Un deputat PNL vrea să protejeze controlorii ASF împotriva eventualelor hărțuiri în justiție inițiate de entitățile supravegheate, dar și decontarea pentru șefii instituției a cheltuielilor de cazare și transport

Un deputat PNL vrea să protejeze controlorii ASF împotriva eventualelor hărțuiri în justiție inițiate de entitățile supravegheate, dar și decontarea pentru șefii instituției a cheltuielilor de cazare și transport
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 13 oct 2020

Un proiect de lege inițiat de un deputat PNL urmărește, printre altele, asigurarea protecției controlorilor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) împotriva eventualelor hărțuiri în justiție inițiate de persoanele fizice și juridice supravegheate de instituție. De asemenea, propunerea legislativă vizează și stabilirea unui regim sancționator pentru entitățile care nu respectă măsurile impuse de instituție, precum și în situația în care acestea împiedică desfășurarea controlului, prin tergiversare, furnizare de documente incomplete sau inducerea în eroare a organelor de control.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Proiectul de act normativ pentru modificarea și completarea OUG 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea ASF a fost înregistrat, luni, la Camera Deputaților de Florin Claudiu Roman și a deja a primit avizul favorabil al Comisiei pentru muncă și protecție socială.

Pe de altă parte, dacă se va aproba în varianta propusă, membrii Consiliului ASF care nu locuiesc în București vor beneficia de decontarea cheltuielilor cu locuința de serviciu, cazare, diurnă și transport.

De ce i-a retras ASF autorizația șefului Euroins: a supraestimat fondurile proprii cu 50 milioane de lei, sumă inclusă fără documente justificative CITEȘTE ȘI De ce i-a retras ASF autorizația șefului Euroins: a supraestimat fondurile proprii cu 50 milioane de lei, sumă inclusă fără documente justificative

Potrivit expunerii de motive, proiectul legislativ clarifică o serie de noțiuni și terminologii din domeniu, restructurează capitolul care vizează sancțiunile, pentru o mai clară reglementare a acțiunilor de control și supraveghere exercitate de ASF, crează cadrul legal pentru efectuarea unui nou control atunci când acest lucru se impune, protejează confidențialitate informațiilor obținute în exercitarea atribuțiilor și abrogă o serie de prevederi care nu mai corespund realității, nevoilor și dinamicii actuale a piețelor.

"Pentru similaritate cu prevederile Legii 312/2014 privind Statutul Băncii Naționale a României, considerăm că și membrii Consiliului ASF și personalul autorității cu atribuții de supraveghere și control trebuie exonerați de la răspunderea civilă sau penală, după caz, în situația în care instanțele judecătorești constată buna credință și lipsa neglijenței în îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii actelor ori faptelor în exercitarea atribuțiilor legale de supraveghere și control. Astfe, aceștia vor putea să își exercite atribuțiile de supraveghere și control în mod obiectiv, în limita competențelor legale, fără a fi supuși unor eventuale presiuni generate de apariția unor articole tendențioase în presă sau de nennumărate acțiuni în instanță, formulate cu rea credință, cu scopul destabilizării și decredibilizării activității ASF", se arată în expunerea de motive semnată de Florin Claudiu Roman.

Potrivit datelor din raportul anual al ASF, în 2019 au fost instrumentate 484 de litigii, cifră care nu include dosarele având ca obiect cereri de creanță, dosarele de executare silită, cererile de emitere a unor ordonanțe de plată.

"Litigiile vizând actele administrative și măsurile dispuse de ASF prezintă o deosebită importanță, întrucât constituie ocazia cu care se verifică de către instanțele judecătorești legalitatea și temeinicia acestora, în contextul existenței unei divergențe de argumente între părțile participante. În multe cazuri, miza pecuniară a acestor litigii constă, în fapt, în efectele asupra patrimoniului părții vizate de actul administrativ individual sau în necesitatea conformării cu cerințele actelor de reglementare emise de ASF. Acest fapt este demonstrat inclusiv de împrejurarea că, uneori, reprezentarea în instanță a persoanelor care înțeleg să inițieze litigii în contradictoriu cu ASF este asigurată de mari societăți de avocatură, specializate în cele trei domenii de activitate, care angrenează în acest proces experiență și resurse umane/materiale considerabile. O categorie de litigii cu impact financiar o reprezintă litigiile de contencios administrativ vizând anularea unor acte de sancționare cu amendă aferente unui sector supravegheat de ASF. Altă categorie de litigii se referă la cele care au ca obiect acțiuni în pretenții, în care ASF este chemată, singură sau alături de alte părți pârâte, să acopere pagubele suferite de părțile reclamante, ca urmare a unor acte/fapte cauzatoare de prejudicii (potrivit aprecierilor părților reclamante). În general, în asemenea dosare, ASF invocă, în primul rând, lipsa calității procesuale pasive a autorității", se arată în document.

City Insurance pierde definitiv un proces împotriva unei amenzi ASF de 100.000 lei CITEȘTE ȘI City Insurance pierde definitiv un proces împotriva unei amenzi ASF de 100.000 lei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital.

Instituția contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcționare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanți.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
deputat
proiect lege