FMI înrăutățește previziunile economice pentru majoritatea țărilor, citând impactul taxelor vamale americane

Economie   
FMI înrăutățește previziunile economice pentru majoritatea țărilor, citând impactul taxelor vamale americane

 

Fondul Monetar Internațional și-a redus marți previziunile privind creșterea economică pentru Statele Unite, China și majoritatea țărilor, invocând impactul tarifelor americane, care au atins acum nivelul maxim al ultimilor 100 de ani, și avertizând că tensiunile comerciale suplimentare vor încetini și mai mult creșterea, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

FMI a publicat o actualizare a perspectivelor sale economice mondiale compilate la doar 10 zile după ce președintele american Donald Trump a anunțat tarife universale pentru aproape toți partenerii comerciali și tarife mai mari - suspendate în prezent - pentru multe țări, scrie News.ro.

Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Fonduri UE nerambursabile pentru o fabrică de reciclare a deșeurilor din fibră de sticlă, proiect dezvoltat de o companie din conglomeratul ROCA Industry CITEȘTE ȘI Fonduri UE nerambursabile pentru o fabrică de reciclare a deșeurilor din fibră de sticlă, proiect dezvoltat de o companie din conglomeratul ROCA Industry

Astfel, FMI și-a redus prognoza de creștere globală cu 0,5 puncte procentuale, până la 2,8% pentru 2025, și cu 0,3 puncte procentuale, până la 3%, față de prognoza sa din ianuarie, conform căreia creșterea ar fi urmat să atingă 3,3% în 2026.

De asemenea, FMI spune că inflația ar trebui să scadă mai lent decât se preconiza în ianuarie, având în vedere impactul tarifelor, ajungând la 4,3% în 2025 și 3,6% în 2026, cu revizuiri „notabile” în creștere pentru SUA și alte economii avansate.

FMI a numit raportul o „prognoză de referință” bazată pe evoluțiile de până la 4 aprilie, citând complexitatea și fluiditatea extremă a momentului actual. „Intrăm într-o nouă eră, deoarece sistemul economic global care a funcționat în ultimii 80 de ani este resetat”, a declarat presei economistul-șef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.

ESCALADAREA TENSIUNILOR COMERCIALE VA ÎNĂSPRI CONDIȚIILE FINANCIARE

FMI a explicat că escaladarea rapidă a tensiunilor comerciale și „nivelurile extrem de ridicate” de incertitudine cu privire la politicile viitoare vor avea un impact semnificativ asupra activității economice globale. „Este destul de semnificativ și afectează toate regiunile lumii. Observăm o creștere mai scăzută în SUA, o creștere mai scăzută în zona euro, o creștere mai scăzută în China, o creștere mai scăzută în alte părți ale lumii”, a declarat Gourinchas într-un interviu pentru Reuters.

„Dacă vom asista la o escaladare a tensiunilor comerciale între SUA și alte țări, acest lucru va alimenta incertitudinea suplimentară, va crea volatilitate suplimentară pe piețele financiare, va înăspri condițiile financiare”, a spus el, adăugând că efectul cumulat va reduce și mai mult perspectivele de creștere globală.

Perspectivele de creștere mai slabe au redus deja cererea pentru dolar, dar ajustarea piețelor valutare și reechilibrarea portofoliilor observate până în prezent au fost ordonate, a spus el. „Nu asistăm la o debandadă sau la o fugă spre ieșire”, a declarat Gourinchas. „Nu suntem îngrijorați în acest stadiu cu privire la rezistența sistemului monetar internațional. Ar fi nevoie de ceva mult mai mare decât atât”, a arătat expertul.

Cu toate acestea, perspectivele de creștere pe termen mediu rămân mediocre, previziunile pe cinci ani fiind blocate la 3,2%, sub media istorică de 3,7% din perioada 2000-2019, fără a se întrevedea o ameliorare în absența unor reforme structurale semnificative.

CREȘTEREA COMERȚULUI MONDIAL, REDUSĂ CU 1,5 LA SUTĂ

FMI și-a redus previziunile privind creșterea comerțului mondial cu 1,5 puncte procentuale, până la 1,7 %, jumătate din creșterea înregistrată în 2024, reflectând fragmentarea accelerată a economiei mondiale.

Comerțul va continua, dar va costa mai mult și va fi mai puțin eficient, a spus el, citând confuzia și incertitudinea antreprenorilor cu privire la unde să investească, de unde să se aprovizioneze cu produse și de unde să cumpere componente.

