Cehia a confiscat aproximativ 680.000 de măști și ventilatoare trimise de China Italiei

Cehia a confiscat aproximativ 680.000 de măști și ventilatoare trimise de China Italiei
scris 22 mar 2020

Aproximativ 680.000 de măști și ventilatoare, trimise de China Italiei pentru a o ajuta să îndiguiască epidemia noului coronavirus, au fost confiscate - printr-o eroare - de către vameși din Cehia, în contextul în care peninsula a înregistrat sâmbătă un nou record de 800 de morți în decurs de o zi, potrivit unei anchete a cotidianului italian La Repubblica, citat de News.ro. Cehia a recunoscut faptele duminică.

Cercetătorul ceh Lukas Lev Cervinka a fost primul avertizor de integritate care a avertizat ONG-uri.

Urmărește-ne și pe Google News

Cehia și-a recunoscut duminică eroarea și a dat asigurări că nu cunoaște, însă, proveniența acestor măști, confiscate de vameșii cehi.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cehia se lăuda marți că a reușit să confiște măști și ventilatoare ”furate unor întreprinderi cehe de către infractori fără scrupule care voiau să le vândă cu tarife majorate pe piața internațiomală”, povestește Lukas Lev Cervinka cotidianului La Repubblica.

Reuters scria miercuri că autoritățiel cehe au confiscat aproape 700.000 de măști a căror proveninență era neclară.

Covid-19: Echipele de Formula 1 își reprofilează producția, de la mașini de curse la aparate de respirație artificială CITEȘTE ȘI Covid-19: Echipele de Formula 1 își reprofilează producția, de la mașini de curse la aparate de respirație artificială

Însă cercetătorul a trimis atunci forografii și înregistrări video unor ONG-uri europene, pentru a scoate adevărul la lumină - la bordul camioanelor poliției de frontieră se aflau cutii ștampilate cu steagul italian și chinez, cu înscrisuri în italiană și mandarină care nu lăsau loc niciunei îndoieli. ”Ajutor umanitar chinez pentru Italia”.

Ministerul ceh al Sănătății a dezmințit, inițial, informațiile dezvăluite de avertizorul de integritate, după care majoritatea presei cehe a preluat știrea și a difuzat imaginile.

Amazon majorează plata pentru munca peste program a angajaților care lucrează în depozitele din SUA; În Italia și Franța va livra doar produse esențiale CITEȘTE ȘI Amazon majorează plata pentru munca peste program a angajaților care lucrează în depozitele din SUA; În Italia și Franța va livra doar produse esențiale

Ambasada Italiei la Praga a difuzat ulterior, la rândul său, versiunea cercetătorului, preluată de seriosul cotidian economic Hospodarské Noviny.

Guvernul ceh a sfârșit prin a recunoaște adevărul, afirmând că materialul provenea dintr-o încărcătură a Crucii Roșii din provincia chineză Zhejiang destinată Italiei, însă fără să precizeze cum a ajuns încărcătura pe teritoriul ceh.

Ministerul ceh de Interne și-a asumat vina pe Twiter.

”Ministerul de Interne și-a exprimat regretul față de această neînțelegere și este pecale să discute cu provincia Zhejiang pentru a rezolva problema”, se arată într-un comunicat semnat de către vicepremierul Jan Hamacek, totodată ministru de Interne.

Aproape un miliard de oameni izolați în lume în weekend, în speranța opririi noului coronavirus care a ucis peste 11.400 de persoane și a zdruncinat economia mondială CITEȘTE ȘI Aproape un miliard de oameni izolați în lume în weekend, în speranța opririi noului coronavirus care a ucis peste 11.400 de persoane și a zdruncinat economia mondială

Însă, dă asigurări cercetătorul Lukas Lev Cervinka cotidianului La Repubblica, din ”motive logistice”, expeditorul ar fi anunțat Ambasada Italiei faptul că lasă materialul sechestrat la dispoziția autorităților cehe și că proceda la experierea unei noi încărcături către Italia.

Pentru moment nu se știe dacă marfa a fost deja distribuită serviciilor de sănătate cehe.

”Acesta nu este deloc un gest politic european, este o poveste foarte rușinoasă”, mai acuză Lukas Lev Cervinka în cotidianul italian.

viewscnt
Afla mai multe despre
cehia
italia
china
masti
ventilatoare
coronavirus