Asigurătorii pierd în dosarul privind plafonarea tarifelor RCA

Asigurătorii pierd în dosarul privind plafonarea tarifelor RCA
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 17 aug 2021

Curtea de Apel București (CAB) a respins, cu posibilitate de recurs, cererea depusă de mai mulți asigurători pentru anularea unei hotărâri a Guvernului Cioloș, din 2016, prin care au fost stabilite tarife maxime la asigurările RCA pentru o perioadă de 6 luni.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Dosarul a fost înregistrat în aprilie 2017 la inițiativa Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Euroins, Generali, Grawe, Groupama, Omniasig și UNIQA.

Urmărește-ne și pe Google News

Pârât este Guvernul, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanețelor au calitatea de intervenient.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La mijlocul lunii septembrie 2016, Guvernul Cioloș a aprobat o ordonanță de urgență care a prevăzut înghețarea tarifelor RCA la un nivel stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru o perioadă de șase luni. Actul normativ a fost aprobat pe fondul protestelor transportatorilor auto cu privire la prețurile excesive pe care asigurătorii le practicau pentru acest tip de asigurare.

FOTO Palatul Cantacuzino, în care se află Muzeul Enescu, va fi consolidat. Gardul mai are puțin și cade pe trecători CITEȘTE ȘI FOTO Palatul Cantacuzino, în care se află Muzeul Enescu, va fi consolidat. Gardul mai are puțin și cade pe trecători

După ce ASF a stabilit tarifele maxime pentru polițele RCA, Executivul condus de Dacian Cioloș a emis, în noiembrie 2016, o hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime la RCA, act normativ pe care cei opt asigurători menționați anterior l-au contestat în instanță.

În preambulul HG 826/2016 se precizează că "având în vedere ieșirea recentă din piața asigurărilor a unor operatori care vindeau ieftin (Astra Asigurări și Carpatica Asig - n.r.), dar cu pierderi masive, precum și situațiile de dificultate financiară majoră ale unor societăți din piață, fapt ce a generat o evoluție ascendentă a primelor medii pe piață, cu luarea în considerare a volatilității ridicate și a dispersiei extreme a tarifelor de primă RCA pe categorii de risc similare și având în vedere evoluțiile impredictibile ale unor componente de cost ale asigurării obligatorii de răspundere civilă auto".

După ce tarifele maxime la RCA au fost aplicate timp de șase luni, ASF a calculat tarife de referință, acestea având caracter orientativ, fiind determinate pe baza datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA.

EXCLUSIV Producătorul polonez de jocuri Ten Square Games, pornit dintr-un apartament de 10 metri pătrați și ajuns la o capitalizare de aproape 1 miliard de dolari, pregătește recrutări în România. Șeful subsidiarei locale, fost la Gameloft și Bitdefender CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producătorul polonez de jocuri Ten Square Games, pornit dintr-un apartament de 10 metri pătrați și ajuns la o capitalizare de aproape 1 miliard de dolari, pregătește recrutări în România. Șeful subsidiarei locale, fost la Gameloft și Bitdefender

Segmentul RCA reprezintă o treime din veniturile pieței asigurărilor și constituie o importantă sursă de lichidități pentru companiile autorizate să practice acest tip de asigurări.

Pe de altă parte, întrucât clauzele și sumele asigurate sunt identice, vânzarea polițelor RCA este influențată puternic de preț, motiv pentru care foarte mulți șoferi caută cel mai scăzut tarif.

În acest context, asigurătorii care practică tarife reduse la RCA au atras cei mai mulți clienți. Datele ASF arată că City Insurance și Euroins controlează peste 70% din piață.

În afară de dosarul privind contestarea HG 826/2016, Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Generali, Groupama, Omniasig, Grawe și UNIQA au cerut, separat, despăgubiri pentru că ar fi fost forțați să vândă polițe RCA la prețuri care în cazul altor societăți, precum Astra și Carpatica, au condus la falimentul acestora.

Cei șapte asigurători au cerut în instanță obligarea Guvernului la plata unor prejudicii în sumă de 56,2 milioane de lei pentru plafonarea tarifelor RCA.

În cazul dosarului Allianz-Țiriac Asigurări, asigurătorul a renunțat la litigiu, după ce inițial instanța a hotărât suspendarea.

Judecarea altor patru dosare - UNIQA, Omniasig, Asirom și Groupama - a fost suspendată până când litigiul privind plafonarea tarifelor RCA va avea o decizie definitivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca
tarife
plafonare
dosar
litigiu
instanta
guvern