Activitatea economică în zona euro a coborât la minimul ultimelor 2 luni. "Restricțiile mai dure și-au pus amprenta pe mediul de afaceri."

Activitatea economică în zona euro a coborât la minimul ultimelor 2 luni. "Restricțiile mai dure și-au pus amprenta pe mediul de afaceri."
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 25 ian 2021

Activitatea economică în zona euro a coborât, în ianuarie, la minimul ultimelor 2 luni, pe fondul noului val de restricții menite să țină sub control numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Indicatorul privind intențiile de achiziții ale managerilor (Composite Purchasing Managers - PMI) în zona euro a scăzut de la 49,1 puncte la 47,5 puncte, minimul ultimelor 2 luni, potrivit estimărilor pentru luna ianuarie. Situarea sub pragul de 50 de puncte a indicelui calculat de IHS Marki indică o contracție a activității economice. Evoluția indicelui este corelată cu cea a PIB, fiind un indicator al tendințelor din economie.

BCE menține nivelul dobânzilor la minime istorice și reiterează că este pregătită să își \ CITEȘTE ȘI BCE menține nivelul dobânzilor la minime istorice și reiterează că este pregătită să își "ajusteze instrumentele" dacă va fi necesar

O recesiune dublă (duble-dip -eng.) pare inevitabilă pentru zona euro, consideră Chris Williamson, economist șef la IHS Markit.

"Restricțiile mai dure și-au pus amprenta pe mediul de afaceri în ianuarie", scrie economistul IHS Markit.

Pe lângă reinstituirea restricții și carantinei în numeroase state, ritmul lent de vaccinare a redus din optimismul mediului de afaceri.

În Germania, cea mai mare economie europeană, PMI a coborât de la 52 de puncte la 50,8 puncte,  minimul ultimelor 7 luni. Activitatea în sectorul serviciilor a scăzut la 46,8 puncte, de la 47 de puncte, în timp ce indicele aferent industriei a rămas peste pragul de 50 de puncte, deși a scăzut cu 1,3 puncte procentuale. Deși rezistă peste pragul de 50 de puncte, indicele din sectorul manufacturier germană se află la minimul ultimelor 4 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
activitatea economica
pmi
ihs markit
indice achizitii
germania
recesiune dubla
restrictii
economie zona euro