„Este absolut esențial să se restabilească predictibilitatea și claritatea sistemului comercial, indiferent de formă”, a subliniat expertul.

CREȘTEREA ECONOMICĂ ÎN SUA A SCĂZUT, INFLAȚIA A CRESCUT

FMI a revizuit în scădere prognoza de creștere economică a SUA cu 0,9 puncte procentuale, la 1,8% în 2025 - cu un punct procentual mai puțin decât creșterea de 2,8% din 2024 - și cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%, în 2026, citând incertitudinea politică și tensiunile comerciale.

Economistul-șef al FMI a declarat reporterilor că FMI nu prognozează o recesiune în Statele Unite, dar șansele unei încetiniri au crescut de la 25% la 37%. Acesta a declarat că FMI preconizează acum că inflația globală din SUA va ajunge la 3% în 2025, cu un punct procentual mai mult decât prognoza în ianuarie, din cauza tarifelor și a forței sectorului serviciilor.

Acest lucru înseamnă că Rezerva Federală va trebui să fie foarte vigilentă în ceea ce privește ancorarea așteptărilor inflaționiste, a spus Gourinchas, menționând că mulți americani sunt încă marcați de vârful inflației atins în timpul pandemiei COVID.

SCHIMBAREA PREȘEDINTELUI FED, RISCANTĂ

Întrebat despre impactul eventualelor măsuri luate de Casa Albă pentru înlăturarea președintelui Fed, Jerome Powell, Gourinchas a spus că este „absolut esențial” ca băncile centrale să poată rămâne independente pentru a-și menține credibilitatea în abordarea inflației.

Acțiunile americane au suferit pierderi abrupte luni, deoarece președintele SUA, Donald Trump, și-a intensificat atacurile la adresa lui Powell, alimentând îngrijorările cu privire la independența băncii centrale.

Vecinii americani Canada și Mexic, ambii vizați de o serie de tarife vamale impuse de Trump, și-au văzut, de asemenea, previziunile de creștere reduse. FMI a prognozat că economia Canadei va crește cu doar 1,4% în 2025 și cu 1,6% în 2026, în loc de creșterea de 2% prevăzută pentru ambii ani în ianuarie.

FMI a preconizat că Mexicul va fi puternic afectat de tarife, creșterea sa scăzând la 0,3% în 2025, o scădere bruscă de 1,7 puncte procentuale față de previziunile din ianuarie, înainte de a-și reveni la o creștere de 1,4% în 2026.

SPANIA, O SITUAȚIE EXCEPȚIONALĂ

FMI a prognozat că în zona euro creșterea va încetini la 0,8% în 2025 și la 1,2% în 2026, ambele previziuni fiind cu 0,2 puncte procentuale mai mici decât în ianuarie.

Potrivit FMI, Spania este o situație excepțională, cu o prognoză de creștere de 2,5% pentru 2025, o revizuire în creștere cu 0,2 puncte procentuale, reflectând datele solide.

Forțele compensatorii au inclus un consum mai puternic ca urmare a creșterii salariilor și o relaxare fiscală preconizată în Germania după modificări majore ale „frânei datoriei” sale. FMI și-a redus prognoza de creștere pentru Germania cu 0,3 puncte procentuale, la 0,0% în 2025, și cu 0,2 puncte procentuale, la 0,9% în 2026.

În Marea Britanie, creșterea ar urma să atingă 1,1% în 2025, cu 0,5 puncte procentuale sub previziunile din ianuarie, urmând să crească ușor până la 1,4% în 2026, reflectând impactul anunțurilor recente privind tarifele, randamentele mai ridicate ale titlurilor de stat și consumul privat mai slab.

Pentru România, previziunea ratei de creștere pentru 2025 a fost redusă la 1,6 la sută, iar inflația estimată la 4,6 la sută.

SITUAȚIA ÎN ASIA

Este de așteptat ca tensiunile comerciale și tarifele să reducă cu 0,5 puncte procentuale activitatea economică a Japoniei în 2025, comparativ cu previziunile din ianuarie, creșterea fiind estimată la 0,6%.

Prognoza de creștere a Chinei a fost redusă, de asemenea, la 4% pentru 2025 și 2026, reflectând revizuiri în scădere de 0,6 puncte procentuale și 0,5 puncte procentuale față de prognoza din ianuarie.

Gourinchas a declarat că impactul tarifelor asupra Chinei - extrem de dependentă de exporturi - este de 1,3 puncte procentuale în 2025, fiind compensată de măsuri fiscale mai puternice.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
economie