BERD investește în emisiunea de obligațiuni a Primăriei Capitalei, anunțată în premieră de Profit.ro

BERD investește în emisiunea de obligațiuni a Primăriei Capitalei, anunțată în premieră de Profit.ro
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 28 apr 2022

Banca Europeană pentru Recosntrucție și Dezvoltare (BERD) a investit 5,5 milioane euro (27,33 milioane lei) în emisiunea de obligațiuni de 112 milioane euro (555 milioane lei) a Municipiului București, anunțată în premieră de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Primăria Capitalei își listează obligațiunile cu scadența la 10 ani. Tranzacția s-a încheiat cu un preț mediu sub valoarea nominală indicând presiuni ale pieței pentru dobânzi mai mari.

Un nou instrument finanicar ajunge la cota Bursei de Valori București . Este vorba despre obligațiunile municipale emise de Primăria Municipiului București, cu maturitate în anul 2032 (PMB32). SIstemul pieței operase încă din data de 15 aprilie tranzacția prin care un număr de 31 de investitori a cumpărat titlurile puse în vânzare la un preț mediu de 99,3247 lei pe unitate, sub valoarea nominală. La respectiva cotare, valoarea totală a emisiunii se ridică la 551,25 milioane lei (111,49 milioane euro).

BERD investește în emisiunea de obligațiuni a Primăriei Capitalei, anunțată în premieră de Profit.ro

Profit.ro anunțase anterior că Municipalitatea din București intenționează să emită o emisiune de obilgațiuni în valoare de 555 milioane de lei, cu o rată anuală a dobânzii fixă de maxim 7,33 % pe an. Efectuarea tranzacției sub valoarea nominală ridică însă randamentul anualizat peste acest nivel. Primăria angajase în decembrie 2021 asocierea formată din BRD – Groupe Société Générale și Raiffeisen Bank Romania pentru servicii financiare legate de emiterea și vânzarea de obligațiuni destinate refinanțării emisiunii de obligațiuni municipale scadente la 4 mai 2022, în sumă de 555 milioane de lei. În planul inițial emitentul nu excludea nici finanțarea prin obligațiuni cu scadența la 7 ani.

ULTIMA ORĂ eMAG devine cel mai valoros brand românesc. O nouă capitalizare masivă, proiecte în pregătire. \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ eMAG devine cel mai valoros brand românesc. O nouă capitalizare masivă, proiecte în pregătire. "România va fi un hub regional de comerț și tehnologie."

În anul 2005, Municipiul București a împrumutat 500 milioane euro pe o perioadă de 10 ani, printr-o emisiune de euroobligațiuni pe piața internațională de capital, pentru realizarea unor proiecte majore de investiții. Pentru refinanțarea emisiunii de euroobligațiuni din anul 2005, scadentă în tranșă unică în iunie 2015, Municipiul București a contractat în mai 2015 patru finanțări rambursabile sub formă de patru emisiuni de obligațiuni în valoare totală de 2,2 miliarde lei (echivalentul a 500 milioane euro).

Prima rată de 555 milioane de lei, scadentă în data de 4 mai 2018, a fost rambursată printr-o emisiune de obligațiuni municipale, listată la cota Bursei de Valori București. A doua rată va avea scadența în luna mai 2022, iar a treia în primăvara anului viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
primaria capitalei
obligatiuni
emisiune
lansare