Germania: Producția industrială scade, un nou indiciu al stagnării economiei

Germania: Producția industrială scade, un nou indiciu al stagnării economiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 dec 2023

Producția industrială a Germaniei a scăzut mai mult decât se estima în octombrie, a cincea lună de declin consecutiv, sporind temerile privind evoluția din acest an a celei mai mari economii europene, transmit Reuters și DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), producția industrială a scăzut în octombrie cu 0,4% față de luna precedentă (când se înregistrase un recul de 1,3%), în timp ce analiștii se așteptau la un avans de 0,2%. Producția în domeniul ingineriei mecanice a scăzut cu 6,3%, dar s-au înregistrat scăderi și în multe alte sectoare, inclusiv în construcții, conform Destatis. În schimb producția de vehicule a crescut cu 0,7%, scrie Agerpres.

Dezastrele naturale au provocat pierderi de 269 miliarde de dolari în 2023 CITEȘTE ȘI Dezastrele naturale au provocat pierderi de 269 miliarde de dolari în 2023

"Dificultățile cu care se confruntă industria din Germania continuă. Comenzile industriale reduse din ultimii doi ani au acum un impact semnificativ asupra producției", a apreciat Thomas Gitzel, economist șef la VP Bank Group.

Și comenzile industriale au scăzut neașteptat în octombrie, cu 3,7% față de luna precedentă. Este primul declin din ultimele trei luni.

În ritm anual, producția industrială a Germaniei a scăzut cu 3,5% în octombrie, după un declin de 2,6% luna precedentă.

Industria germană continuă să fie afectată de o combinație între prețurile ridicate la energie, cererea externă slabă și condițiile de finanțare mai puțin favorabile, a explicat Ralph Solveen, economist la Commerzbank.

În perioada august - octombrie 2023, producția industrială a Germaniei a scăzut cu 1,9% față de precedentele trei luni.

Germania, cea mai mare economie europeană, s-a contractat cu 0,1% în trimestrul trei din 2023, după un avans de 0,1% în precedentele trei luni. Comisia Europeană se așteaptă la un declin al PIB-ului Germaniei de 0,3% anul acesta, urmat de o creștere de 0,8% în 2024 și de 1,2% în 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
industrie