Comisia Europeană a înrăutățit prognozele de creștere economică pentru zona euro și Uniunea Europeană în 2023 și 2024, citând activitatea moderată din prima jumătate a anului și prețurile “ridicate și încă în creștere” pentru majoritatea bunurilor și serviciilor, care afectează consumul privat. Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, este așteptată să scadă în acest an, după performanțe sub estimări în primele șase luni.
Economia UE ar urma să crească cu 0,8% în 2023, sub ritmul de creștere de 1% anticipat în primăvară, potrivit proiecțiilor actualizate ale Comisiei Europene. Pentru anul viitor, prognoza de creștere a fost redusă la 1,4%, de la 1,7% anterior.
Comisia și-a redus, de asemenea, estimările privind avansul economiei zonei euro, de la 1,1% la 0,8% în 2023 și de la 1,6% la 1,3% în 2024.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
“Cele mai recente date confirmă faptul că activitatea economică din UE a fost moderată în prima jumătate a anului 2023, pe fondul șocurilor formidabile pe care le-a suferit UE. Slăbirea cererii interne, în special a consumului, arată că prețurile de consum ridicate și încă în creștere pentru majoritatea bunurilor și serviciilor au un impact mai puternic decât se preconiza în previziunile din primăvară. Acest lucru se întâmplă în pofida scăderii prețurilor la energie și a unei piețe a muncii excepțional de puternice, care a înregistrat rate de șomaj scăzute record, o expansiune continuă a ocupării forței de muncă și salarii în creștere”, arată Comisia într-un raport publicat luni.
Între timp, încetinirea bruscă a acordării de credite bancare către economie arată că înăsprirea politicii monetare își face simțit efectul în economie.
“Indicatorii de sondaj indică în prezent o încetinire a activității economice în vară și în lunile următoare, cu o slăbiciune continuă în industrie și un impuls din ce în ce mai slab în sectorul serviciilor, în ciuda unui sezon turistic puternic în multe părți ale Europei”, potrivit Comisiei.
Germania este așteptată acum să intre în recesiune, cu o contracție de 0,4% la nivelul anului 2023, comparativ cu un avans de 0,2% estimat anterior.
Cea mai mare economie europeană continuă să fie afectată de un consum slab și de un declin al investițiilor în construcții, în pofida sprijinului oferit de creșterea investițiilor în echipamente, potrivit Comisiei.
CITEȘTE ȘI TABEL Ritmul de scumpire al motorinei, de două ori mai accelerat decât al benzinei. Ce stații mai vând diesel la un preț mai mic de 7,5 lei/lConform proiecțiilor actualizate, inflația anuală în UE va încetini la 6,5% în 2023, comparativ cu o rată de 6,7% estimată în primăvară și la 3,2% în 2024, ușor peste rata anuală de 3,1% anticipată anterior.
În zona euro, se preconizează că inflația se va situa la 5,6% în 2023 și la 2,9% în 2024.
Comisia notează că economia mondială a evoluat “ceva mai bine decât se anticipa” în prima jumătate a anului, în pofida unei performanțe slabe în China.
“Cu toate acestea, perspectivele privind creșterea economiei și a comerțului global rămân în general neschimbate față de primăvară, ceea ce înseamnă că economia UE nu poate conta pe un sprijin puternic din partea cererii externe”, se arată în raport.
Războiul din Ucraina și tensiunile geopolitice mai largi continuă să reprezinte riscuri la adresa creșterii economice și rămân o sursă de incertitudine, potrivit Comisiei, care notează că, în plus, înăsprirea monetară ar putea afecta activitatea economică mai mult decât se estimează în prezent.
Înăsprirea monetară “ar putea duce, de asemenea, la o scădere mai rapidă a inflației, care ar accelera restabilirea veniturilor reale. În schimb, presiunile asupra prețurilor s-ar putea dovedi mai persistente”, mai arată Comisia.