Numărul companiilor din Germania care și-au închis definitiv porțile a crescut cu 16% anul trecut, la 196.100, conform datelor Institutului de Studii Economice ZEW și ale agenției Creditreform, transmite DPA.
Este cel mai ridicat nivel din 2011, când încă se resimțeau efectele crizei financiare, fiind afectate atât marile companii, cât și cele mici, scrie Agerpres

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
'Numărul companiilor închise este alarmant, în toate sectoarele economiei. Temerile privind industria vin pe fondul costurilor ridicate cu energia și al creșterii concurenței din partea rivalilor externi', a apreciat Patrik-Ludwig Hantzsch de la Creditreform.
În sectoarele mari consumatoare de energie, numărul companiilor închise a crescut cu 26% anul trecut, la 1.050. În IT, dezvoltare de produs și tehnologie ecologică proporția a fost similară.
Sandra Gottschalk de la ZEW a atras atenția că aceste sectoare ar fi trebuit să înregistreze creștere, fiind orientate către viitor, dar lipsa de angajați calificați a dus la extinderea concurenței în rândul companiilor. 'Această situație face ca nu toate comenzile să poată fi onorate, afectând situația economică a firmelor', a apreciat Gottschalk.
O situație îngrijorătoare se înregistrează și în rândul companiilor din sectorul farmaceutic și chimic.

Închiderile de firme nu sunt întotdeauna provocate de insolvență, ci și de situația în care un proprietar ce se pensionează nu reușește să găsească un succesor, iar șefii companiilor profitabile uneori decid să le închidă atunci când perspectivele sunt sumbre.
Germania este singura țară G7 care nu a înregistrat o creștere a PIB-ului în ultimii doi ani, iar taxele vamale anunțate de președintele Donald Trump vor da o lovitură serioasă economiei Germaniei, amânând o revenire și posibil aruncând în recesiune economia bazată pe export.