BNR a scăzut rezervele minime obligatorii la valută

BNR a scăzut rezervele minime obligatorii la valută
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 7 ian 2016

Banca Națională a României a păstrat neschimbată rata dobânzii cheie la nivelul minim istoric, dar a scăzut rata rezervelor minime obligatorii la valută cu două puncte procentuale la 12%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Confruntată cu inflația negativă, cu un deficit bugetar în creștere și cu o posibilă supraîncălzire a economiei, Banca Națională a ales să reducă rezervele minime obligatorii la pasivele în valută ale băncilor, măsură care va elibera aproximativ 500 de milioane de euro. Dobânda de politică monetară a rămas neschimbată la nivelul minim istoric de 1,75%. BNR a redus ultima oară dobânda în primăvara anului trecut.

Analiștii așteptau ca BNR să nu facă nicio mișcare la prima ședință de politică monetară din acest an.

La reducerea RMO spera și Ministerul Finanțelor, care are de răscumpărat datorii în valută de 1,6 miliarde de euro în acest an pe piața internă și speră să emită datorie nouă pe cinci ani.

BNR nu crede, pentru moment, că își va putea îndeplini mandatul de a ține rata inflației la un nivel de 2,5%, plus sau minus un punct procentual.

Deputatul Zamfir cere Senatului să se reunească în ianuarie pentru darea în plată CITEȘTE ȘI Deputatul Zamfir cere Senatului să se reunească în ianuarie pentru darea în plată

Inflația, măsurată prin indicele prețurilor de consum, a fost de -1,1% în noiembrie. Rata inflației s-a transformat în rata deflației după tăierea TVA la alimente în vara lui 2015, lucru care s-a suprapus cu scăderea prețului petrolului. Banca centrală prognozează o inflație de -0,7% la finele lui 2015 și de 1,1% la sfârșitul lui 2016. În primul trimestru, datorită reducerii cotei generale a TVA, rata va fi de -3% și ar urma să intre în ținta BNR abia în 2017.

Cei mai mulți economiști ai băncilor comerciale estimează că BNR va păstra neschimbată dobânda cheie în acest an și că va reduce rata rezervelor minime obligatorii, deși există și opinii contrare.

De altfel, îndeplinirea țintei de deficit, dusă până sub limita de 3%, ține și de politica monetară în acest an. Dobânzile mai mari la lei ar însemna costuri mai mari pentru emisiunile de titluri de stat.

Pentru moment, dobânzile pentru împrumuturile interbancare în moneda națională au scăzut la un mimin istoric, ușor sub 1%. La fel cum s-a întâmplat și cu ratele la credite și depozitele firmelor și populației, potrivit datelor pentru luna noiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda cheie
dobanda bnr