Economia Germaniei va stagna anul acesta, anticipează grupul "înțelepților" care consiliază guvernul german

Economie   
Economia Germaniei va stagna anul acesta, anticipează grupul "înțelepților" care consiliază guvernul german

Consiliul Consultativ al economiștilor care consiliază guvernul german, grup cunoscut sub numele de 'cei cinci înțelepți', și-a revizuit în scădere previziunile pentru cea mai mare economie a Europei și prognozează o stagnare pentru anul în curs, după doi ani consecutivi de recesiune, potrivit raportului acestui grup, relatează agenția EFE.

Acești experți anticipează, totuși, că anul viitor Germania va înregistra o creștere economică de 1,0%. De asemenea, inflația va fi de 2,1% anul acesta și de 2,0% anul viitor, în timp ce rata șomajului, care a ajuns la 6,0% în 2024, ar putea crește la 6,2% în acest an și să scadă din nou la 6,1% în 2026, arată aceeași prognoză.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Profit.ro TV - Petruța Țuligă, CEO Parentool: Am început să strângem fonduri, am avea nevoie de 50.000-100.000 de euro pentru bugetul de marketing și pentru lansarea unei noi funcționalități CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV - Petruța Țuligă, CEO Parentool: Am început să strângem fonduri, am avea nevoie de 50.000-100.000 de euro pentru bugetul de marketing și pentru lansarea unei noi funcționalități
Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

'În viitorul apropiat, economia germană va fi influențată de doi factori fundamentali: politica comercială a lui Donald Trump și politica fiscală a marii coaliții' a noului cancelar Friedrich Merz, a subliniat lidera grupului celor cinci înțelepți, Monika Schnitzer, în prezentarea raportului întocmit de economiștii acestui grup consultativ, scrie Agerpres.

Estimarea lor privind revenirea creșterii economice anul viitor are la bază promisiunile noii coaliții privind consolidarea fiscală. Totuși, taxele vamale impuse Uniunii Europene de președintele american Donald Trump - asupra cărora sunt în desfășurare negocieri între Washington și Bruxelles - vor afecta cu precădere economia germană, dată fiind orientarea acesteia către export.

Friedrich Merz se va bucura de mai multă flexibilitate bugetară decât predecesorul său, social-democratul Olaf Scholz, după ce legislativul la final de mandat a relaxat amendamentul constituțional ce limita contractarea de noi datorii până la cel mult 0,35% din PIB. Această relaxare a 'frânei datoriilor' va permite creșterea cheltuielilor militare și implementarea unui plan de 500 de miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură și de protecție a mediului.

Grupul consultanților vede în aceste investiții un posibil impuls pentru creșterea economică, deși avertizează în același timp asupra riscului ca aceste fonduri să nu fie utilizate corespunzător, cum ar fi de pildă ca guvernul să nu le folosească pentru investiții noi, ci să finanțeze cu ele investiții care urmau să fie realizate oricum. 'Există de asemenea riscul ca orice cheltuială să înceapă să fie declarată ca investiție', remarcă economista Veronika Grimm, membră a acestui grup care este mai puțin optimistă decât colegii săi cu privire la efectele pozitive ale fondului anunțat pentru investiții.

Apa minerală Perrier, în centrul unui scandal cu Macron. „Watergate francez” CITEȘTE ȘI Apa minerală Perrier, în centrul unui scandal cu Macron. „Watergate francez”

Pe de altă parte, în același raport este reafirmat un vechi avertisment al economiștilor germani cu privire la necesitatea simplificării și automatizării procedurilor birocratice.

De asemenea, mai remarcă grupul celor cinci înțelepți, o provocare pentru economia germană va fi să facă față schimbărilor structurale impuse de scăderea competitivității industriilor sale cheie, în special industria auto și cea chimică. Regiunile cu o prezență puternică a companiilor din aceste sectoare riscă să se confrunte în mod special cu creșterea puternică a șomajului până când angajații vor fi recalificați profesional. Dar 'nu ar avea sens nici să încercăm să menținem cu prețul unor subvenții costisitoare locuri de muncă ce nu au viitor', explică Monika Schnitzer.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
economie