După tragedia de la Timișoara, Poliția Română intensifică verificările la firmele care folosesc produse pentru deratizare

Economie   
După tragedia de la Timișoara, Poliția Română intensifică verificările la firmele care folosesc produse pentru deratizare

Poliția Română anunță că a intensificat acțiunile pentru combaterea activităților ilicite în activitatea operatorilor economici care utilizează produse pentru deratizare, dezinfecție și dezinsecție. Totodată, Poliția precizează că, pe parcursul acțiunilor din domeniul substanțelor periculoase din ultima perioadă, au fost identificate mai multe persoane care dețineau ilegal produse ce conțin ca substanță activă fosfura de aluminiu.

Potrivit Poliției Române, pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul produselor de protecție a plantelor și a substanțelor utilizate în igiena și sănătatea publică, la dezinfecție, dezinsecție și deratizare, au fost intensificate verificările persoanelor fizice și juridice care efectuează operațiuni cu produse de protecție a plantelor și substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică la dezinfecție, dezinsecție și deratizare, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

"Acțiunea are ca scop creșterea siguranței cetățenilor, a protejării vieții și sănătății populației și combaterea infracționalității în domeniu, prin verificarea stării de legalitate, a modului de efectuare a operațiunilor cu produse de protecție a plantelor și substanțe utilizate în igiena și sănătatea publică, precum și a condițiilor în care se desfășoară aceste operațiuni de către agenții economici", arată sursa citată.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Astfel, pentru verificarea tuturor aspectelor, polițiștii structurilor de arme, explozivi și substanțe periculoase acționează împreună cu specialiști ai celorlalte instituții care au competență în domeniu (oficii fitosanitare județene, direcțiile județene sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, direcțiile județene pentru sănătate publică, inspectorate teritoriale de muncă).

Comisia Europeană constată din nou că România nu a luat nicio măsură de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu CITEȘTE ȘI Comisia Europeană constată din nou că România nu a luat nicio măsură de ajustare a obiectivului bugetar pe termen mediu

"Pe parcursul derulării acțiunilor din domeniul substanțelor periculoase din ultima perioadă au fost identificate mai multe persoane care dețineau ilegal produse ce conțin ca substanță activă fosfura de aluminiu. Utilizarea și aplicarea acestor substanțe chimice, fără respectarea normelor tehnice și a instalațiilor aferente este deosebit de periculoasă deoarece degajă în contact cu aerul gaze toxice cu efect letal pentru oameni și animale, acestea fiind și extrem de inflamabile", precizează Poliția Română.

De exemplu, în aprilie anul acesta, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Teleorman au făcut verificări la punctul de lucru al unei firme, unde au identificat mai multe produse pentru protecția plantelor având termenul de valabilitate expirat și două flacoane a câte 20 de tablete care conțineau ca substanță activă fosfura de aluminiu, deținute ilegal.

Din cercetări a rezultat că administratorul societății ar fi procurat ilegal produsele de la o altă persoană, care a fost prinsă în flagrant de polițiști, în cursul aceleiași luni, în timp ce încerca să comercializeze 10 recipiente a câte 20 tablete cu produs ce avea ca substanță activă fosfura de aluminiu.

Polițiștii au stabilit că acea persoană ar fi procurat ilegal produsele de la societatea unde era angajată, iar în urma verificărilor făcute la aceasta au fost identificate 13 recipiente a câte 333 tablete cu substanță activă fosfura de aluminiu (total 4.329 tablete), deținute ilegal. Totodată, s-a stabilit că societatea nu avea un spațiu special amenajat pentru depozitarea produselor toxice și foarte toxice și nici personal de specialitate în utilizarea acestor produse.

În acest caz au fost întocmite dosare penale pentru trafic de produse sau substanțe toxice (3 fapte).

Statul câștigă procesul cu Salini Impregilo SpA pentru proiectarea și execuția unui lot al Autostrăzii Orăștie-Sibiu CITEȘTE ȘI Statul câștigă procesul cu Salini Impregilo SpA pentru proiectarea și execuția unui lot al Autostrăzii Orăștie-Sibiu

Într-un alt caz, în luna septembrie a acestui an, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați au verificat o societate din județ, constatatând că aceasta deținea ilegal și comercializa, fără a deține autorizație, 175 de tablete de produs ce conțineau fosfură de aluminiu.

Ca urmare, a fost întocmit dosar penal pentru trafic de produse ori substanțe toxice.

Anul trecut, în luna aprilie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați au făcut verificări la punctul de lucru al unei societăți din Galați, unde au găsit, într-o magazie, 208 tablete de insecticid ce conțineau fosfură de aluminiu. Tabletele erau deținute ilegal și aveau termenul de valabilitate expirat.

De asemenea, au fost găsite 45.000 de kilograme de îngrășăminte chimice care era depozitate în condiții improprii pe sol.

În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru trafic de produse sau substanțe toxice, neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase, care au devenit deșeuri și nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

Un alt caz a fost în mai 2018, tot în județul Galați, unde polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Galați au găsit, la o firmă, 32 de tablete de insecticid ce conțineau fosfură de aluminiu, deținute fără autorizație pentru produse de protecție a plantelor clasificate toxice sau foarte toxice.

Totodată, s-a constatat că societatea deținea 33 de litri de produse de protecție a plantelor, expirate, iar administratorul nu a luat măsura neutralizării printr-o societate autorizată.

În acest caz, s-a întocmit dosar penal pentru trafic de produse sau substanțe toxice și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

Peste 94.300 de români din diaspora au votat în prima zi a turului al doilea pentru prezidențiale CITEȘTE ȘI Peste 94.300 de români din diaspora au votat în prima zi a turului al doilea pentru prezidențiale

Tot în cursul lunii mai 2018, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Ialomița au făcut verificări la punctul de lucru al unei societăți comerciale unde au găsit trei kilograme de produse ce conțineau fosfură de aluminiu, deținute ilegal și cu termenul de valabilitate expirat. Firma nu avea autorizație pentru produse de protecție a plantelor clasificate toxice sau foarte toxice.

Și în acest caz, a fost întocmit dosar penal pentru trafic de produse sau substanțe toxice și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri.

În cursul lunii iunie 2018, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Călărași au prins două persoane care transportau cu un autoturism 44 de kilograme de produse cu o concentrație de 56% de fosfură de aluminiu (produs foarte toxic). În cauză a fost întocmit dosar penal pentru trafic de produse sau substanțe toxice și contrabandă calificată.

Un bebeluș de nouă zile, un copil de trei ani și mama acestuia, în vârstă de 28 de ani, au murit după ce în blocul în care locuiau, de pe strada Mioriței nr. 8 din Timișoara, s-a făcut dezinsecție și deratizare. Alte zeci de persoane au ajuns la spital.

 

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au anunțat că în procesul de deratizare a blocurilor din Timișoara, printre care cel în care trei oameni și-au pierdut viața, există indicii că a fost folosită substanța Delicia - Gastoxin care conține fosfură de aluminiu, foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
politia
controale
firme
deratizare
fosfura
aluminiu
timisoara