Gigantul franco-elvețian în domeniul materialelor de construcții LafargeHolcim, prezent și pe piața românească, a încheiat un acord prin care se angajează să furnizeze materiale pentru "zidul antiimigrație" promis de președintele SUA, Donald Trump, la granița cu Mexic, generând astfel o serie de critici, relatează neweurope.eu.
Compania speră astfel să beneficieze de investițiile substanțiale promise de Trump pentru proiecte de infrastructură și să transforme piața americană în cea mai mare piață a sa în următorii ani, relatează sursa citată.
Potrivit acesteia, Guvernul francez a recomandat companiei să își reanalizeze planurile, pe fondul acestor critici.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Donald Trump a promis că va începe în curând ridicare zidului antiimigrație de la granița cu Mexic. Agenția de protecție a frontierelor a susținut că va cere companiilor, începând cu 6 martie, să depună planuri și să prezinte prototiputi pentru structura zidului,
O listă scurtă a celor mai bune propuneri va fi realizată până pe 20 martie, iar finaliștii vor prezenta un cost estimativ pentru ridicarea zidului la granița dintre Statele Unite și Mexic.
O companie ar putea să primească până la mijlocul lunii aprilie contractul pentru ridicarea zidului, iar construcțiile ar putea să înceapă imediat.
LafargeHolcim este cel mai mare producător de materiale de construcții la nivel mondial. Grupul este prezent în 90 de țări și are peste 100.000 de angajați.

În România, grupul deține două fabrici de ciment, în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare și un terminal de ciment la Turda, 14 stații ecologice de betoane, 3 stații de agregate, 2 stații de lianți speciali și un terminal de ciment în București.
Grupul LafargeHolcim s-a format prin fuziunea companiilor Lafarge (Franța) și Holcim (Elveția), finalizată în luna iulie a anului 2015.
Decizia Holcim și Lafarge a fost ca în țări precum România, Germania și Ungaria să vândă în totalitate activele uneia dintre companii. În România, activele Lafarge au fost preluate de producătorul irlandez de ciment CRH, unde poziția de CEO este deținută de fostul vicepremier în Guvernul Cioloș, Costin Borc.