Agroland furnizează fermierilor care sunt dispuși să intre în program păsările, furajele, precum și asistența sanitar-veterinară. Păsările rămân proprietatea Agroland pe tot parcursul ciclului de creștere, iar la sfârșitul acestuia, după 9 săptămâni sunt luate de la fermă, duse la abator, cântărite, fiind plătită prestația fermierului. După aceea, puii ajung la abator, iar mai apoi sunt livrați în retail.
„Am avut discontinuitate pe relația cu abatorul de la Bocșa, care nu a putut să lucreze la nivelul pretențiilor noastre, Puiul Rustic fiind totuși un produs de segment premium. Ne-au înțeles și retailerii. Avem deja discuții cu un alt abator și sperăm ca de la 1 ianuarie 2016 lucrurile să revină la normal", a mai explicat Horia Cardoș.