Cioloș: Impactul direct al ieșirii Marii Britanii din UE va fi de 10%-15% din bugetul european

Cioloș: Impactul direct al ieșirii Marii Britanii din UE va fi de 10%-15% din bugetul european
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 8 iul 2016

Presiunea pe bugetul Uniunii Europene va fi foarte mare în perioada următoare, mai ales că, în contextul ieșirii Marii Britanii din UE,  bugetul european se va reduce cu 10%-15%, a spus premierul Dacian Cioloș vineri la Forumul Internațional al Alimentației de la București.

”Presiunea pe bugetul european va fi foarte mare în anii următori, cu atât mai mult cu cât Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană și acest lucru va însemna un impact direct de 10% până la 15% pe bugetul european, din primele estimări pe care le am. Clar presiunea pe bugetul european va fi mare, și mai ales pe politica de coeziune și pe politica agricolă comună (PAC)”, a declarat Cioloș.

Urmărește-ne și pe Google News

Bugetul anual al Uniunii Europene se ridică la 145 de miliarde de euro (conform cifrelor din 2015), ceea ce ar însemna că impactul ieșirii Marii Britanii din UE ar reprezenta o reducere între 14,5 miliarde de euro și 22 de miliarde de euro.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Din această perspectivă, premierul Cioloș a mai arătat că, în ceea ce privește politica agricolă comună, este important să existe o viziune pe termen lung și ”să nu ne referim doar la drepturi (de subvenții, de plăți, ale agricultorilor), ci să ne gândim care sunt nevoile agricultorilor și cum le putem rezolva prin astfel de politici comunitare”, mai ales că, atunci când sunt negocieri pentru astfel de reforme importante la nivel european, ”fiecare stat membru se gândește care îi sunt acum drepturile financiare și cum să facă să și le apere cât mai bine și cât mai mult cu putință”.

"Dacă nu vom veni în cadrul PAC cu idei, se va trece la o reformă simplă: prin tăiere. Atunci când nu reușim să ne înțelegem, acest lucru este cel mai simplu: tăiem procentual și ce rămâne, vedem cum împărțim. Tocmai de aceea cred că trebuie să avem discuții pragmatice ținând cont de realitățile cu care ne confruntăm în Uniunea Europeană și cum putem face ca reformele care vor veni să ne prindă cu lecțiile făcute și cu idei cât mai precis conturate”, a mai spus premierul.

Achim Irimescu: România riscă să piardă anual în jur de 80 de milioane de euro pe subvenții europene din cauza Brexit CITEȘTE ȘI Achim Irimescu: România riscă să piardă anual în jur de 80 de milioane de euro pe subvenții europene din cauza Brexit

Totodată, șeful Guvernului a precizat că România rămâne ferm ancorată parcursului european.

"România nu concepe altă cale decât cea europeană. Noi, spre deosebire de alții, am încercat și singuri să ne descurcăm și am văzut, dat fiind și contextul geopolitic în care trăim și cel economic, că oricât de greu ar fi să trăim împreună cu alții este oricum mai ușor decât să ne descurcăm singuri. Din această perspectivă, mesajul este clar: România vrea să rămână în UE, vrea ca UE să evolueze și să fie în măsură să țină mai mult cont de așteptările cetățenilor europeni”, a afirmat Cioloș.

Premierul a mai amintit că România urmează să preia președinția Consiliului UE în 2019, fie în al doilea semestru, așa cum era programat, fie în primul semestru, dacă Marea Britanie nu își va mai exercita acestă poziție, planificată pentru 2017.

”Oricum ar fi, România trebuie să se pregătească pentru acest lucru (...) Responsabilitatea pe care o avem pentru a ne implica într-o adevărată dezbatere legată de ceea ce vrem noi de la UE și de la politicile ei mi se pare semnificativă. Și nu o dezbatere demagogică sau populistă, ci una în care să ne exprimăm puncte de vedere bine documentate, pornind de la o bună cunoaștere a ceea ce se întâmplă în UE și totodată de la ce vrem noi din UE”, a mai arătat șeful Guvernului.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
ue
brexit
dacian ciolos
premierul romaniei