Economiștii se așteaptă ca BNR să mențină mâine dobânda cheie la 7%. Ce se întâmplă cu cursul și dobânzile la credite

Economiștii se așteaptă ca BNR să mențină mâine dobânda cheie la 7%. Ce se întâmplă cu cursul și dobânzile la credite
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 4 iul 2023

Analiștii se așteaptă ca Banca Națională a României să aștepte cuminte scăderea inflației înainte să scadă dobânzile. Cu intrări mari de valută și un excedent record de lichiditate, leul se menține sub pragul de 5 unități/euro, dar economiștii văd o depreciere din toamnă. De anul viitor am putea vedea și primele scăderi ale ratei de politică monetară, dar BNR va fi cu un ochi la cheltuielile electorale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Inflația a surprins în mai, cu o rată de 10,6%, față de una de 10,3% așteptată de analiști, în scădere însă de la 11,2% în aprilie și 16,4% la finele anului trecut. Scăderea inflației se datorează în principal unui efect statistic, în condițiile în care creșterile mari de prețuri de anul trecut, în special cele la energie, au început să iasă din calculul ratei curente – pe de altă parte, au încetinit și dinamica lunară a scumpirilor.

Rata inflației de bază, din calculul căreia sunt eliminate o serie de prețuri volatile și administrate, a scăzut de la 14% la 13,6%, nivel încă ridicat.

Cu inflația încă la două cifre, deși pe o tendință clară de scădere, analiștii estimează că BNR va menține din nou rata cheie la 7%, în ședința de politică monetară din 5 iulie. Nivelul curent a fost stabilit încă din ianuarie, când a fost decisă o majorare de 0,25 puncte procentuale.

Prețurile producției industriale au crescut CITEȘTE ȘI Prețurile producției industriale au crescut

Tarifele serviciilor au crescut peste așteptările analiștilor, ceea ce indică o persistență a inflației generată de factorii interni, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Erste anticipează că BNR va menține rata cheie la 7% până la mijlocul lui 2024, în condițiile în care nu va exista o abatere semnificativă a inflației față de prognoza curentă a BNR, de 7,1% la finele lui 2023, 5,9% la finele lui martie 2023 și 5,2% la jumătatea anului.

Există un risc ca BNR să-și evalueze rata cheie în funcție de mutările băncii centrale din Polonia, dar Erste estimează că va exista o întârziere de câteva trimestre între momentul în care polonezii vor tăia dobânzile și cel în care o va face BNR.

”Mai mult, instrumentul de politică relevant în România este facilitatea de depozit de 6% în contextul unui excedent mare de lichiditate în sistemul bancar, care este probabil să persiste, nu rata cheie de 7%. Prin urmare, dacă comparăm facilitatea de depozit de 6% din România cu rata cheie de 6,75% din Polonia, BNR are timpul de partea ei când va începe relaxarea monetară în ECE”, arată Dascălu.

UniCredit Bank estimează că BNR va menține rata cheie în tot acest an și va tăia 2 puncte procentuale în 2024, pe fondul continuării dezinflației.

”În timp ce estimează că inflația va scădea la circa 7% în acest an, banca centrală se teme de impactul cheltuielilor pre-electorale asupra inflației”, arată economiștii UniCredit Dan Bucșa și Mihai Jugravu.

Rezultate record la companiile controlate de stat. Statul așteaptă acum dividende de aproape 10 miliarde de lei CITEȘTE ȘI Rezultate record la companiile controlate de stat. Statul așteaptă acum dividende de aproape 10 miliarde de lei

ING Bank estimează că BNR va menține rata cheie neschimbată la 7% până la finele anului curent și apoi o va reduce la 6,5% până la finele primului trimestru din 2024 și la 6% până la jumătatea anului, urmând ca în 2025 să scadă la 5%.

Joi va avea loc ședința de politică monetară a Băncii Poloniei. Analiștii se așteaptă ca aceasta să mențină rata cheie neschimbată, însă ar putea veni și indicii importante cu privire la deciziile viitoare privind dobânzile, în condițiile în care vor fi publicate noile estimări de inflație și creștere economică. ING estimează că Banca Poloniei va relaxa politica monetară în septembrie, chiar înainte de alegerile generale.

Intrări de valută

Analiștii UniCredit arată că intrările de capitaluri străine în titluri de stat au dus la creșterea rezervelor valutare, pe măsură ce BNR a cumpărat din piață euro pentru a preveni aprecierea leului, lucru care a dus și la creșterea lichidității din piața interbancară.

Banca italiană consideră că leul este supra-apreciat, ceea ce afectează competitivitatea de preț, și se așteaptă ca BNR să lase leul să se deprecieze la 5-5,1/euro în acest an și la 5,1-5,2/euro în următorul. Trecerea la intervalul 5-5,1 ar urma să fie făcută în toamnă, după ce se reduc intrările de valută sezoniere generate de românii care se întorc din străinătate în vacanță.

Și ING vede leul în scădere până la 5,02/euro la finele anului curent și la 5,09 la finele lui 2024.

UniCredit vede inflația la 7,3% la finele anului curent și la 6% la finele lui 2024. BNR prognozează o scădere mai pronunțată a inflației în 2024, până la 4,2% la finele anului.

Scăderi de dobânzi de la anul

Rata ROBOR la 3 luni ar urma să scadă la 6,23% la finele acestui an și la 4,55% la finele lui 2024, în opinia analiștilor UniCredit. Erste anticipează că ROBOR la 3 luni va rămâne în jurul a 6,5% până la jumătatea anului viitor. ING Bank prognozează un nivel de 6,7% al ROBOR la 3 luni la finele anului curent și la 6,25% la finele lui 2023.

Media ROBOR la 3 luni s-a redus de la 7,1% în primul trimestrul la 6,6% în al doilea trimestru din acest an, coborând de la un vârf de 7,9% în ultimul trimestru din 2022.

În același timp, dobânzile medii la tranzacțiile interbancare – pe baza cărora se calculează IRCC – au rămas priponite la ușor sub 6%, rata facilității de depozit. IRCC va rămâne la neschimbat, practic, până la finele acestui an și posibil până la jumătatea anului viitor, în funcție de cât de devreme va reduce BNR dobânzile.

Economiștii se așteaptă ca BNR să mențină mâine dobânda cheie la 7%. Ce se întâmplă cu cursul și dobânzile la credite

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda cheie
dobanda bnr
dobanda referinta
ircc
robor
crestere ircc
scadere robor
dobanda credite